Прочитајте писмо против мржње у региону

Поводом растућих националних тензија у региону, на иницијативу ЕXИТ тима, неформална група истакнутих умјетника и јавних личности из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине саставила је отворено писмо јавности.

Регион 22.04.2016 | 09:35
Прочитајте писмо против мржње у региону

Потписници редова испред "тихе балканске већине" су редитељи Оливер Фрљић и Кокан Младеновић, глумци Зоран Цвијановић, Сергеј Трифуновић, Ненад Окановић, музичари Ида Престер (Лоллобригида), Дино Шаран (Лету Штуке), Немања Којић (Хорнсман Цоyоте), један од оснивача Отпора и гостујући предавач Харварда Срђа Поповић, оснивач Еxита Душан Ковачевић, директор Студентског културног центра Новог Сада Здравко Вулин, драматург и оснивач Миксера Иван Лалић, новинар и писац Бранко Росић, те бројни други који у писму позивају јавност да се отворено супротстави екстремној националнистичкој реторици која је у последње време завладала регионом, уз све учесталије фашистичке и ултрадесничарске пароле.

Отворено писмо тихе балканске већине преносимо у цијелости:

Заостала есктремна националистичка реторика, фашистичке пароле, ултра-десничарски јавни наступи и затезање односа од стране политичких представника у цијелом региону, чији смо свједоци посљедњих дана и недјеља, дјелују као да смо сви колективно упали у времеплов! Али онај који нас вуче за нос унатрашке! Иста бајата прича из 90-их, извађена из исте ладице! Да се разумијемо у старту, ниједна деценија није ни добра ни лоша. Тих 90-их настало је доста цивилизацијских достигнућа из области науке и умјетности. Сви ми на овим просторима, који одлично разумијемо и говоримо суштински један исти језик, тих година били смо заузети анти-цивилизацијским тековинама. Мрзили смо, оптуживали и напосљетку уништавали једни друге, до те мјере да се још увијек нисмо опоравили у својим крхким, подијељеним друштвима. А свијет је грабио напријед, не чекајући на нас. Исток, запад, сјевер, југ, сви редом се развијали и јуришали у 21. вијек, док смо ми јуришали једни на друге у нечему што не приличи ни средњем вијеку.

Умјесто да је нека боља будућност дочекала све рођене под теретом 90-их, баш њих данас највише трују заостале идеје оних којима је та деценија била најбоља икад! И зато им поручујемо као већина, она тиха, али несаломива, да сваки покушај распиривања подјела и враћања живота уназад, више не може да прође. То право да кроје судбине нас обичних, вриједних и поштених људи су изгубили. Заједно са тим промашеним и празним причама из 90-их!

Јер нико ти неће више и искреније помоћи у овом суманутом свијету од твог балканског комшије. Нико ти неће додати бољу лопту у глобалној утакмици од оног одмах ту, поред тебе. Нема тог истока или запада који те боље познаје, који боље говори твој језик, који зна твоју душу. И то добро знају хушкачи и лажне патриоте, и то сви они, на свим странама! Они који без пардона обмањују лаковјерне и правдољубиве људе са ових простора. Нас све, и мене, и тебе.

Њима треба само твој глас, ти си за њих само бројка, статистика. Дају ти лажни осећај припадности да би те послије користили за своје посланичке плате, фотеље, да им плаћаш рачуне, а да они теби никад не положе ниједан свој! Они се не разликују међусобно, а од тебе захтијевају националне подјеле, нуде ти заостале идеје са дна човјечанства. Траже да траћиш свој, за рачун њихових живота! Њихово зло национализма, успјело је да расточи једно богато, срећно и праведно друштво, претворивши га у балканску џунглу у којој влада закон јачег, примитивнијег, лукавијег, беспризорнијег.

Умјесто они нас да враћају, хајде да ми њих лепо и једном за сва времена, пошаљемо у ту њихову прошлост, тамо гдје и припадају! 21. вијек нека препусте рођенима у 90-им, онима због којих ће та деценија поново бити свијетла! Свијетла за обичне, вриједне и поштене људе. За тиху, али непобједиву већину на овим просторима! За тебе, и оног до тебе! На сваком мјесту, у свакој ситуацији која производи мржњу и насиље, реаговат ћемо гласно, јасно и аргументовано. Јер комшија је сусјед и сусјед је комшија!

Извор: Н1

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мицко

22.04.2016 07:40

Аферим за текст, потписујем све :) Ајмо људи, не дајте да нас дијеле/деле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо

22.04.2016 10:16

Не знам цему сад овакве прице и текстови.? Многима није ваљала бивса Југа. Прво Словенцима, онда Хрватима и на крају Муслиманима. Видели смо како су просли они у Сарајевској и Тузланској колони. Сад сви 'вапе' за идилицним зивотом. Нема ниста од тога. Зивимо као комсије у миру и супер. Свако себи

Name

Суперхик

22.04.2016 07:55

Родјен сам 60тих , и дијелим васе мисљење и захтјев . Срецно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

22.04.2016 08:09

Напокон и гласови разума на овим просторима,надам се их да неце прогласити дрзавним непријатељима,Југоносталгицарима,ултра љевицарима и ускрслим елементима бивсе дрзаве или недај Бозе прикривеним комуњарама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

22.04.2016 08:29

Сада за све кривимо титу казу тито је побијо пуно људи за време своје владавине а ја мислим ста имамо олоса медју нама требао је да побије два пута висе о ово нам се неби десило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСа

22.04.2016 08:34

Само треба мислити својом главом и нема нацинализма,шовинизма и фашизма.Како би се задржали ови на власти у цијелој БиХ,ако би престали са том њиховом одвратном реториком?Никако, јер они нису способни ни за шта него да сију мржњу и пуне ђепове како своје тако и своје фамилије.Чим осјете да им се "љуља" фотеља одмах нађу неку бљувотину везану за национализам и почну причу како нам пријети опасност.Народ=овце повјерују...мрзе се и нигдје напретка. А изгледа да је и овом народу својствено да неко други размишља за њих,то је много лаксе...па макар јели коријење.Нигдје "рахатлука" као у БиХ,не морас мислити а доказано не морас ни радити...Има се за презивити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

елвира

22.04.2016 10:57

Теско цее бити изаци на крај са овим мафијасевима,они су спјремни на све, а за ових двадесетак годинадавимавив на мнозили су се ко буба свабе И русови,њихови су се сви окористили, па ионо њихово неродено дијете данас има двадесетак год,,треба нам црнац да влада с

Name

тако је..

22.04.2016 08:40

Свака част, хајде једном да направимо заокрет за 180 степени...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

22.04.2016 08:41

Одавно несто љепсе нисам процитао у задње вријеме са насег брдовитог Балкана свака ријец је на свом мјесту браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

22.04.2016 08:52

Мало је касно, јер је сјеме посијано. Треба коријење исцупати до камена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

22.04.2016 09:01

Нема од тога ниста, јел нисмо могли заједно, па сад би опет заједно. Људи су насилни јел не могу да уради ниста намају ниста, ма колико ви позитно размисљали и имали најбоље идеје и намјере новопецене богатасе и елиту то не занима. Сад је изборна година и на сав глас це се вуци прица хајд да се удрузимо заједно и те глупости, а истина је да свако стоји сам са својим проблемима. Братство и једнство је умрло и давно закопано, ово је доба капитализма. А сви добро знамо да еxтремизам се дебело финанцира са стране. револуција се неце десити, то вријеме је просло, само це се спасити онај који мозе а остали це полако да одумру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКВО ПИСМО

22.04.2016 09:11

МА КАКВО ПИСМО КАД СУ 1991 ПОБЈЕДИЛИ ЧЕТНИЦИ И УСТАШЕ. БЈЕЖТЕ ДЈЕЦО КУД ВАС ОЧИ ВОДЕ ИЗ СУЛУДЕ ЗЕМЉЕ У НОРМАЛАН СВИЈЕТ.ЕНО ПОРЕДАО СЕ БЛАЈБУРШКИ ВОД У ЈАСЕНОВЦУ.ПА ТО НИГДЈЕ НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дундо

22.04.2016 09:18

Браво, нешта паметно да цитам! Ово је једино ријешење/решење да зиве сви у миру као некад за вријеме/време Југославије. Подпуно вас подрзајем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

22.04.2016 10:10

Све похвале за текст.Поздрав за ове који су коментарисали,ИСТОМИСЉЕНА.

Name

Јасмина

24.04.2016 21:59

Свака цаст на теxту да бар сви тако мислимо било би нам пуно боље драги народе недопустите да нас ико дијели сви смо исти сви смо од крви и Меса нормално нека свако воли и постује своју вјеру али будимо једно и недопустимо да нас завадјају. Родјена 80тих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

29.04.2016 16:20

Управо тако, напокон глас разума.

ОДГОВОРИТЕ