Мали, а ефикасан трик за штедњу

Изаберите неку важну цифру, било да је година рођења или текућа и одредите да је то износ који желите да уштедите месечно, пишу Вечерње новости.

Занимљивости 02.03.2016 | 11:10
 Мали, а ефикасан трик за штедњу

Заблуда је да морате имати много новца да бисте успели да нешто оставите "са стране". Имају људи иста примања и расходе, па један једва састави крај са крајем, док други успева да уштеди. Одговор лежи у различитим карактерима, али постоји психолошки трик који од расипника може да направи штедишу.

За то вам је потребан само број, веровали или не. Изаберите неку важну цифру, било да је година рођења или текућа и одредите да је то износ који желите да уштедите месечно. Или, ако вам је лакше да радите на дневној бази, узмите мању цифру, на пример датум рођења или број ваших година. Па тако, ако имате 40, задајте себи циљ да свакога дана уштедите 40 динара. На месечном нивоу (30 дана) "зарадићете" 1200 динара, а годишње 14.400 динара.


Можда та сума не изгледа импозантно, али ипак на располагању имате новац који ћете моћи добро да искористите. Објашњење овог трика је једноставно - иако сви у начелу знамо да штедимо, тешко се дисциплинујемо, а конкретна бројка нам у томе помаже. Ефикасан трик за оне са најмањим примањима је да свакодневно са стране оставе 10, 20 динара. Неће осетити штедњу, а ипак ће значити за неколико месеци или годину дана.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар