Бројке кажу: Да је Спалети дошао мјесец дана раније Рома би се борила за Скудето!

Римљани одлуку о смени донели у најлошијем могућем тренутку, Французу је допуштено да у прва два кола наставка изгуби још четири бода, па је темпераментни ћелавац екипу добио у потпуном расулу. Ипак, упркос томе успео је у потпуности да је врати у живот!

Фудбал 09.04.2016 | 22:00
Бројке кажу: Да је Спалети дошао мјесец дана раније Рома би се борила за Скудето!

Оклевање никада није представљало добру ствар у фудбалу, а посебно када су у питању одлуке око смењивања тренера. То се на најбољи начин може огледати кроз пример италијанске Роме, која је више од месец дана ходала по танком леду, губила бодве, и тек у тренутку када је практично ипала из шампионске трке, сменила дугогодишњег тренера Рудија Гарсију.

Велики проблем за управу Вучице тада је представљала чињеница да је Француз имао уговор до лета 2018. године, па је у случају отказа клуб морао да плати позамашно обештећење. На крају, то се и догодило, а да је којим случајем то учињено само неколико недеља раније Рома је могла да остане у трци за најважнији трофеј у сезони.

Тако барем говоре бројке, које су апсолутно на страни новог тренера Роме, Лучана Спалетија. Темпераментни ћелавац, показао је Гарсији да у фудбалу постоји могућност и мењања тактичких формација, како би екипа на најбољи начин прилагодила игри ривала. У потпуности је препородио тим и на свега 12 утакмица у Серији А остварио учинак од девет победа, два ремија и свега једног пораза. Дакле, Вучица је од 14. јануара до данас освојила 29 бодова, а Спалети има фантастичан просек од 75 посто остварених победа.

Са друге стране, Гарсија је исти број победа имао на 19 мечева (девет победа, седам ремија, три пораза) и укупно 34 освојена бода. Тако се долази до укупног учинка од 47 посто остварених победа у Серији А ове сезоне.

Рома је највећу кризу резултата имала управо у последњих месец и по дана Рудија Гарсије у клубу. Примера ради, након шокантног пораза од Аталанте 29. новембра Вучица је била на четвртом месту, са четири бода мање од првопласираног Наполија, али и три бода више од петопласираног Јувентуса, који је тек тада почео да улази у фантастичну форму.

Чак и да је управа на челу са ноншалантним Џејмсом Палотом одлуку о смени донела у паузи између два дела првентсвене трке (19. децембар - 6. јануар), односно након 17. кола, то би се такође испоставило правим потезом, јер је тада Рома за Јувентусом у тим тренуцима заостајала само један бод.

Овако, изабран је најлошији могући тренутак. Гарсији је допуштено да у прва два кола наставка изгуби још четири бода, па је Спалети екипу добио у потпуном расулу, само десет дана пред меч са Старом дамом. После пораза од Јувентуса, Рома је имала тада већ недостижних десет бодова заостатка за актуелним шампионом, али је Спалети у наредних десет мечева остварио девет победа и Римљане довео у ситуацију да се чак боре и за директан пласман у Лигу шампиона са Наполијем.

Иако је морао да прође и кроз медијски линч након свађе са Франческом Тотијем, бивши тренер Зенита у експресно брзом року успео је потпуно депримираном тиму да врати победнички дух, па се Рома у самом финишу сезоне налази у прилици да потпуно изгубљену сезону учини више него успешном.

УЧИНАК ДВОЈИЦЕ ТРЕНЕРА У СЕРИЈИ А ОВЕ СЕЗОНЕ

РУДИ ГАРСИЈА - 19 утакмица, девет победа, седам ремија, три пораза - 47,3 посто победа.

ЛУЧАНО СПАЛЕТИ - 12 утакмица, девет победа, два ремија, један пораз - 75 посто победа.

Коментари / 0

Оставите коментар