Како да помогнемо Србима у Хрватској?

Предсједник СДС и замјеник предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић разговарао је вечерас у Загребу са предсједником Српког националног вијећа Милорадом Пуповцем.

Регион 29.03.2016 | 22:13
Како да помогнемо Србима у Хрватској?

Наглашавајући да је састанак био пријатељски, Босић је рекао да је током разговора највећа пажња посвећена проблемима Срба у Хрватској, могућностима унапређења односа и сарадњи пограничних општина са српском већином у Хрватској и локалних заједница у Републици Српској.

"Положај Срба у Хрватској је деликатан и разговарали смо о начину како можемо помоћи сународницима", казао је Босић.

Босић је навео да у наредном периоду треба организовати заједничке састанке начелника више општина у Републици Српској са руководством пограничних општина у Хрватској у којима Срби чине већину.

"Треба размислити о заједничким ИПА пројектима како би аплицирали за средства код приступних фондова Европске Уније", казао је Босић.

Током састанка Босић и Пуповац су се сложили да у наредном периоду треба радити на успосављању нових односа међу државама и народима у региону и то на бази интереса свих.

Изразили су увјерење да ће се убрзо успоставити боља сарадња између Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, што би доприњело и релаксацији укупних односа, али и бољем положају Срба у Хрватској и Федерацији БиХ.

Босић се заједно са друга два члана, хрватским и бошњачким, Колегија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ налази у дводневној званичној посјети Хрватској.

Током дана висока парламентарна делегација БиХ о билатералним односима БиХ и Хрватске разговарала је, у одвојеним сусретима, са хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић, као и са предсједником хрватског Сабора Жељком Реинером.

За сутра су предвиђени сусрети са хрватским премијером Тихомиром Орешковићем и министром за спољне и европске послове Миром Ковачем.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Марко

29.03.2016 20:28

Теско је свуда када си у мањини...Тако и Србима у хрватској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

29.03.2016 22:38

Де прво себи помози

Name

Xx

29.03.2016 21:11

Прави предсједник

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ХР је непожељно рећи да си СРБИН

29.03.2016 21:18

Нисам сигуран да ће срби у Хрватској икад моћи побољшати свој положај, јер политика Хрватске је такве нарави да све што је српско миноризира, омаловажава, сатире. Бити србин у Хрватској изразито је непожељно. Срби се третирају као агресори и дежурни кривци за све и свашта. Анимозитет према србима је огроман. Срби који су вратили станове (над којим је било некадашње станарско право) и даље немају ријешен статус власништва над тим становима. Станови су у посједу државе, а срби их ето само користе. Шта рећи више након толико година рата, срби и даље без ријешеног статуса имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ос

29.03.2016 21:37

Обојица су поштени људи али народ гласа за багрове а неће за овакве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кристијан

30.03.2016 04:38

Помозите ви Србима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби у Хрватској

31.03.2016 08:22

Не браните нас.

ОДГОВОРИТЕ