Милион година неповезаног стажа!?

Босна и Херцеговина тренутно дугује 850 милиона марака радницима са неповезаним радним стажом. Они укупно имају миллион година неплаћених доприноса и не могу у пензију. Ниједан Закон не регулише ово питање, а на бројку од миллион, године неповезаног радног стажа се само калеме.

Босна и Херцеговина 12.04.2016 | 20:58
Милион година неповезаног стажа!?

Радници Босне и Херцеговине су добили свој први милион, али само у укупном броју година неповезаног радног стажа. Пензија је радницима којима нису уплаћивани доприноси недосањани сан, а да би се снови остварили потребно је око 850 милиона марака, подаци су синдиката у БиХ. Пара за сада нема ни у причи.

Закључно са 2014. годином, у Федерацији је неувезано око 750.000 година радног стажа, док је у Републици Српској то, према подацима Савеза синдиката, нешто више од 280.000 година.

Федерални министар рада поручује да је цифра од 750 хиљада неповезаних година стажа радницима у Федерацији нереална, те да је упола мања, за шта је потребно око 450 милиона марака да би радници смиром отишли у пензију.

У Републици Српској је нешто боља ситуација, али далеко од сјајне. Програм социјалног збрињавања који раднике са неповезаним радним стажом ставља на Владин списак за уплату новца и повезивање, одавно је морао да добије законску форму – поручују из Савеза синдиката Републике Српске.

Сви радници из Програма социјалног збрињавања су остали без радног стажа након пропалих државних фирми и процеса приватизације. То није риједак случај ни у данашњим државним предузећима, а примјер је Винко Родић из Космоса са 8 година неуплаћених доприноса.

Из Савеза синдиката питају шта ће тек бити са радницима са неповезаним радним стажом из приватног сектора.

Геронтолошки центар Слатекс, Расклопна опрема Источно Сарајево, Новотекс Требиње, Чајавец Бања Лука - само су неке у низу фабрика иза којих су остале километарске колоне радника са половично уплаћеним радним стажом.

Тренутно стање у Српској је, иронично али истинито, најгоре у здравству гдје се радницима за доприносе дугује више од 200 милона марака.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

КГБЛ

12.04.2016 19:51

Немој неко да спомиње и да иде на протесте.Трпи стоко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

12.04.2016 20:18

А замислите тек ове данас сто им се стаз уплацује на половину радног времена,а у 75% слуцајева раде пуно радно вријеме, такви о пензији наравно могу размисљати тек кад напуне 90 година зивота, дакле никад. То је интересантна тема,а коју нико није испитао

Name

Брутално

12.04.2016 20:50

Ко се у пензију буде уздао тај је доњи. Назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кг

12.04.2016 21:52

Пензија ако опстане пар година бице право цудо.нема пара.

ОДГОВОРИТЕ