Сноуден: Владе шпијунирају грађане

Сједињене Америчке Државе пратиле су и прислушкивале чак и сараднике Дечјег фонда УН - Уницефа. Пратили смо и адвокате који су водили комерцијалне преговоре о ценама краба или електронских цигарета. Пратили смо Уницеф, новинаре и америчке професоре. А све је рађено под фирмом борбе против тероризма.

Свијет 15.03.2016 | 14:01
Сноуден: Владе шпијунирају грађане

Програми које смо за то користили никакве везе са тероризмом нису имали. То је био само изговор и оправдање. То је била дипломатска манипулација. То је била економска шпијунажа са социјалном контролом. То је сила која није сумњала да масовно праћење јача државну моћ.

Државе прате своје грађане. То ради влада Шпаније, то раде и француска и немачка влада, а нарочито - британска. Зато што је то јефтино, лако и за њих корисно. Шпанија има 45 милиона становника, али - сваки пут када неко некоме телефонира, пошаље поруку или посети неки сајт - то се снима. Сваки пут када нешто електронски купите - и то се сними.

У својим потезима нисам сарађивао са руском владом. Све сам тако испланирао да не паднем под утицај ниједне владе. Уосталом, не мислим да је руска влада за мене била заинтересованија од осталих. Ствар је у томе што ја никада нисам имао намеру да останем у Русији.

Аутор: Едвард Сноуден, бивши сарадник ЦИА

Коментари / 0

Оставите коментар