Najava - Prvi put u Evropi: Liverpul - Junajted!

Sudar trofejnih klubova sa Ostrva ove nedelje čini Ligu Evrope atraktivnijom od Lige šampiona! A, to se ne dešava često...

Fudbal 09.03.2016 | 22:40
Najava - Prvi put u Evropi: Liverpul - Junajted!

Engleski klubovi relativno često su se sastajali u okviru evrotakmičenja, pogotovo u 21. veku (Čelsi i Liverpul čak četiri puta!), ali dvomeč Liverpula i Mančester junajteda u okviru osmine finala Lige Evrope ne samo da će biti prvi obračun Engleza u Evropi posle pet godina, već i prvi okršaj ta dva kluba pod pokroviteljstvom UEFA!

Iščekivanje na prvu utakmicu, u četvrtak od 21.05 na Enfildu, povećava činjenica da se radi o velikim rivalima i najtrofejnijim klubovima u Engleskoj - Junajted u svojoj "riznici" ima 20 titula prvaka Engleske, 11 FA kupova i tri Kupa/Lige šampiona, a Liverpul 18, sedam, odnosno pet. I to nije sve...

S obzirom na ne baš sjajne rezultate u Premijer ligi, Liga Evrope za oba kluba predstavlja priliku da se kao osvajači tog takmičenja nađu u narednom ciklusu Lige šampiona, što je - pisali smo o tome - stavka koja može da napravi ogromnu razliku u prilivu novca, pre svega sponzorskog.

Naravno, igrači Liverpula i Mančester junajteda po izlasku na teren neće razmišljati o klupskim kasama i kako da ih učine (još) punijim, već samo kako da nadigraju i pobede "ljutog" protivnika.

Iako je Junajted pod vođstvom Luja van Gala mnogima dozvolio da urade ono što nisu mogli u eri Aleksa Fergusona, Liverpul je u ove dve sezone loše prolazio u međusobnim susretima, što će mnogi označiti kao odraz kompleksa zbog gubitka primata tokom prethodnih 20-25 godina.

"Kada pišete o tome, onda je mojim igračima teže da ostvare i petu pobedu protiv Liverpula, pa onda bolje nemojte", rekao je Van Gal, malo u šali, malo ozbiljno.

"Kada se sastaju Junajted i Liverpul, to je uvek velika utakmica, u kojoj imate imperativ pobede. Sada je on još veći, pošto se obe ekipe bore za mesto u Ligi šampiona", dodao je Holanđanin.

Van Gal je upitan da li su dueli u Ligi Evrope znak da su dva kluba"pala"?

"Primetio sam da u Engleskoj imate negativan pogled na Ligu Evrope, ali mi smo protiv ekipe kakva je Mitjiland imali 58.000 ljudi na stadionu. Navijači Mančester junajteda cene to takmičenje. Protiv Liverpula će ih biti 75.000. Navijači žele da gledaju naše duele, nebitno u kojem takmičenju".

Menadžer Liverpula Jirgen Klop je odmah posle žreba poručio da je - želeo Mančester junajted.

"Naravno da neće biti lako, ali možete da pitate moje saradnike šta sam odgovorio kada su me pitali koga bih želeo. U Premijer ligi smo dobro odigrali protiv njih, nismo zaslužili da izgubimo, ali bilo je 0:1. Život nam je dao šansu da to ispravimo, to ćemo i pokušati", jasan je nemački trener.

PRVI MEČEVI OSMINE FINALA (četvrtak):

19.00

Borusija Dortmund - Totenhem
Fenerbahče - Braga
Šahtjor - Anderleht
Bazel - Sevilja

21.05

Mančester junajted - Liverpul
Viljareal - Bajer Leverkuzen
Atletik Bilbao - Valensija
Sparta Prag - Lacio

Komentari / 0

Ostavite komentar