Gužve na grčko-makedonskoj granici

S vremena na vreme i kroz grčko - makedonsku granicu propusti se grupa migranata. Te grupe su male i ne smanjuju gužvu u kampu pred granicom. Izbeglice na prelazak granice čekaju već danima. Trenutno ih je 6.500.

Region 28.02.2016 | 10:57
Gužve na grčko-makedonskoj granici

Kako kažu, iscrpljeni su, bez odeće i hrane.Čim uđete u kamp dočekuju vas Kurdi. Njihovi šatori su gusto poređani. Dan je prošao u protestima na granici.

Veče drugačije troše.Neke izbeglice sedmi, osmi dan provode čekajući u kampu. Vreme je pojeftinilo, ima ga na pretek. Red za obrok i pelene košta dva sata, onaj za čaj i kafu četvrtinu manje.

Redovi su i parlament i kafana jer nema nekog trga na kome bi se muškarci na miru ispričali. Ipak u kampu postoje staze, ali su ih ljudi kao što je Muhamed imenovali u ulice i takve nazive usvojili zbog orijentacije.

Kada kao i svaki muž, želi ženi da objasni gde ga može naći, Muhamed kaže: "Ova ulica u kojoj se nalazimo je Ulica Garderobe jer u njoj uzimamo obuću i odeću, ona tamo iza je Ulica Hrane".Baš u ulici odeće vrvelo je kao u košnici jer je danima padala kiša.

Petnaestogodišnja Zejna, i sama izbeglica, došla je po jaknu, a ostala da radi kao volonter. Već peti dan."Govorim četiri jezika. Pored engleskog govorim farsi, naravno i arapski, a govorim i kurdski i to je dosta pomoglo ovih dana jer je bilo dosta Kurda", kaže Zejna, izbeglica iz Sirije.

U kući na ćošku Ulice Dozvola i Ulice Hrane nikome se ne spava. Više su za poziranje. Oni malo stariji našli su volontera koji ne deli ni vodu ni hranu ni suve čarape, već trube iz Guče, čekajući red u Ulici Izlaska.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zumba

28.02.2016 10:02

Nadam se da ce jos deset miliona doci u Europu.

ODGOVORITE