I poljoprivrednici će na protest 8. marta

Sudeći po najavama, proslavu 16-godišnjice postojanja Brčko distrikta 8. marta obilježiće ozbiljni i masovni protesti.

Bosna i Hercegovina 01.03.2016 | 19:54
I poljoprivrednici će na protest 8. marta

Diplomci i studenti privatnih univerziteta ne odustaju od štrajka glađu, a isti dan masovne proteste najavili su i poljoprivrednici nezadovoljni, kako kažu, "samovoljom i bahatošću lokalne vlasti koja je prelila čašu strpljenja".

"Pokušaj milionske pljačke kroz samovoljnu preregistraciju gazdinastava šefa Odjeljenja za poljoprivredu i nametanje Zakona o poljoprivredi koji niko u javnoj raspravi nije podržao, izmjena Pravilnika o podsticajima zbog čega smo prošlog ljeta umjesto na njivama danima i noćima bili na gradskim ulicama, istrajavanje na zahtjevu da kod zakupa državnog zemljišta imamo prednost u odnosu na poljoprivrednike susjednih opština, kao i ostali brojni problemi koji poljoprivredu guraju na marginu, a nas u bijedu i nemaštinu, ponovo nas tjeraju na masovne proteste", objašnjava Milorad Kojić, potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika Brčko distrikta.

Gradonačelnik Anto Domić kaže da ne zna zbog čega protesti. "Ne znam o čemu je riječ. Isplatili smo 30 miliona maraka podsticaja za posljednje tri godine. Zatražio sam od svojih savjetnika da vide gdje je problem i izvijeste Vladu o tome kako bi sagledali situaciju i našli zajedničko rješenje s poljoprivrednicima", kaže Domić. Spremni smo na dogovor, ali nas niko nije zvao, tvrde u Udruženju i demantuju gradonačelnika ističući da ih i brojne ranije javno izrečene uvrede i klevete izvode na ulice.

"Gradonačelnik sve dobro zna, a neistina je da je isplaćeno 30 miliona maraka. Ta isplata je tri miliona manja. Domić nas je nazvao lopovima i kriminalcima kada smo smo se prošlog ljeta borili za te podsticaje i proteste cinično okvalifikovao kao `traktorijadu` . Ukoliko dopusti da se realizuju navodne reforme sistema podsticaja i evidentiranja poljoprivrednih gazdinstava, te ogluši o ostale zahtjeve, ponovo će imati `traktorijadu` umjesto proizvodnje, a armiju nezadovoljnih spremnih na još radikalnije proteste", poručio je član Udruženja Slavko Blažević.

U Udruženju su potvrdili da su od Policije službeno zatražili odobrenje za protest 8. marta, a sudeći po odlučnosti studenata i diplomaca privatnih univerziteta da isti dan stupe u štrajk glađu i blokiraju državnu granicu s Hrvatskom zbog problema s diplomama, proslava Dana distrikta mogla bi ove godne dobiti i karakter događaja visokog rizika.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Brod

01.03.2016 19:25

Dobar datum, možda se žene priključe i pokrenu proteste i promjene, jer m.donje nemaju m.da.

ODGOVORITE
Name

oo7

01.03.2016 19:34

Stižu računi na naplatu.

ODGOVORITE