Предсједник Кине стигао у Београд, дочекао га Вучић

Кинески председник Си Ђинпинг допутовао вечерас у Београд, на аеродрому га дочекао Вучић.

Србија 07.05.2024 | 21:53
Предсједник Кине стигао у Београд, дочекао га Вучић
- Кинески председник Си Ђинпинг допутовао је вечерас око 21.40 часова у Београд, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је председник Србије Александар Вучић.
 
У пратњи кинеског председника је и његова супруга професорка Пенг Лијуан.
 
Кинеског председника дочекали су и супруга председника Вучића, Тамара Вучић, председник Владе Србије Милош Вучевић, председница Народне скупштине Ана Брнабић, министар спољних послова Марко Ђурић, као и бивши председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом.
 
У делегацији су и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић, као и амбасадор Кине у Србији Ли Минг, са супругом Лу Фангцинг.
 
Авион кинеског председника су до аеродрома кроз наш ваздушни простор допратили српски ловци МиГ-29, а на београдском аеродрому је у његову част постројена гарда Војске Србије.
 
У част кинеског председника КУД "Коло" извешће две нумере, "Играле се делије" и "Моравац".
 
На улицама Београда вијоре се заставе Кине и Србије.
 
Постављени су и билборди са натписом на српском и кинеском језику: Добро дошли поштовани кинески пријатељи, а дуж ауто-пута бандере су окићене заставицама две државе.
 
Си Ђинпингова делегација броји око 400 чланова, а његов боравак у Србији обезбеђиваће око 3.400 полицајаца.
 
Церемонија свечаног дочека кинеског председника Си Ђинпинга планирана је за сутра испред Палате Србија, после чега ће уследити састанак председника Вучића и Сија.
 
Пре њихових званичних изјава за медије биће одржан пленарни састанак делегација предвођен председником Вучићем и председником Сијем.
 
Председник Вучић изјавио је раније да је посета председника Кине Си Ђинпинга огромна част, одговорност и обавеза и велика шанса за Србију и нагласио да је сарадња са Кином Србији донела много, а да један од споразума, потписан у октобру у Пекингу - Споразум о слободној трговини ступа на снагу 1. јула.
 
Си је последњи пут био у Србији 2016, што је била прва посета председника Кине Србији након 32 године и том приликом је потписана Декларација о стратешком партнерству.
 
Вучић се са Сијем састао у октобру прошле године у Пекингу, током трећег форума "Појас и пут", када је потписано 18 споразума, укључујући и споразум о слободној трговини Србије и Кине, који би ускоро требало да ступи на снагу.
 
Ово је прва посета председника Сија Европи у последњих пет година.
 
Он је петодневну турнеју почео посетом Француској 5. маја, а после Београда очекује га посета Будимпешти.
 
(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БЛ

07.05.2024 22:35

Кинези знају само за себе и своје интересе. Нису ником пријатељ, и не знају за пријатеље, само интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БЛ

07.05.2024 23:00

Добро да си нам рекао, да га не зовемо у Реп Српску.

Name

Миле

07.05.2024 23:04

Тако сви гледају себе и своје интересе. Не само кинези. А то о пријатељима је једино код нас. Браћа, пријатељи, издајници...

Name

Ре бл

08.05.2024 06:59

Немој тако о челичном пријатељу Србије. Нас веже челично пријатељство са кинеским народом. Толико је јако да су и узели зељезару Смедерево. Граде путеве и пруге, на којима раде кинески радници, а кредит је од Кинеских банака. Све је ово одраз челичног пријатељства Србије и Кине. Живјели наши челични пријатељи.

Name

МеНАГЕР

07.05.2024 23:08

Споразум о слободној трговини измедју Кине и Србије Добар потез нема ста Сада досло 400 цланова и сваки од њих це несто да угура Србији Моземо се само надати да це свемогуци са свима њима појединацно договорити добре послове за Србију Као и увијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

08.05.2024 08:26

Ста запад и Амери не гледају свој интерес..ха.ха.ха. Тосу кукавице скинули и козу са сваког кадби могли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

08.05.2024 10:18

Господине Си Дји Пинг Понг . Ако бисте могли да ми поклоните тај ауто док вам га нису украли Аца и теткин Аца ..Свакако си планирао да то поклонис предсједнику Србије .Ста це то њему .А ја овако фина млада згодна требам неки добар ауто .Да се хвалим кад продјем крај Јеремицке.

ОДГОВОРИТЕ