Агарвал себи дао плату од 5.000 евра!

Управни одбор „Крајина осигурања“ Бањалука на чијем се челу налази Навен Агарвал донио је незакониту одлуку по којој се Агарвал као акционару исплаћује мјесечна плата од 5.000 евра, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба

Република Српска 26.04.2016 | 22:57
Агарвал себи дао плату од 5.000 евра!

„Одлука о утврђивању плате акционару Навен Агарвалу у висини од 5.000 евра“ донесена је на сједници УО „Крајина осигурања“ која је одржана 22. априла, и већ је Аггарwалу јуче исплаћена прва плата од близу 10.000 КМ.

Ова одлука је потпуно незаконито и невјероватна, јер је Аггарwал само један од акционара Крајина осигурања, а акционари не могу примати плату само зато што су акционари.

Агарвал је предсједник УО и за ту функцију прима накнаду. Међутим, док предсједнику УО сваки мјесец на рачун „лијеже“ 10.000 КМ, остали чланови Управног одбора Крајина осигурања имају близу 50 пута мању накнаду, од само 200 КМ.

Агенција за осигурање, како сазнајемо, већ врши провјеру ове одлуке, која ће вјероватно врло брзо бити стављена ван снаге.

И КХОВ истражује Агарвала

Комисија за хартије од вриједности Републике Српске, сазнаје ЦАПИТАЛ, истражује повезаност Агарвала и "Гупта Неете", другог акционара, такође индијског поријекла, која је истовремено када и он, купила акције Крајина осигурања.

Уколико КХОВ утврди повезаност Агарвал и "Гупте", односно да заједно имају 50,4 одсто акција, то ће бити законски основ да им нареди да објаве понуду за преузимање преосталих акција Крајина осигурања по истој цијени по којој су купили.

Уколико би се на понуду пријавили све преостали акционари Крајине, Агарвал би морао да уложи још седам милиона КМ.

То му никако не иде у прилог, јер он се, незванично поврђено из више извора, покајао што је купио и садашњи пакет акција.

Извлачење новца

Одлука да себи да плату као акционару од 5.000 евра само је наставак чудних потеза које повлачи Агарвал да би на било који начин извукао уложени новац у Крајина осигурање, тврде остали акционари.

Један од неуспјелих покушаја Агарвала да извуче уложени новац био је да одуговлачи са судском регистрацијом власништва. По закону уколико се акционар након шест мјесеци од куповине не упише у суду, поништава се емисија акција и инвеститору се враћа новац. Међутим, тај му потез није успио, јер је након интервенције регулатора био присиљен да изврши промјену у судском регистру.

„Крајина осигурање“, које је било у већинском власништву Републике Српске, крајем прошле године је докапитализацијом промијенило власника, тако што су Американац индијског поријекла Навен Агарвал и "Гупта Неете" купили емисију акција за близу седам милиона КМ.

Нови власници су одмах по преузимању донијели низ незаконитих одлука, због чега су непрестано под будним оком Агенције за осигурање Републике Српске.

Агенција је у ванредној контроли у овом осигурању провјеравала да ли је Агарвал незаконито, новцем „Крајина осигурања“, платио закупнине и намјештај за пословни простор у Чикагу гдје има своју приватну компанију.

Агарвал је раније у интервјуу за ЦАПИТАЛ признао да је Агенција открила да је незаконито пребацио шест милиона КМ са рачуна „Крајине“ на своју приватну фирму.

Такође, прошле седмице је дошло до побуне радника након што је Агарвал дао отказ рачуновођи који им је исплатио топли оброк.

На иницијативу Агарвала смијењен је и директор овог осигурања Бакира Пекушић, којег је УО прије само два мјесеца именовао на ову функцију.

За в.д директора већ је именован Ведранко Шпрић, али Агенцију није дала сагласност за његово именовање.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Микан

26.04.2016 13:59

Шта истражни органи чекају, што не хапсе овог ? Да ли треба да се догоди Балкан инвестмент банка или Бирач и да нестану сва средства са рацуна? Наwеен Аггарwал ће нас упропастити више од Миле Громилић која је подизала кредите, дијелила те исте паре шаком и капом и на крају је довела Крајину до просјачког штапа и директно узроковала долазак овог бјелосвјетског лопова. Сви смо угрожени. Ничије радно мјесто није сигурно. Крајина ће нестати ако се не буде реаговало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горко

26.04.2016 21:48

Фабрика дувана Бања Лука...има и ту таквог "материјала"...

Name

Хм

27.04.2016 07:47

Банда то тако ради и тога сте морали бити свјесни. Док не изгласате исправне људе у власти, можете кмечати колико год хоћете.

Name

Бетмен

26.04.2016 14:02

Треба му кости поломити у мраку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

26.04.2016 14:19

Ама људи, дрзава продала вецински пакет акција фирме. Цовјек купио фирму, дрзава узела паре. Дакле, фирма је његова. Цовјек има право да ради ста год зели док год не крси закон. Тиме сто је себи дао плату 5000 еура не крси закон ако плаца на њу порезе и доприносе. То је исто као кад би ми себи купили стан, а други нам говорио колико цемо струје потросити у њему. Дајте висе изадјите из тих комунистицких и социјалистицких размисљања, хтјели смо демократију и капитализам, е овако то изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кбл

26.04.2016 14:44

Пааа јесмо. Ал смо ми мислили да ће мо бити капиталисти пуни пара.

Name

Кики

26.04.2016 14:52

Бас тако,ови наси би хтјели да командују а цовјек купио парама. Знаци његово је ,ове насе нема гдје кер да уједе а паметују.

Name

Владо Бања Лука

26.04.2016 15:14

Одговор за Игора: тај тзв нови власник из Индије није власник цијелог Крајина осигурања, него 50 или 51% акција. То му не даје право да се понаса како не би смио ни у Индији у којој је најефтинија радна снага и гдје су радницка права никаква. Напоље са дјубретом из Бања Луке и РС!

Name

Игор

26.04.2016 15:43

Одговор Влади: господине Владо, тај Индијац је власник 51.24% капитала, дакле вецински власник. Као вецински власник, он има право директног руководјења предузецем, односно по закону има право да формира управни и надзорни одбор. Дакле, мозе да си даје и плату колику хоце. А док је било насе, Српско, дрзавно, Крајина осигурање је 2 године пословало у минусу. Кад не знамо сами, има ко зна.

Name

Директ

26.04.2016 15:53

Док агенција стави његову одлуку ван снаге тај ће се обогатити. :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

липљен

26.04.2016 16:30

Тко му ста мозе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

26.04.2016 16:35

Индијац купио, мозе себи ставити 300 000 КМ плату ако хоце, има 51% капитала, са друге стране, волио бих да пропадне, имамо ми брцко гас, аура, дрину као и несковица, цара насег бијељанца, запосљава преко 500 људи, улазе стално у БИХ, такве људе треба подрзати, не неке са стране који само извлаце новац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

26.04.2016 18:43

Све у складу са законом то су европске реформе,то тако мора њему плата од 10000хиљада а овим откази,него мотку у саке и све то полупат да ни он нема ниста истјерат га из фотеље и нек иде одакле је досо,нек у својој куци командује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

26.04.2016 20:27

Горане, схватас ли ти ста је капитализам, схвати да је он купио крајину осигурање, знаци донио паре и купио, сад мозе да ради ста хоце са њим јер је приватно власниство, а ти ако си патриота предји на српске осигуранике, немој осигурават у крајини

Name

Ранко75

26.04.2016 21:38

Овај ме и ликом, понашањем а и презименом асоцира на онога Гаргамела из цртаних филмова о штрумфовима. Да није жалосно било би смијешно

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

27.04.2016 12:20

ПИТАЊЕ ЈЕ САМО КОЈИ НАШ ИНДИЈАНАЦ СТОЈИ ИЗА ОВОГ ИНДИЈЦА???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум.

28.04.2016 18:02

Које тај'одједанпут"Ганарвал"стварно људи;па тоје,ПРЕМАЛО. Бог са вама.

ОДГОВОРИТЕ