Agarval sebi dao platu od 5.000 evra!

Upravni odbor „Krajina osiguranja“ Banjaluka na čijem se čelu nalazi Naven Agarval donio je nezakonitu odluku po kojoj se Agarval kao akcionaru isplaćuje mjesečna plata od 5.000 evra, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba

Republika Srpska 26.04.2016 | 22:57
Agarval sebi dao platu od 5.000 evra!

„Odluka o utvrđivanju plate akcionaru Naven Agarvalu u visini od 5.000 evra“ donesena je na sjednici UO „Krajina osiguranja“ koja je održana 22. aprila, i već je Aggarwalu juče isplaćena prva plata od blizu 10.000 KM.

Ova odluka je potpuno nezakonito i nevjerovatna, jer je Aggarwal samo jedan od akcionara Krajina osiguranja, a akcionari ne mogu primati platu samo zato što su akcionari.

Agarval je predsjednik UO i za tu funkciju prima naknadu. Međutim, dok predsjedniku UO svaki mjesec na račun „liježe“ 10.000 KM, ostali članovi Upravnog odbora Krajina osiguranja imaju blizu 50 puta manju naknadu, od samo 200 KM.

Agencija za osiguranje, kako saznajemo, već vrši provjeru ove odluke, koja će vjerovatno vrlo brzo biti stavljena van snage.

I KHOV istražuje Agarvala

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, saznaje CAPITAL, istražuje povezanost Agarvala i "Gupta Neete", drugog akcionara, takođe indijskog porijekla, koja je istovremeno kada i on, kupila akcije Krajina osiguranja.

Ukoliko KHOV utvrdi povezanost Agarval i "Gupte", odnosno da zajedno imaju 50,4 odsto akcija, to će biti zakonski osnov da im naredi da objave ponudu za preuzimanje preostalih akcija Krajina osiguranja po istoj cijeni po kojoj su kupili.

Ukoliko bi se na ponudu prijavili sve preostali akcionari Krajine, Agarval bi morao da uloži još sedam miliona KM.

To mu nikako ne ide u prilog, jer on se, nezvanično povrđeno iz više izvora, pokajao što je kupio i sadašnji paket akcija.

Izvlačenje novca

Odluka da sebi da platu kao akcionaru od 5.000 evra samo je nastavak čudnih poteza koje povlači Agarval da bi na bilo koji način izvukao uloženi novac u Krajina osiguranje, tvrde ostali akcionari.

Jedan od neuspjelih pokušaja Agarvala da izvuče uloženi novac bio je da odugovlači sa sudskom registracijom vlasništva. Po zakonu ukoliko se akcionar nakon šest mjeseci od kupovine ne upiše u sudu, poništava se emisija akcija i investitoru se vraća novac. Međutim, taj mu potez nije uspio, jer je nakon intervencije regulatora bio prisiljen da izvrši promjenu u sudskom registru.

„Krajina osiguranje“, koje je bilo u većinskom vlasništvu Republike Srpske, krajem prošle godine je dokapitalizacijom promijenilo vlasnika, tako što su Amerikanac indijskog porijekla Naven Agarval i "Gupta Neete" kupili emisiju akcija za blizu sedam miliona KM.

Novi vlasnici su odmah po preuzimanju donijeli niz nezakonitih odluka, zbog čega su neprestano pod budnim okom Agencije za osiguranje Republike Srpske.

Agencija je u vanrednoj kontroli u ovom osiguranju provjeravala da li je Agarval nezakonito, novcem „Krajina osiguranja“, platio zakupnine i namještaj za poslovni prostor u Čikagu gdje ima svoju privatnu kompaniju.

Agarval je ranije u intervjuu za CAPITAL priznao da je Agencija otkrila da je nezakonito prebacio šest miliona KM sa računa „Krajine“ na svoju privatnu firmu.

Takođe, prošle sedmice je došlo do pobune radnika nakon što je Agarval dao otkaz računovođi koji im je isplatio topli obrok.

Na inicijativu Agarvala smijenjen je i direktor ovog osiguranja Bakira Pekušić, kojeg je UO prije samo dva mjeseca imenovao na ovu funkciju.

Za v.d direktora već je imenovan Vedranko Šprić, ali Agenciju nije dala saglasnost za njegovo imenovanje.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Mikan

26.04.2016 13:59

Šta istražni organi čekaju, što ne hapse ovog ? Da li treba da se dogodi Balkan investment banka ili Birač i da nestanu sva sredstva sa racuna? Naween Aggarwal će nas upropastiti više od Mile Gromilić koja je podizala kredite, dijelila te iste pare šakom i kapom i na kraju je dovela Krajinu do prosjačkog štapa i direktno uzrokovala dolazak ovog bjelosvjetskog lopova. Svi smo ugroženi. Ničije radno mjesto nije sigurno. Krajina će nestati ako se ne bude reagovalo.

ODGOVORITE
Name

Gorko

26.04.2016 21:48

Fabrika duvana Banja Luka...ima i tu takvog "materijala"...

Name

Hm

27.04.2016 07:47

Banda to tako radi i toga ste morali biti svjesni. Dok ne izglasate ispravne ljude u vlasti, možete kmečati koliko god hoćete.

Name

Betmen

26.04.2016 14:02

Treba mu kosti polomiti u mraku...

ODGOVORITE
Name

Igor

26.04.2016 14:19

Ama ljudi, drzava prodala vecinski paket akcija firme. Covjek kupio firmu, drzava uzela pare. Dakle, firma je njegova. Covjek ima pravo da radi sta god zeli dok god ne krsi zakon. Time sto je sebi dao platu 5000 eura ne krsi zakon ako placa na nju poreze i doprinose. To je isto kao kad bi mi sebi kupili stan, a drugi nam govorio koliko cemo struje potrositi u njemu. Dajte vise izadjite iz tih komunistickih i socijalistickih razmisljanja, htjeli smo demokratiju i kapitalizam, e ovako to izgleda.

ODGOVORITE
Name

кбл

26.04.2016 14:44

Пааа јесмо. Ал смо ми мислили да ће мо бити капиталисти пуни пара.

Name

Kiki

26.04.2016 14:52

Bas tako,ovi nasi bi htjeli da komanduju a covjek kupio parama. Znaci njegovo je ,ove nase nema gdje ker da ujede a pametuju.

Name

Vlado Banja Luka

26.04.2016 15:14

Odgovor za Igora: taj tzv novi vlasnik iz Indije nije vlasnik cijelog Krajina osiguranja, nego 50 ili 51% akcija. To mu ne daje pravo da se ponasa kako ne bi smio ni u Indiji u kojoj je najeftinija radna snaga i gdje su radnicka prava nikakva. Napolje sa djubretom iz Banja Luke i RS!

Name

Igor

26.04.2016 15:43

Odgovor Vladi: gospodine Vlado, taj Indijac je vlasnik 51.24% kapitala, dakle vecinski vlasnik. Kao vecinski vlasnik, on ima pravo direktnog rukovodjenja preduzecem, odnosno po zakonu ima pravo da formira upravni i nadzorni odbor. Dakle, moze da si daje i platu koliku hoce. A dok je bilo nase, Srpsko, drzavno, Krajina osiguranje je 2 godine poslovalo u minusu. Kad ne znamo sami, ima ko zna.

Name

Direkt

26.04.2016 15:53

Dok agencija stavi njegovu odluku van snage taj će se obogatiti. :D

ODGOVORITE
Name

lipljen

26.04.2016 16:30

Tko mu sta moze.....

ODGOVORITE
Name

hehe

26.04.2016 16:35

Indijac kupio, moze sebi staviti 300 000 KM platu ako hoce, ima 51% kapitala, sa druge strane, volio bih da propadne, imamo mi brcko gas, aura, drinu kao i neskovica, cara naseg bijeljanca, zaposljava preko 500 ljudi, ulaze stalno u BIH, takve ljude treba podrzati, ne neke sa strane koji samo izvlace novac...

ODGOVORITE
Name

goran

26.04.2016 18:43

Sve u skladu sa zakonom to su evropske reforme,to tako mora njemu plata od 10000hiljada a ovim otkazi,nego motku u sake i sve to polupat da ni on nema nista istjerat ga iz fotelje i nek ide odakle je doso,nek u svojoj kuci komanduje...

ODGOVORITE
Name

haha

26.04.2016 20:27

Gorane, shvatas li ti sta je kapitalizam, shvati da je on kupio krajinu osiguranje, znaci donio pare i kupio, sad moze da radi sta hoce sa njim jer je privatno vlasnistvo, a ti ako si patriota predji na srpske osiguranike, nemoj osiguravat u krajini

Name

Ранко75

26.04.2016 21:38

Овај ме и ликом, понашањем а и презименом асоцира на онога Гаргамела из цртаних филмова о штрумфовима. Да није жалосно било би смијешно

ODGOVORITE
Name

XXX

27.04.2016 12:20

PITANJE JE SAMO KOJI NAŠ INDIJANAC STOJI IZA OVOG INDIJCA???

ODGOVORITE
Name

Kum.

28.04.2016 18:02

Koje taj'odjedanput"Ganarval"stvarno ljudi;pa toje,PREMALO. Bog sa vama.

ODGOVORITE