На путу за Европу Хрвати неће тражити трећи ентитет, него...

Канцеларија хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић припрема нову политичку платформу према БиХ, која садржи јачање положаја Хрвата у БиХ, а заузврат ће Хрватска покушати помоћи БиХ у изласку из међународне изолације и убрзању пута према ЕУ, потврдио је сарадник хрватске предсједнице у разговору за Јутарњи лист.

Босна и Херцеговина 07.03.2016 | 22:52
На путу за Европу Хрвати неће тражити трећи ентитет, него...

О иницијативи ће се разговарати сутра, када у Загреб долазе чланови Предсједништва БиХ. Иако се ради о плану који је разрађен у Предсједничкој канцеларији на Пантовчаку, очекују подршку Министарства спољних послова РХ и министра Мире Ковача.

Према ријечима особе која је дубоко инволвирана у припрему иницијативе, у питању је план који обухвата четири подручја.

Прво, Хрватска би снажније него до сада подржавала пут БиХ према ЕУ, а за овакву политику има подршку Њемачке и Америке, које су заинтересоване за стабилизацију прилика на Западном Балкану. О томе се, према писању Јутарњег листа, неформално разговарало с водећим бошњачким политичарем Бакиром Изетбеговићем, који је подржао ову идеју.

Друго "чврсто ће се тражити“ осигурање конститутивног статуса Хрвата, који не смију постати мањина у БиХ. Усто, треба промијенити изборни закон како би чланове Предсједништва БиХ могли бирати искључиво њихови сународници, а не и бирачи из друге двије националне заједнице. Притом се неће тражити оснивање трећег ентитета, али су могуће неке промјене граница унутар жупанија, но искључиво бошњачко-хрватским политичким договором и без мијешања са стране.

Треће, припремиће се приједлози квалитетније привредне сарадње између двије државе, а под четврто Хрватска и БиХ разрадиће заједничке саобраћајне пројекте као што су Коридор Вц и јадранско-јонски аутопут.

У овом дијелу Хрватска је спремна лобирати у Бриселу како би се дио средстава из европских фондова преусмјерио за инфраструктурне пројекте у БиХ, што би покренуло њен привредни развој. Јутарњи пише како важну улогу у овом плану има Мате Гранић, који је недавно именован за посебног савјетника хрватске предсједнице, а који има дугогодишње искуство везано за БиХ. Осим тога и даље има везе с политичким круговима  у САД-у и Њемачкој, а те су земље изразито заинтересоване да БиХ оствари некакав напредак.  

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

неутрални

07.03.2016 11:12

За почетак, као израз добре воље, Хрватска би требала одустати од депоније за нуклеарни отпад на Трговској Гори. А касније би требала да почне плаћати накнаду локалним заједницама у БиХ чије је земљиште потопљено за потребе хидроелектрана у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

метко

07.03.2016 11:15

Сви млате празну сламу. Сви прицају о некој помоци за БиХ и народ а ниста се немења све по истом па негдје цак и горе еее политико дубока да те је како укинути мозда би сви боље зивјели без политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

07.03.2016 11:24

Ово ме подсјети на ону дјецију прицу која поциње: Прицам ти прицу, гдје говеда рицу, гдје краве серу зову . . .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

07.03.2016 11:44

Само да нам престану "помагати" :Анкара,Београд,Брисел,Берлин,Бец,Загреб(абецедно,азбуцно) итд. , лако би се ми без "помоци" са стране договорили!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.03.2016 11:48

Баја оста го на ледини сви му ледја окренусе.БиХ иде даље а ти Баја гледај куд сунце хода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

07.03.2016 13:31

Ови поједини су излудени Додиком. Идите на лијецење болесници, идите.

Name

хах

07.03.2016 13:52

"Баја" им улио страх у кости. Примјетно је колико га се боје па га зато само спомињу да је извисио. По њима је сваки наредни мјесец или година Бајин крај и тако вец 10 година. Немојте висе, од сад виците дабогда остао на власти јос 20 година. Мозда це онда брзе пасти.

Name

перо

07.03.2016 12:07

Нек помогну да се додикс смишљени и све ће ићи лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено

07.03.2016 12:08

Постено, ако је тако. Али би прво требало ријесити проблем разграницења (Уна) као и депонију нуклеарног отпада. Без тога теско...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гугун

07.03.2016 12:27

Кад год Загреб умјеса прсте ето ти срања и овај пут ниста неце бити боље.Нека грвстска рјеси права мањина у својој дрзави а Босну нека остави на миру много су они Босни зла нснијели ране јос нису зацијелиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

07.03.2016 13:02

А дје је нас прецједник, сто њега нема на том увазеном скупу. Он се борио за треци ентитет висе и од самих рвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.03.2016 13:28

Мудри латини. Корак по корак, мирно и стрпљиво...и поразише Србе и Бошњаке...добили су СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

07.03.2016 13:49

Драгане у праву сте 100 % , назалост !! Али ко је крив Бошњацима и Србима за то ?? Нико , јер сами су криви !!

Name

Освит

07.03.2016 13:37

Од Хрватске це за БиХ бити сасвим довољно да не одмазе сто се бас и не види из преговора о трговинском споразуму у прелазном периоду.Уставна овластења пресједника Хрватске су минимална тако да и споразум са насим пресједниством мозе бити споразум добрих намјера које требају спровести и договорити Влада Хрватске и надлезне владе у Бих.Вазно је да постоје добре намјере,ако постоје јер господа Колинда је симбол оне Хрватске коју нису прихватили у Европи,а о региону да и не говоримо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајево

07.03.2016 14:04

Оцито је да је ово онај план који су бакир и цовиц провукли кроз медије некакви мега кантони.само сада мало то ко фол преко загреба да се народ неовиза,и около коле па на иста врата.И казу бакир подрзо,па он и јест тај план направио заједо са цовицем и однијели у загреб јасно ко дан.Босанци и Херцеговци размислите о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Книн

07.03.2016 17:08

Па кад БиХ удје у ЕУ све је рватско, ко и Рватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

051

07.03.2016 20:16

Ни Хрватска није хрварска :Д

Name

ЧАПАЈЕВ

08.03.2016 05:14

Бојим се да че Г ђа Грабар постати ГРОБАР БиХ а тиме и РС .ко вјерује у добре намјере НДХ и еУропе према БиХ и Републуци Сроској у заблуди је.Муслим да Баја није највеци проблем РС и да цемо тога постати свјесни када га за тудји ибтерес "макнемо"вјерујуци да радимо добру ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пииле

08.03.2016 05:34

Па Миле је овластио Цовица да у Сарајеву представља србе јел не призна Иваница и Црнадка.?Изјава ју дао док су тек изабрани.

ОДГОВОРИТЕ