Analiza: Kakva je sličnost između Lestera i Junajteda iz 1996.?

Serija pobeda Lisica umnogome podseća na niz Fergijevih Đavola od pre tačno 20 godina!

Fudbal 17.04.2016 | 14:40
Analiza: Kakva je sličnost između Lestera i Junajteda iz 1996.?

Lider Premijer lige Lester uvećao je prošlog vikenda prednost nad Totenhemom u šampionskoj trci na sedam bodova zahvaljujući minimalnoj pobedi nad Sautemptonom od 1:0. Lisicama je to bila peta minimalna pobeda u poslednjih šest utakmica u Premijer ligi, koja je pokazala značaj tih “malih” pobeda ako žele da osvoje titulu.

Za neke je 1:0 najslađi rezultat, a za druge iritirajući jer pokazuje “neefikasnost” ekipe. Ipak, istorija nas uči da su se i sa takvim stilom i minimalnim pobedama koje možda ne privlače publiku, itekako osvajale titule, kao što je na primer učinio Mančester Junajted u sezoni 1995/96.

Mnogi možda zaboravljaju da je Lester u prvom delu sezone pobeđivao sa po tri gola razlike protiv Evertona, Njukasla, VBA, Svonsija… I to ne samo kod kuće, već i na strani. Zato bi sutrašnja pobeda nad Sanderlendom, bez obzira da li je na semaforu 1:0, 3:0 ili 5:0 imala potpuno isti značaj jer bi uvećala prednost na 10 bodova pre nego što Totenhem izađe na megdan Junajtedu na Vajt Hart Lejnu.

Nije tajna da je ovo sezona iznenađenja u Engleskoj, a da je Klaudio Ranijeri njen kreator. Dokaz za to je činjenica da je Italijan oživeo formaciju 4-4-2, koja se itekako isplatila Lisicama umesto širom sveta popularne 4-2-3-1. A, ako mislite da je sve u posedu lopte i dominaciji u igri, razmislite dobro još jednom, jer je čak 18 od 20 pobeda Lester ove sezone ostvario kada je imao manje loptu u posedu.

E sada, zanimljiva je veza između današnjeg Lestera i legendarnog Mančester Junajteda Ser Aleksa Fergusona od pre 20 godina. Na kraju sezone 1995/96. Crveni đavoli su bili šampioni ispred Njukasla Kevina Kigena, i to tako što su dobili 13 od poslednjih 15 utakmica u šampionatu, a čak osam puta bilo je po 1:0. Tokom januara 1996. vezali su sedam uzastopnih minimalnih pobeda, a danas recimo Lester ima isto toliko trijumfa s tim što je četiri puta uzastopno vezao rezultat 1:0 u poslednjih nekoliko kola.

Lisice su 14 puta ove sezone slavile sa golom prednosti nad rivalom, što je najviše u Premijer ligi od svih klubova, a prate ih VBA sa 10 i Mančester Junajted i Stouk sa po devet takvih pobeda. Jeste da njihovi navijači strepe više od ostalih u Premijer ligi i da im često čuka stane tokom utakmice, ali im se to polako isplaćuje jer su sve bliže cilju i istorijskom rezultatu.

Lester je pogađao mrežu na 29 utakmica ove sezone, što je više od bilo kog drugog tima u Premijer ligi, i stvarno zaslužuje respekt. Poslednje četiri utakmice sa Sautemptonom, Kristal Palasom, Votfordom i Njukaslom rešili su sa po 1:0, a sam Ser Aleks kaže da je to put ka tituli.

“Lester je dobio poslednjih nekoliko mečeva sa po 1:0, a i ja sam u karijeri imao sezonu kada smo osam puta pobedili tim rezultatom i postali šampioni. Takve pobede su najvažnije, jer pokazuju da je tim kompaktan, ujedinjen, da neće da izgubi u ovoj trci. Lesterovi fudbaleri se očigledno ne plaše iznenadne situacije u kojoj su se našli, što je jako značajno”, veli legendarni menadžer.

Mudre reči mudrog čoveka, koji zna kako se osvajaju titule. Lester je daleko dogurao ove sezone, i predodredio samog sebe za osvajajnje titule, a posle četiri uzastopne pobede od 1:0 zašto menjati recept i sutra u Sanderlendu?

Baš kao Junajted pre 20 godina, pobediti sa 1:0 biće prava formula za titulu, a jednako je dobro kao i dati tri, četiri ili pet golova. Sve što se računa na kraju su bodovi...

Komentari / 0

Ostavite komentar