Brojke kažu: Da je Spaleti došao mjesec dana ranije Roma bi se borila za Skudeto!

Rimljani odluku o smeni doneli u najlošijem mogućem trenutku, Francuzu je dopušteno da u prva dva kola nastavka izgubi još četiri boda, pa je temperamentni ćelavac ekipu dobio u potpunom rasulu. Ipak, uprkos tome uspeo je u potpunosti da je vrati u život!

Fudbal 09.04.2016 | 22:00
Brojke kažu: Da je Spaleti došao mjesec dana ranije Roma bi se borila za Skudeto!

Oklevanje nikada nije predstavljalo dobru stvar u fudbalu, a posebno kada su u pitanju odluke oko smenjivanja trenera. To se na najbolji način može ogledati kroz primer italijanske Rome, koja je više od mesec dana hodala po tankom ledu, gubila bodve, i tek u trenutku kada je praktično ipala iz šampionske trke, smenila dugogodišnjeg trenera Rudija Garsiju.

Veliki problem za upravu Vučice tada je predstavljala činjenica da je Francuz imao ugovor do leta 2018. godine, pa je u slučaju otkaza klub morao da plati pozamašno obeštećenje. Na kraju, to se i dogodilo, a da je kojim slučajem to učinjeno samo nekoliko nedelja ranije Roma je mogla da ostane u trci za najvažniji trofej u sezoni.

Tako barem govore brojke, koje su apsolutno na strani novog trenera Rome, Lučana Spaletija. Temperamentni ćelavac, pokazao je Garsiji da u fudbalu postoji mogućnost i menjanja taktičkih formacija, kako bi ekipa na najbolji način prilagodila igri rivala. U potpunosti je preporodio tim i na svega 12 utakmica u Seriji A ostvario učinak od devet pobeda, dva remija i svega jednog poraza. Dakle, Vučica je od 14. januara do danas osvojila 29 bodova, a Spaleti ima fantastičan prosek od 75 posto ostvarenih pobeda.

Sa druge strane, Garsija je isti broj pobeda imao na 19 mečeva (devet pobeda, sedam remija, tri poraza) i ukupno 34 osvojena boda. Tako se dolazi do ukupnog učinka od 47 posto ostvarenih pobeda u Seriji A ove sezone.

Roma je najveću krizu rezultata imala upravo u poslednjih mesec i po dana Rudija Garsije u klubu. Primera radi, nakon šokantnog poraza od Atalante 29. novembra Vučica je bila na četvrtom mestu, sa četiri boda manje od prvoplasiranog Napolija, ali i tri boda više od petoplasiranog Juventusa, koji je tek tada počeo da ulazi u fantastičnu formu.

Čak i da je uprava na čelu sa nonšalantnim Džejmsom Palotom odluku o smeni donela u pauzi između dva dela prventsvene trke (19. decembar - 6. januar), odnosno nakon 17. kola, to bi se takođe ispostavilo pravim potezom, jer je tada Roma za Juventusom u tim trenucima zaostajala samo jedan bod.

Ovako, izabran je najlošiji mogući trenutak. Garsiji je dopušteno da u prva dva kola nastavka izgubi još četiri boda, pa je Spaleti ekipu dobio u potpunom rasulu, samo deset dana pred meč sa Starom damom. Posle poraza od Juventusa, Roma je imala tada već nedostižnih deset bodova zaostatka za aktuelnim šampionom, ali je Spaleti u narednih deset mečeva ostvario devet pobeda i Rimljane doveo u situaciju da se čak bore i za direktan plasman u Ligu šampiona sa Napolijem.

Iako je morao da prođe i kroz medijski linč nakon svađe sa Frančeskom Totijem, bivši trener Zenita u ekspresno brzom roku uspeo je potpuno deprimiranom timu da vrati pobednički duh, pa se Roma u samom finišu sezone nalazi u prilici da potpuno izgubljenu sezonu učini više nego uspešnom.

UČINAK DVOJICE TRENERA U SERIJI A OVE SEZONE

RUDI GARSIJA - 19 utakmica, devet pobeda, sedam remija, tri poraza - 47,3 posto pobeda.

LUČANO SPALETI - 12 utakmica, devet pobeda, dva remija, jedan poraz - 75 posto pobeda.

Komentari / 0

Ostavite komentar