Kako da pomognemo Srbima u Hrvatskoj?

Predsjednik SDS i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić razgovarao je večeras u Zagrebu sa predsjednikom Srpkog nacionalnog vijeća Miloradom Pupovcem.

Region 29.03.2016 | 22:13
Kako da pomognemo Srbima u Hrvatskoj?

Naglašavajući da je sastanak bio prijateljski, Bosić je rekao da je tokom razgovora najveća pažnja posvećena problemima Srba u Hrvatskoj, mogućnostima unapređenja odnosa i saradnji pograničnih opština sa srpskom većinom u Hrvatskoj i lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

"Položaj Srba u Hrvatskoj je delikatan i razgovarali smo o načinu kako možemo pomoći sunarodnicima", kazao je Bosić.

Bosić je naveo da u narednom periodu treba organizovati zajedničke sastanke načelnika više opština u Republici Srpskoj sa rukovodstvom pograničnih opština u Hrvatskoj u kojima Srbi čine većinu.

"Treba razmisliti o zajedničkim IPA projektima kako bi aplicirali za sredstva kod pristupnih fondova Evropske Unije", kazao je Bosić.

Tokom sastanka Bosić i Pupovac su se složili da u narednom periodu treba raditi na usposavljanju novih odnosa među državama i narodima u regionu i to na bazi interesa svih.

Izrazili su uvjerenje da će se ubrzo uspostaviti bolja saradnja između Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što bi doprinjelo i relaksaciji ukupnih odnosa, ali i boljem položaju Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH.

Bosić se zajedno sa druga dva člana, hrvatskim i bošnjačkim, Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nalazi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Hrvatskoj.

Tokom dana visoka parlamentarna delegacija BiH o bilateralnim odnosima BiH i Hrvatske razgovarala je, u odvojenim susretima, sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, kao i sa predsjednikom hrvatskog Sabora Željkom Reinerom.

Za sutra su predviđeni susreti sa hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrom za spoljne i evropske poslove Mirom Kovačem.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Marko

29.03.2016 20:28

Tesko je svuda kada si u manjini...Tako i Srbima u hrvatskoj

ODGOVORITE
Name

Ccc

29.03.2016 22:38

De prvo sebi pomozi

Name

Xx

29.03.2016 21:11

Pravi predsjednik

ODGOVORITE
Name

U HR je nepoželjno reći da si SRBIN

29.03.2016 21:18

Nisam siguran da će srbi u Hrvatskoj ikad moći poboljšati svoj položaj, jer politika Hrvatske je takve naravi da sve što je srpsko minorizira, omalovažava, satire. Biti srbin u Hrvatskoj izrazito je nepoželjno. Srbi se tretiraju kao agresori i dežurni krivci za sve i svašta. Animozitet prema srbima je ogroman. Srbi koji su vratili stanove (nad kojim je bilo nekadašnje stanarsko pravo) i dalje nemaju riješen status vlasništva nad tim stanovima. Stanovi su u posjedu države, a srbi ih eto samo koriste. Šta reći više nakon toliko godina rata, srbi i dalje bez riješenog statusa imovine.

ODGOVORITE
Name

os

29.03.2016 21:37

Obojica su pošteni ljudi ali narod glasa za bagrove a neće za ovakve.

ODGOVORITE
Name

Kristijan

30.03.2016 04:38

Pomozite vi Srbima u RS.

ODGOVORITE
Name

Srbi u Hrvatskoj

31.03.2016 08:22

Ne branite nas.

ODGOVORITE