Анализа: Каква је сличност између Лестера и Јунајтеда из 1996.?

Серија победа Лисица умногоме подсећа на низ Фергијевих Ђавола од пре тачно 20 година!

Фудбал 17.04.2016 | 14:40
Анализа: Каква је сличност између Лестера и Јунајтеда из 1996.?

Лидер Премијер лиге Лестер увећао је прошлог викенда предност над Тотенхемом у шампионској трци на седам бодова захваљујући минималној победи над Саутемптоном од 1:0. Лисицама је то била пета минимална победа у последњих шест утакмица у Премијер лиги, која је показала значај тих “малих” победа ако желе да освоје титулу.

За неке је 1:0 најслађи резултат, а за друге иритирајући јер показује “неефикасност” екипе. Ипак, историја нас учи да су се и са таквим стилом и минималним победама које можда не привлаче публику, итекако освајале титуле, као што је на пример учинио Манчестер Јунајтед у сезони 1995/96.

Многи можда заборављају да је Лестер у првом делу сезоне побеђивао са по три гола разлике против Евертона, Њукасла, ВБА, Свонсија… И то не само код куће, већ и на страни. Зато би сутрашња победа над Сандерлендом, без обзира да ли је на семафору 1:0, 3:0 или 5:0 имала потпуно исти значај јер би увећала предност на 10 бодова пре него што Тотенхем изађе на мегдан Јунајтеду на Вајт Харт Лејну.

Није тајна да је ово сезона изненађења у Енглеској, а да је Клаудио Ранијери њен креатор. Доказ за то је чињеница да је Италијан оживео формацију 4-4-2, која се итекако исплатила Лисицама уместо широм света популарне 4-2-3-1. А, ако мислите да је све у поседу лопте и доминацији у игри, размислите добро још једном, јер је чак 18 од 20 победа Лестер ове сезоне остварио када је имао мање лопту у поседу.

Е сада, занимљива је веза између данашњег Лестера и легендарног Манчестер Јунајтеда Сер Алекса Фергусона од пре 20 година. На крају сезоне 1995/96. Црвени ђаволи су били шампиони испред Њукасла Кевина Кигена, и то тако што су добили 13 од последњих 15 утакмица у шампионату, а чак осам пута било је по 1:0. Током јануара 1996. везали су седам узастопних минималних победа, а данас рецимо Лестер има исто толико тријумфа с тим што је четири пута узастопно везао резултат 1:0 у последњих неколико кола.

Лисице су 14 пута ове сезоне славиле са голом предности над ривалом, што је највише у Премијер лиги од свих клубова, а прате их ВБА са 10 и Манчестер Јунајтед и Стоук са по девет таквих победа. Јесте да њихови навијачи стрепе више од осталих у Премијер лиги и да им често чука стане током утакмице, али им се то полако исплаћује јер су све ближе циљу и историјском резултату.

Лестер је погађао мрежу на 29 утакмица ове сезоне, што је више од било ког другог тима у Премијер лиги, и стварно заслужује респект. Последње четири утакмице са Саутемптоном, Кристал Паласом, Вотфордом и Њукаслом решили су са по 1:0, а сам Сер Алекс каже да је то пут ка титули.

“Лестер је добио последњих неколико мечева са по 1:0, а и ја сам у каријери имао сезону када смо осам пута победили тим резултатом и постали шампиони. Такве победе су најважније, јер показују да је тим компактан, уједињен, да неће да изгуби у овој трци. Лестерови фудбалери се очигледно не плаше изненадне ситуације у којој су се нашли, што је јако значајно”, вели легендарни менаџер.

Мудре речи мудрог човека, који зна како се освајају титуле. Лестер је далеко догурао ове сезоне, и предодредио самог себе за освајајње титуле, а после четири узастопне победе од 1:0 зашто мењати рецепт и сутра у Сандерленду?

Баш као Јунајтед пре 20 година, победити са 1:0 биће права формула за титулу, а једнако је добро као и дати три, четири или пет голова. Све што се рачуна на крају су бодови...

Коментари / 0

Оставите коментар