Гужве на грчко-македонској граници

С времена на време и кроз грчко - македонску границу пропусти се група миграната. Те групе су мале и не смањују гужву у кампу пред границом. Избеглице на прелазак границе чекају већ данима. Тренутно их је 6.500.

Регион 28.02.2016 | 10:57
Гужве на грчко-македонској граници

Како кажу, исцрпљени су, без одеће и хране.Чим уђете у камп дочекују вас Курди. Њихови шатори су густо поређани. Дан је прошао у протестима на граници.

Вече другачије троше.Неке избеглице седми, осми дан проводе чекајући у кампу. Време је појефтинило, има га на претек. Ред за оброк и пелене кошта два сата, онај за чај и кафу четвртину мање.

Редови су и парламент и кафана јер нема неког трга на коме би се мушкарци на миру испричали. Ипак у кампу постоје стазе, али су их људи као што је Мухамед именовали у улице и такве називе усвојили због оријентације.

Када као и сваки муж, жели жени да објасни где га може наћи, Мухамед каже: "Ова улица у којој се налазимо је Улица Гардеробе јер у њој узимамо обућу и одећу, она тамо иза је Улица Хране".Баш у улици одеће врвело је као у кошници јер је данима падала киша.

Петнаестогодишња Зејна, и сама избеглица, дошла је по јакну, а остала да ради као волонтер. Већ пети дан."Говорим четири језика. Поред енглеског говорим фарси, наравно и арапски, а говорим и курдски и то је доста помогло ових дана јер је било доста Курда", каже Зејна, избеглица из Сирије.

У кући на ћошку Улице Дозвола и Улице Хране никоме се не спава. Више су за позирање. Они мало старији нашли су волонтера који не дели ни воду ни храну ни суве чарапе, већ трубе из Гуче, чекајући ред у Улици Изласка.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зумба

28.02.2016 10:02

Надам се да це јос десет милиона доци у Еуропу.

ОДГОВОРИТЕ