И пољопривредници ће на протест 8. марта

Судећи по најавама, прославу 16-годишњице постојања Брчко дистрикта 8. марта обиљежиће озбиљни и масовни протести.

Босна и Херцеговина 01.03.2016 | 19:54
И пољопривредници ће на протест 8. марта

Дипломци и студенти приватних универзитета не одустају од штрајка глађу, а исти дан масовне протесте најавили су и пољопривредници незадовољни, како кажу, "самовољом и бахатошћу локалне власти која је прелила чашу стрпљења".

"Покушај милионске пљачке кроз самовољну пререгистрацију газдинастава шефа Одјељења за пољопривреду и наметање Закона о пољопривреди који нико у јавној расправи није подржао, измјена Правилника о подстицајима због чега смо прошлог љета умјесто на њивама данима и ноћима били на градским улицама, истрајавање на захтјеву да код закупа државног земљишта имамо предност у односу на пољопривреднике сусједних општина, као и остали бројни проблеми који пољопривреду гурају на маргину, а нас у биједу и немаштину, поново нас тјерају на масовне протесте", објашњава Милорад Којић, потпредсједник Удружења пољопривредника Брчко дистрикта.

Градоначелник Анто Домић каже да не зна због чега протести. "Не знам о чему је ријеч. Исплатили смо 30 милиона марака подстицаја за посљедње три године. Затражио сам од својих савјетника да виде гдје је проблем и извијесте Владу о томе како би сагледали ситуацију и нашли заједничко рјешење с пољопривредницима", каже Домић. Спремни смо на договор, али нас нико није звао, тврде у Удружењу и демантују градоначелника истичући да их и бројне раније јавно изречене увреде и клевете изводе на улице.

"Градоначелник све добро зна, а неистина је да је исплаћено 30 милиона марака. Та исплата је три милиона мања. Домић нас је назвао лоповима и криминалцима када смо смо се прошлог љета борили за те подстицаје и протесте цинично оквалификовао као `тракторијаду` . Уколико допусти да се реализују наводне реформе система подстицаја и евидентирања пољопривредних газдинстава, те оглуши о остале захтјеве, поново ће имати `тракторијаду` умјесто производње, а армију незадовољних спремних на још радикалније протесте", поручио је члан Удружења Славко Блажевић.

У Удружењу су потврдили да су од Полиције службено затражили одобрење за протест 8. марта, а судећи по одлучности студената и дипломаца приватних универзитета да исти дан ступе у штрајк глађу и блокирају државну границу с Хрватском због проблема с дипломама, прослава Дана дистрикта могла би ове годне добити и карактер догађаја високог ризика.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брод

01.03.2016 19:25

Добар датум, можда се жене прикључе и покрену протесте и промјене, јер м.доње немају м.да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

01.03.2016 19:34

Стижу рачуни на наплату.

ОДГОВОРИТЕ