Представљамо: Ко је сад тај мали Рашфорд из Јунајтеда?!

Да ли је Ван Гал испалио новог Клајверта или Милера?! У право време на правом месту, два пута из прве, са инстинктом убице. Оно што Манчестер Јунајтед није могао да купи!

Фудбал 28.02.2016 | 23:40
Представљамо: Ко је сад тај мали Рашфорд из Јунајтеда?!

Нема још ни страницу на Википедији. За њега нико није чуо до синоћ. Али то му није сметало да уђе у историју и навуче осмехе на лице Луја ван Гала и Манчестерових навијача у туробној сезони у којој баш и није било много разлога за смех. Више за подсмех.

Тинејџер Маркус Рашфорд је са два гола на дебију за Манчестер Јунајтед запалио пламен наде да би великан са Олд Трафорд коначно могао да добије нешто велико из сопствене продукције. У првој званичној утакмици за Црвене ђаволе је постигао два гола и срушио 52 године стар рекорд Џорџа Беста. Са 18 година и 117 дана је постао најмлађи стрелац за Манчестер Јунајтед у историји еврокупова.

Довољно да постане тема број један на Острву, али и широм Европе у четвртак увече када се очекивао нови пад посрнулог великана са Олд Трафорда.

Рашфорд је са два гола растерао сиве облаке изнад Театра снова и постао непланирано добра ствар за Црвене ђаволе. Да не претерујемо, није дао неке богзна какве голове. Није показао да је нови Руд ван Нистелрој или у најмању руку Олд Гунар Солскјер. Али младић од кога се ништа није очекивало је два пута био у право време на правом месту. Баш оно што скупо плаћене звезде Манчестер Јунајтеда не умеју да ураде у гомили утакмица од почетка сезоне.

Наћи се на правом месту и гурнути проклету лопту у мрежу. Као да ту постоји нека филозофија? Сигурно постоји, када то Руни и дружина не умеју да ураде од почетка сезоне... Маркус Рашфорд је то успео два пута у размаку од 12 минута. Скинуо је огроман терет са срца Јунајтедових навијача и попустио свилен гајтан који се налазио око врата Луја ван Гала.

Ко зна, можда је ово била прекретница за Манчестер Јунајтед у сезони... Можда ће захваљујући елиминацији Мидтјиланда ухватити залет и освојити Лигу Европе. То им је вероватно лакши пут да се докопају Лиге шампиона него кроз првенство Енглеске. Мораће великан са Олд Трафорда да прогута понос, спусти нос и призна да му је фудбал четвртком увече приоритет. Јер ако ни следеће сезоне не буде Лиге шампиона, биће то озбиљан проблем и скупо зезање.

Рашфорд је непланирамо постао херој Театра снова. Луј ван Гал је лупао главу због 13 повређених играча, некако је скрпио тим за реванш са Мидтјиландом и онда му се на загревању повредио једини нападач у којег је могао да верује - Антони Марсијал. Холанђанин је имао неколико минута да смисли решење и решио је да у ватру груне 18-годишњег анонимуса Рашфорда. Није имао шта да изгуби. Осим једног клинца који је могао да сагори у ватреној стихији очекивања...

У таквој ситуацији и под таквим притиском очекивања, многима се ногу вежу у чвор. Рашфорд се можда тресао од треме када му је саопштено да има неколико минута да се спреми за деби, али је на терену био прави. Када је после 15 минута натерао голмана Мидтјиланда на параду, унео је дозу еуфорије на трибине и немир у редове изненађеног противника. Са неколико продора је уздахе целог стадиона и претворио утакмицу у трку ишчекивања и све гласнијег шапутања: Да ли је ово ноћ у којој ће да се деси нешто велико?

После сат и кусур времена игре је стигао први, убрзо затим и други гол. Две рутинске завршнице „из прве“. Хладнокрван и убилачки инстинкт за којим овај тим Манчестер Јунајтеда просто вапи. После целосезонског дављена лопте и фудбала који је био негледљив у више наврата, напокон играч који решава ситуације лако и једноставно. Већини Јунајтедових навијача у том тренутку су прошле кроз глави слике загрљених Ендија Кола и Двајта Јорка. Могу ли овај нови клиња и Марсијал да наредних година чине сличан тандем и убијају с осмехом као Двајт и Енди некада?

Занимнљиво, Рашфорд није ни почео каријеру као нападач. Иако је на дебију наговестио да поседује урођени инстинкт предатора у петерцу, Рашфорд је у млађим категоријама прекомандован у напад тек после повреда неких играча. И ту је његов потенцијал почео да букти. Ники Бат га је врло брзо именовао за капитена младог тима, а Рашфорд је почео да решета.

Некако је и нормално да га је лансирао баш Луј ван Гал. Човек који је у фудбалско сазвежђе винуо Клајверта, Седорфа, Ћавија, препознао гол машину у Томасу Милеру има жицу да верује у клинце и да од њих направи асове. Арогантни и трвдоглави апсолутиста из Амстердама је често трпео критике и ударце због вере у клинце, али је синоћ убо у центар. Извукао је џек-пот. Када је дошао у Јунајтед, то је била једна од ствари које су се очекивала од њега. Да пронађе давно изгубљену златну жилу у Јунајтедовом руднику и Олд Трафорду подари неке нове локалне хероје. Лутао је, покушавао, али нешто је и успео. Џеси Лингард је са закашњењем добио шансу коју користи прилично донбро, све битније улоге имају и младићи попут Переире, и Бортвик-Џексона, а сада је засијала и звезда Маркуса Рашфорда.

Ван Гал му ово неће заборавити. даће му шансу до краја сезоне, умеће и да га истрпи. На младом нападачу је да шансу оберучке искористи као што је то урадио синоћ. И стекне неки рејтинг до поечтка селдеће сезоне и доласка Жозеа Муриња. А онда му нико ништа не гарантује. Португалски зихераш је чиста супротност Ван Галу. Не трпи дечије болести и више воли сигурну варијанту куповине већ тестираног оружја.

Коментари / 0

Оставите коментар