Тачи не види Ђетиће

Осам година после признавања квазидржаве Косово, црногорска мањина и даље ван Устава. Нема их у парламенту, извршној власти, јавним институцијама, а овдашња власт ћути.

Регион 29.02.2016 | 11:00
Тачи не види Ђетиће

Громогласно признавање косовске независности од стране Подгорице и стварање квазидржаве на тлу Србије пре осам година, Црногорцима није донело никакве бенефите већ - главобољу.

Тако је са обе стране Чакора. Тек лани обављена је демаркација "државне границе" коју Албанци у добром делу не прихватају, траже њено брисање и улазак у црногорску територију, док црногорску националну мањину још држе "Устава".

Узалуд се Влада Мила Ђукановића додворавала Хашиму Тачију, који је безброј пута обећавао да ће се то питање решити. Последњи пут пре годину дана, и то у Подгорици, пред црногорским шефом дипломатије Игором Лукшићем.

Црногораца нема у Скупштини Косова, нема их ни у извршној власти нити јавним институцијама, и тако ће бити све док их Косовци не уведу у тај фамозни правни акт. Као један од разлога таквог стања је све дубља политичка криза која потреса косовско друштво од потписивања Бриселског споразума.

Огласио се и Агим Чеку, косовски министер безбедности, са скупа у Будви, где је поручио да ће тај проблем бити решен.

"Косово је поносно на односе са Црном Гором и одличну добросуседску сарадњу", рекао је он.

На ову ласкаву изјаву надовезао се и Радован Миљанић, отправник послова Црне Горе у Приштини, који тврди да на Косову нико није против "уставне верификације" Црногораца као мањинског народа!

"Све парламентарне партије и странке и њихови лидери апсолутно су сагласни да су испуњени сви услови за отварање тог процеса. Подршку дају и најутицајније јавне личности с Косова, тако да је општа атмосфера у односу на Црну Гору, њене држављане и косовске грађане црногорске националности непромењено повољна", оцењује Миљанић.

Одлуку режима у Подгорици да призна квазидржаву Косово, и најава отварања амбасада, тешко су поднели Срби у Црној Гори.

Влада Црне Горе и премијер Мило Ђукановић такву одлуку донели су 9. октобра 2008. године, и то само један дан након што је Генерална скупштина УН изгласала предлог Србије да се једнострано проглашена независност Косова и Метохије ставља у надлежност Међународног суда правде у Хагу.

Србија је на такав потез Подгорице применила меру ускраћивања гостопримства амбасадору Црне Горе у Београду.

Црногорски председник Филип Вујановић је својевремено поручио да неће бити размене амбасадора између Подгорице и Приштине док се не реши статус Црногораца на Косову.

У Подгорици се најављивао долазак у својству амбасадора некада првог Титовог омладинца Азема Власија, који је то лично потврдио. Али ни од тога ништа.

Извор: Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ТИТО

29.02.2016 11:10

Мило или Миле,

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

29.02.2016 13:25

Не зна се који је гори. А и Тачи може с њима.

Name

Лав фром Плав

29.02.2016 14:57

Зна ли се ста Црногорци тразе,није ваљда да раде несто на Косову? Ма то су цули да сад ови праве војску и да на вријеме запикају сва мјеста генерала у пензији

ОДГОВОРИТЕ