Snouden: Vlade špijuniraju građane

Sjedinjene Američke Države pratile su i prisluškivale čak i saradnike Dečjeg fonda UN - Unicefa. Pratili smo i advokate koji su vodili komercijalne pregovore o cenama kraba ili elektronskih cigareta. Pratili smo Unicef, novinare i američke profesore. A sve je rađeno pod firmom borbe protiv terorizma.

Svijet 15.03.2016 | 14:01
Snouden: Vlade špijuniraju građane

Programi koje smo za to koristili nikakve veze sa terorizmom nisu imali. To je bio samo izgovor i opravdanje. To je bila diplomatska manipulacija. To je bila ekonomska špijunaža sa socijalnom kontrolom. To je sila koja nije sumnjala da masovno praćenje jača državnu moć.

Države prate svoje građane. To radi vlada Španije, to rade i francuska i nemačka vlada, a naročito - britanska. Zato što je to jeftino, lako i za njih korisno. Španija ima 45 miliona stanovnika, ali - svaki put kada neko nekome telefonira, pošalje poruku ili poseti neki sajt - to se snima. Svaki put kada nešto elektronski kupite - i to se snimi.

U svojim potezima nisam sarađivao sa ruskom vladom. Sve sam tako isplanirao da ne padnem pod uticaj nijedne vlade. Uostalom, ne mislim da je ruska vlada za mene bila zainteresovanija od ostalih. Stvar je u tome što ja nikada nisam imao nameru da ostanem u Rusiji.

Autor: Edvard Snouden, bivši saradnik CIA

Komentari / 0

Ostavite komentar