Boska ne vraća novac Republici Srpskoj

Sedam godina građani Republike srpske čekaju da kupac Robne kuće „Boska“, konzorcijum „Delta-Zekstra“, vrati pola miliona maraka pozajmice Vladi odnosno građanima Srpske. Nije izvjesno hoće li taj novac ikada biti vraćen. Spor ministarstva trgovine i kupca „Boske“ nalazi se na okružnom privrednom sudu u Banjaluci. U kojoj je fazi, niko ne želi da potvrdi.

Republika Srpska 26.04.2016 | 22:56
Boska ne vraća novac Republici Srpskoj

"Boska", odnosno njeni vlasnici, još nisu vratili pola miliona maraka Republici Srpskoj. Vlada je rješenjem iz jula 2009. godine dala saglasnost da se robnoj kući uplati kao pozajmica gotovo pola miliona maraka za izmirenje obaveza prema radnicima. Za potpisivanje ugovora zadužen je ministar trgovine Predrag Gluhaković. Konzorcijum "Delta-Zekstra" obavezao se da će pozajmicu Vladi vratiti do 31. januara 2010. godine. Ministarstvo trgovine i turizma pokrenulo je tužbu za naknadu štete kod Okružnog privrednog suda u Banjalucii u martu 2011. godine.

Iz Okružnog privrednog suda Banjaluka nisu nam odgovorili u kojoj fazi je predmet po tužbi Ministarstva trgovine. Na isto pitanje nisu odgovorili ni iz ministarstva.

Na dan potpisivanja ugovora, u "Boski" je bilo zaposleno 254 radnika. Tehnološkim viškom nakon privatizacije proglašena su 242. Obaveze prema radnicima koji su proglašeni viškom platila je Republika Srpska, a ne kupac, iako je privatizacionim ugovorom jasno definisano da je to obaveza kupca. I pored kršenja ugovora, Vlada nikada nije ni pokušala da raskine ugovor.

"Boska" odnosno njeni vlasnici IRB-u Republike Srpske, zvanično zaključno sa krajem februara ove godine, na ime dospjelog duga na ime obveznica koje je kupila Investiciono razvojna banka, duguju četiri miliona maraka. IRB je i pored preporuka revizora da se radi o riziku, kupila obveznice "Boske" ukupne vrijednosti petnaest miliona maraka.

BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

SRBIN

26.04.2016 14:45

PA ZAO NEMA PONIŽAVAJUĆEG BORAČKOG DODATKA, DOK SE PARE NA OSNOVU LAŽNIH TUŽBI PRESELE NA PRIVATNE RAČUNE, TO MILE RADOLSNA TI KUĆA UVEK BILA.

ODGOVORITE
Name

Vlado Banja Luka

26.04.2016 15:10

Kada je Boska privatizovana, 300 radnika je dobilo papir na kojem im je ponudjena sramotna otpremnina. A zauzvrat su se potpisom na taj papir obvezali da nikad vise nista nece imati sa Boskom, niti ce ih tuziti ta zaostale plate i dr prava. Samo 10 heroja-radnika nije pristalo na taj Dodikov ultimatum i dan-danas se tuze na korumpiranim banjaluckim sudovima za svoje plate i prava. Naravno, jajare od sudija su na strani Boske! Svi su uvezani, Boska-Dodik-sudovi... Ovih drugih 290 radnika je pod prijetnjom potpisalo otkaz, a tih pola miliona KM za njih je umjesto novih vlasnika dala Vlada RS!?!?

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.04.2016 15:53

Njima pare, narodu bezvrijedni papiri.

ODGOVORITE
Name

KOMSIJA

26.04.2016 17:18

Halo narode ko daje RS pare mi imamo prosjake koji obilaze svijet jadaju za kredite a mi smo ziranti. Treba te im pozeliti sretan put i cekati kad ce vam pslati razglednicu!!!!

ODGOVORITE
Name

ZASLUŽENO

26.04.2016 18:26

ŠTA HOĆE OVAJ NAROD PA GLASAO JE ZA KAPITALIZAM.

ODGOVORITE
Name

MEDELIN

26.04.2016 19:34

ZEMLJA NEODOVLJIVO LIČI NA KOLUMBIJU U VRIJEME PABLITA ESKOBARA. OPŠTE RASULO I VLADAVINA MAFIJE.

ODGOVORITE