Најава - Први пут у Европи: Ливерпул - Јунајтед!

Судар трофејних клубова са Острва ове недеље чини Лигу Европе атрактивнијом од Лиге шампиона! А, то се не дешава често...

Фудбал 09.03.2016 | 22:40
Најава - Први пут у Европи: Ливерпул - Јунајтед!

Енглески клубови релативно често су се састајали у оквиру евротакмичења, поготово у 21. веку (Челси и Ливерпул чак четири пута!), али двомеч Ливерпула и Манчестер јунајтеда у оквиру осмине финала Лиге Европе не само да ће бити први обрачун Енглеза у Европи после пет година, већ и први окршај та два клуба под покровитељством УЕФА!

Ишчекивање на прву утакмицу, у четвртак од 21.05 на Енфилду, повећава чињеница да се ради о великим ривалима и најтрофејнијим клубовима у Енглеској - Јунајтед у својој "ризници" има 20 титула првака Енглеске, 11 ФА купова и три Купа/Лиге шампиона, а Ливерпул 18, седам, односно пет. И то није све...

С обзиром на не баш сјајне резултате у Премијер лиги, Лига Европе за оба клуба представља прилику да се као освајачи тог такмичења нађу у наредном циклусу Лиге шампиона, што је - писали смо о томе - ставка која може да направи огромну разлику у приливу новца, пре свега спонзорског.

Наравно, играчи Ливерпула и Манчестер јунајтеда по изласку на терен неће размишљати о клупским касама и како да их учине (још) пунијим, већ само како да надиграју и победе "љутог" противника.

Иако је Јунајтед под вођством Луја ван Гала многима дозволио да ураде оно што нису могли у ери Алекса Фергусона, Ливерпул је у ове две сезоне лоше пролазио у међусобним сусретима, што ће многи означити као одраз комплекса због губитка примата током претходних 20-25 година.

"Када пишете о томе, онда је мојим играчима теже да остваре и пету победу против Ливерпула, па онда боље немојте", рекао је Ван Гал, мало у шали, мало озбиљно.

"Када се састају Јунајтед и Ливерпул, то је увек велика утакмица, у којој имате императив победе. Сада је он још већи, пошто се обе екипе боре за место у Лиги шампиона", додао је Холанђанин.

Ван Гал је упитан да ли су дуели у Лиги Европе знак да су два клуба"пала"?

"Приметио сам да у Енглеској имате негативан поглед на Лигу Европе, али ми смо против екипе каква је Митјиланд имали 58.000 људи на стадиону. Навијачи Манчестер јунајтеда цене то такмичење. Против Ливерпула ће их бити 75.000. Навијачи желе да гледају наше дуеле, небитно у којем такмичењу".

Менаџер Ливерпула Јирген Клоп је одмах после жреба поручио да је - желео Манчестер јунајтед.

"Наравно да неће бити лако, али можете да питате моје сараднике шта сам одговорио када су ме питали кога бих желео. У Премијер лиги смо добро одиграли против њих, нисмо заслужили да изгубимо, али било је 0:1. Живот нам је дао шансу да то исправимо, то ћемо и покушати", јасан је немачки тренер.

ПРВИ МЕЧЕВИ ОСМИНЕ ФИНАЛА (четвртак):

19.00

Борусија Дортмунд - Тотенхем
Фенербахче - Брага
Шахтјор - Андерлехт
Базел - Севиља

21.05

Манчестер јунајтед - Ливерпул
Виљареал - Бајер Леверкузен
Атлетик Билбао - Валенсија
Спарта Праг - Лацио

Коментари / 0

Оставите коментар