Боска не враћа новац Републици Српској

Седам година грађани Републике српске чекају да купац Робне куће „Боска“, конзорцијум „Делта-Зекстра“, врати пола милиона марака позајмице Влади односно грађанима Српске. Није извјесно хоће ли тај новац икада бити враћен. Спор министарства трговине и купца „Боске“ налази се на окружном привредном суду у Бањалуци. У којој је фази, нико не жели да потврди.

Република Српска 26.04.2016 | 22:56
Боска не враћа новац Републици Српској

"Боска", односно њени власници, још нису вратили пола милиона марака Републици Српској. Влада је рјешењем из јула 2009. године дала сагласност да се робној кући уплати као позајмица готово пола милиона марака за измирење обавеза према радницима. За потписивање уговора задужен је министар трговине Предраг Глухаковић. Конзорцијум "Делта-Зекстра" обавезао се да ће позајмицу Влади вратити до 31. јануара 2010. године. Министарство трговине и туризма покренуло је тужбу за накнаду штете код Окружног привредног суда у Бањалуции у марту 2011. године.

Из Окружног привредног суда Бањалука нису нам одговорили у којој фази је предмет по тужби Министарства трговине. На исто питање нису одговорили ни из министарства.

На дан потписивања уговора, у "Боски" је било запослено 254 радника. Технолошким вишком након приватизације проглашена су 242. Обавезе према радницима који су проглашени вишком платила је Република Српска, а не купац, иако је приватизационим уговором јасно дефинисано да је то обавеза купца. И поред кршења уговора, Влада никада није ни покушала да раскине уговор.

"Боска" односно њени власници ИРБ-у Републике Српске, званично закључно са крајем фебруара ове године, на име доспјелог дуга на име обвезница које је купила Инвестиционо развојна банка, дугују четири милиона марака. ИРБ је и поред препорука ревизора да се ради о ризику, купила обвезнице "Боске" укупне вриједности петнаест милиона марака.

БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

СРБИН

26.04.2016 14:45

ПА ЗАО НЕМА ПОНИЖАВАЈУЋЕГ БОРАЧКОГ ДОДАТКА, ДОК СЕ ПАРЕ НА ОСНОВУ ЛАЖНИХ ТУЖБИ ПРЕСЕЛЕ НА ПРИВАТНЕ РАЧУНЕ, ТО МИЛЕ РАДОЛСНА ТИ КУЋА УВЕК БИЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

26.04.2016 15:10

Када је Боска приватизована, 300 радника је добило папир на којем им је понудјена срамотна отпремнина. А заузврат су се потписом на тај папир обвезали да никад висе ниста неце имати са Боском, нити це их тузити та заостале плате и др права. Само 10 хероја-радника није пристало на тај Додиков ултиматум и дан-данас се тузе на корумпираним бањалуцким судовима за своје плате и права. Наравно, јајаре од судија су на страни Боске! Сви су увезани, Боска-Додик-судови... Ових других 290 радника је под пријетњом потписало отказ, а тих пола милиона КМ за њих је умјесто нових власника дала Влада РС!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.04.2016 15:53

Њима паре, народу безвриједни папири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМСИЈА

26.04.2016 17:18

Хало народе ко даје РС паре ми имамо просјаке који обилазе свијет јадају за кредите а ми смо зиранти. Треба те им позелити сретан пут и цекати кад це вам пслати разгледницу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАСЛУЖЕНО

26.04.2016 18:26

ШТА ХОЋЕ ОВАЈ НАРОД ПА ГЛАСАО ЈЕ ЗА КАПИТАЛИЗАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕДЕЛИН

26.04.2016 19:34

ЗЕМЉА НЕОДОВЉИВО ЛИЧИ НА КОЛУМБИЈУ У ВРИЈЕМЕ ПАБЛИТА ЕСКОБАРА. ОПШТЕ РАСУЛО И ВЛАДАВИНА МАФИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ