Lesterova bajka pod istragom?!

Lester Siti na korak je od senzacionalnog osvajanja titule Premijer lige, ali nije sve sjajno u redovima "lisica".

Fudbal 17.04.2016 | 17:20
Lesterova bajka pod istragom?!

Njihovu bajku moglo bi da ugrozi sumnjivo poslovanje, jer Fudbalska liga istražuje ugovore iz sezone 2013/2014, kada je Lester izborio plasman među englesku elitu, prenosi Gardijan.

Sumnja se u kršenje pravila Finansijskog fer-pleja (FFP), zbog čega su mnogi evropski klubovi izbacivani iz evropskih takmičenja, ali su neki, poput Mančester Sitija i PSŽ-a, prolazili samo sa finansijskom kaznom.

Lester je 2010. godine preuzeo tajlandski milijarder Vičai Srivadhanaprabha, preko svoje kompanije King Pauer, koji je u međuvremenu uložio više od 100 miliona evra.

Glavna tačka spornih ugovora je sponzorski sa kompanijom Trestelar, vredan oko 11 miliona funti, koji je odmah prodat kompaniji King Pauer, a ceo proces je rezultirao smanjenjem klupskih dugovanja koja su iznosila 34 miliona prethodne godine.

King Pauer je već bio glavni sponzor kluba, tako se zove klupski stadion, to je ime i na dresovima. Pre sporazuma sa Trestelarom, Lester je imao 5 miliona funti prihoda od sponzora, a iako je KP zadržao glavna sponzorstva, prihodi su porasli na 16 miliona.

To je pomoglo Lesteru da izbegne kršenje FFP, po kojem su svi klubovi pristali da dugovanja budu ograničena na 8 miliona funti po godini, te liminiraju plate fudbalerima. Dok su drugi klubovi bili ograničeni prilikom dovođenja fudbalera zbog ovih pravila, "lisice" su sebi omogućile da to izbegnu, pa su se plasirale u Premijer ligu, bez ikakvih sankcija.

"Ono što je Lester uradio je poput finansijskog dopinga vlasnika. Dok su ostali klubovi poštovali pravila koja su svih prihvatili", rekao je neimenovani vlasnik jednog kluba iz Čempionšipa.

I drugi vlasniki klubova iz druge lige smatraju da je Lester "varao", a objašnjenje od Lestera traži i zastupnik u Parlementu Demijen Kolins, koji smatra da sve deluje "u krajnju ruku neobično".

Prema propisima FFP zakona zabranjeno da se gubici smanjuju tako što vlasnik uplati klubu novac preko treće firme, ili sponzorskog ugovora.

Lester tvrdi da je prodao Trestelaru prava na korišćenje svog brenda, te da je sve po pravilima FFP i da ne bi trebalo da bude kažnjen. U klubu nisu želeli da odgovore na nekoliko pitanja iz Gardijana, poput onih u vezi saradnjom kompanija King Pauer i Trestelara i koliko vrede sponzorstva.

U pomenutoj sumnjivoj sezoni Lester je na plate igrače trošio 36 miliona funti, pet više od kompletnih prihoda kluba. Kupio je glavnog kandidata za najboljeg igrača tekuće sezone Rijada Mahreza, a na platnom spisku su bile i ostale sadašnje zvezde, golman Kasper Šmajhel, kapiten Ves Morgan, najbolji strelac Džejmi Vardi...

Zbog toga je Lester pod istragom koja bi mogla da mu ugrozi romantičnu sezonu i istorijski plasman u elitno evropsko klupsko takmičenje.

Vlasnik Trestelara pronašao "rupu" u pravilima FFP

Trestelar je u vreme potpisivanja ugovora sa Lesterom bio nova firma na čelu sa Dejvom Ričardsom, bivšim vlasnikom kluba iz Premijer lige, koji je blizak bivšem prvom čoveku Mančester Sitija Taksinu Šinavatri, koji je kao i vlasnik Lestera sa Tajlanda.

Ričards je navodno još u junu 2013. savetovao Lester kako da uskladi svoje poslovanje sa pravilima FFF. Njegova kompanija i dalje nema veb-sajt i telefonski broj: "Zašto bi smo imali? Dobro smo poznati u svom sektoru, znaju nas ljudi koji su nam bitni. Veoma smo zauzeti".

Lesterovi transferi:
2013/2014 potrošio 0,5 miliona funti – zaradio 1,15
2014/2015 22,8 – 0
2015/2016 50,16 – 9,45

Komentari / 0

Ostavite komentar