Milion godina nepovezanog staža!?

Bosna i Hercegovina trenutno duguje 850 miliona maraka radnicima sa nepovezanim radnim stažom. Oni ukupno imaju million godina neplaćenih doprinosa i ne mogu u penziju. Nijedan Zakon ne reguliše ovo pitanje, a na brojku od million, godine nepovezanog radnog staža se samo kaleme.

Bosna i Hercegovina 12.04.2016 | 20:58
Milion godina nepovezanog staža!?

Radnici Bosne i Hercegovine su dobili svoj prvi milion, ali samo u ukupnom broju godina nepovezanog radnog staža. Penzija je radnicima kojima nisu uplaćivani doprinosi nedosanjani san, a da bi se snovi ostvarili potrebno je oko 850 miliona maraka, podaci su sindikata u BiH. Para za sada nema ni u priči.

Zaključno sa 2014. godinom, u Federaciji je neuvezano oko 750.000 godina radnog staža, dok je u Republici Srpskoj to, prema podacima Saveza sindikata, nešto više od 280.000 godina.

Federalni ministar rada poručuje da je cifra od 750 hiljada nepovezanih godina staža radnicima u Federaciji nerealna, te da je upola manja, za šta je potrebno oko 450 miliona maraka da bi radnici smirom otišli u penziju.

U Republici Srpskoj je nešto bolja situacija, ali daleko od sjajne. Program socijalnog zbrinjavanja koji radnike sa nepovezanim radnim stažom stavlja na Vladin spisak za uplatu novca i povezivanje, odavno je morao da dobije zakonsku formu – poručuju iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Svi radnici iz Programa socijalnog zbrinjavanja su ostali bez radnog staža nakon propalih državnih firmi i procesa privatizacije. To nije rijedak slučaj ni u današnjim državnim preduzećima, a primjer je Vinko Rodić iz Kosmosa sa 8 godina neuplaćenih doprinosa.

Iz Saveza sindikata pitaju šta će tek biti sa radnicima sa nepovezanim radnim stažom iz privatnog sektora.

Gerontološki centar Slateks, Rasklopna oprema Istočno Sarajevo, Novoteks Trebinje, Čajavec Banja Luka - samo su neke u nizu fabrika iza kojih su ostale kilometarske kolone radnika sa polovično uplaćenim radnim stažom.

Trenutno stanje u Srpskoj je, ironično ali istinito, najgore u zdravstvu gdje se radnicima za doprinose duguje više od 200 milona maraka.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

KGBL

12.04.2016 19:51

Nemoj neko da spominje i da ide na proteste.Trpi stoko.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

12.04.2016 20:18

A zamislite tek ove danas sto im se staz uplacuje na polovinu radnog vremena,a u 75% slucajeva rade puno radno vrijeme, takvi o penziji naravno mogu razmisljati tek kad napune 90 godina zivota, dakle nikad. To je interesantna tema,a koju niko nije ispitao

Name

Brutalno

12.04.2016 20:50

Ko se u penziju bude uzdao taj je donji. Nazalost.

ODGOVORITE
Name

kg

12.04.2016 21:52

Penzija ako opstane par godina bice pravo cudo.nema para.

ODGOVORITE