Na putu za Evropu Hrvati neće tražiti treći entitet, nego...

Kancelarija hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović priprema novu političku platformu prema BiH, koja sadrži jačanje položaja Hrvata u BiH, a zauzvrat će Hrvatska pokušati pomoći BiH u izlasku iz međunarodne izolacije i ubrzanju puta prema EU, potvrdio je saradnik hrvatske predsjednice u razgovoru za Jutarnji list.

Bosna i Hercegovina 07.03.2016 | 22:52
Na putu za Evropu Hrvati neće tražiti treći entitet, nego...

O inicijativi će se razgovarati sutra, kada u Zagreb dolaze članovi Predsjedništva BiH. Iako se radi o planu koji je razrađen u Predsjedničkoj kancelariji na Pantovčaku, očekuju podršku Ministarstva spoljnih poslova RH i ministra Mire Kovača.

Prema riječima osobe koja je duboko involvirana u pripremu inicijative, u pitanju je plan koji obuhvata četiri područja.

Prvo, Hrvatska bi snažnije nego do sada podržavala put BiH prema EU, a za ovakvu politiku ima podršku Njemačke i Amerike, koje su zainteresovane za stabilizaciju prilika na Zapadnom Balkanu. O tome se, prema pisanju Jutarnjeg lista, neformalno razgovaralo s vodećim bošnjačkim političarem Bakirom Izetbegovićem, koji je podržao ovu ideju.

Drugo "čvrsto će se tražiti“ osiguranje konstitutivnog statusa Hrvata, koji ne smiju postati manjina u BiH. Usto, treba promijeniti izborni zakon kako bi članove Predsjedništva BiH mogli birati isključivo njihovi sunarodnici, a ne i birači iz druge dvije nacionalne zajednice. Pritom se neće tražiti osnivanje trećeg entiteta, ali su moguće neke promjene granica unutar županija, no isključivo bošnjačko-hrvatskim političkim dogovorom i bez miješanja sa strane.

Treće, pripremiće se prijedlozi kvalitetnije privredne saradnje između dvije države, a pod četvrto Hrvatska i BiH razradiće zajedničke saobraćajne projekte kao što su Koridor Vc i jadransko-jonski autoput.

U ovom dijelu Hrvatska je spremna lobirati u Briselu kako bi se dio sredstava iz evropskih fondova preusmjerio za infrastrukturne projekte u BiH, što bi pokrenulo njen privredni razvoj. Jutarnji piše kako važnu ulogu u ovom planu ima Mate Granić, koji je nedavno imenovan za posebnog savjetnika hrvatske predsjednice, a koji ima dugogodišnje iskustvo vezano za BiH. Osim toga i dalje ima veze s političkim krugovima  u SAD-u i Njemačkoj, a te su zemlje izrazito zainteresovane da BiH ostvari nekakav napredak.  

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

neutralni

07.03.2016 11:12

Za početak, kao izraz dobre volje, Hrvatska bi trebala odustati od deponije za nuklearni otpad na Trgovskoj Gori. A kasnije bi trebala da počne plaćati naknadu lokalnim zajednicama u BiH čije je zemljište potopljeno za potrebe hidroelektrana u Hrvatskoj.

ODGOVORITE
Name

metko

07.03.2016 11:15

Svi mlate praznu slamu. Svi pricaju o nekoj pomoci za BiH i narod a nista se nemenja sve po istom pa negdje cak i gore eee politiko duboka da te je kako ukinuti mozda bi svi bolje zivjeli bez politicara.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

07.03.2016 11:24

Ovo me podsjeti na onu djeciju pricu koja pocinje: Pricam ti pricu, gdje goveda ricu, gdje krave seru zovu . . .

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

07.03.2016 11:44

Samo da nam prestanu "pomagati" :Ankara,Beograd,Brisel,Berlin,Bec,Zagreb(abecedno,azbucno) itd. , lako bi se mi bez "pomoci" sa strane dogovorili!!

ODGOVORITE
Name

BL

07.03.2016 11:48

Baja osta go na ledini svi mu ledja okrenuse.BiH ide dalje a ti Baja gledaj kud sunce hoda.

ODGOVORITE
Name

Srbin

07.03.2016 13:31

Ovi pojedini su izludeni Dodikom. Idite na lijecenje bolesnici, idite.

Name

hah

07.03.2016 13:52

"Baja" im ulio strah u kosti. Primjetno je koliko ga se boje pa ga zato samo spominju da je izvisio. Po njima je svaki naredni mjesec ili godina Bajin kraj i tako vec 10 godina. Nemojte vise, od sad vicite dabogda ostao na vlasti jos 20 godina. Mozda ce onda brze pasti.

Name

pero

07.03.2016 12:07

Nek pomognu da se dodiks smišljeni i sve će ići lako.

ODGOVORITE
Name

posteno

07.03.2016 12:08

Posteno, ako je tako. Ali bi prvo trebalo rijesiti problem razgranicenja (Una) kao i deponiju nuklearnog otpada. Bez toga tesko...

ODGOVORITE
Name

gugun

07.03.2016 12:27

Kad god Zagreb umjesa prste eto ti sranja i ovaj put nista nece biti bolje.Neka grvstska rjesi prava manjina u svojoj drzavi a Bosnu neka ostavi na miru mnogo su oni Bosni zla nsnijeli rane jos nisu zacijelile.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

07.03.2016 13:02

A dje je nas precjednik, sto njega nema na tom uvazenom skupu. On se borio za treci entitet vise i od samih rvata.

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.03.2016 13:28

Mudri latini. Korak po korak, mirno i strpljivo...i poraziše Srbe i Bošnjake...dobili su SVE.

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

07.03.2016 13:49

Dragane u pravu ste 100 % , nazalost !! Ali ko je kriv Bošnjacima i Srbima za to ?? Niko , jer sami su krivi !!

Name

Osvit

07.03.2016 13:37

Od Hrvatske ce za BiH biti sasvim dovoljno da ne odmaze sto se bas i ne vidi iz pregovora o trgovinskom sporazumu u prelaznom periodu.Ustavna ovlastenja presjednika Hrvatske su minimalna tako da i sporazum sa nasim presjednistvom moze biti sporazum dobrih namjera koje trebaju sprovesti i dogovoriti Vlada Hrvatske i nadlezne vlade u Bih.Vazno je da postoje dobre namjere,ako postoje jer gospoda Kolinda je simbol one Hrvatske koju nisu prihvatili u Evropi,a o regionu da i ne govorimo.

ODGOVORITE
Name

sarajevo

07.03.2016 14:04

Ocito je da je ovo onaj plan koji su bakir i covic provukli kroz medije nekakvi mega kantoni.samo sada malo to ko fol preko zagreba da se narod neoviza,i okolo kole pa na ista vrata.I kazu bakir podrzo,pa on i jest taj plan napravio zajedo sa covicem i odnijeli u zagreb jasno ko dan.Bosanci i Hercegovci razmislite o tome.

ODGOVORITE
Name

Knin

07.03.2016 17:08

Pa kad BiH udje u EU sve je rvatsko, ko i Rvatska.

ODGOVORITE
Name

051

07.03.2016 20:16

Ni Hrvatska nije hrvarska :D

Name

ČAPAJEV

08.03.2016 05:14

Bojim se da če G đa Grabar postati GROBAR BiH a time i RS .ko vjeruje u dobre namjere NDH i eUrope prema BiH i Republuci Sroskoj u zabludi je.Muslim da Baja nije najveci problem RS i da cemo toga postati svjesni kada ga za tudji ibteres "maknemo"vjerujuci da radimo dobru stvar.

ODGOVORITE
Name

piile

08.03.2016 05:34

Pa Mile je ovlastio Covica da u Sarajevu predstavlja srbe jel ne prizna Ivanica i Crnadka.?Izjava ju dao dok su tek izabrani.

ODGOVORITE