"Пластичне" чоколадице пронађене и у БиХ

Једна спорна "сникерс" чоколадица пронађена је у БиХ у сриједу поподне.

Босна и Херцеговина 25.02.2016 | 07:34
"Пластичне" чоколадице пронађене и у БиХ

Из Агенције за безбједност хране БиХ саопштено је како је данас поподне путем Система брзог узбуњивања за храну и храну за животиње примила обавијест да је на тржиште БиХ испоручен један од спорних производа твртке "Марс Инцорпоратед" који се ових дана повлаче с тржишта више земаља Европске уније и других земаља.

Како је саопштено, ријеч је о производу ''Сницкерс Мултипацк'' ЛОТ: /07-08-16/601А2НЛД03, произвођача ''Марс Недерланд Б.В.'', Вегхел, Холандија, јавља Н1.

"Све податке којима располаже Агенција је по хитном поступку доставила на даљње поступање надлежним инспекцијским органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, као и надлежном инспекцијском органу према мјесту сједишта увозника производа из асортимана 'Марс Инцорпоратед' за Босну и Херцеговину", наводи се у саопштењу.

Агенција за безбједност хране БиХ потрошачима који, евентуално посједују наведени лот производ препоручује да исте не конзумирају, те да обавијесте најближе инспекцијско тијело.

"Молимо да исто подузму и у случају да на полицама у трговинама примијете наведене спорне лотове производа", апелују из Агенције и напомињу да се ово обавјештење односи само на споменути производ и ознаку серије/ЛОТ-а.

Агенција за безбједност хране БиХ затражила је раније данас од надлежних инспекцијских органа Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта да у складу с начелом предострожности провјере да ли се спорне чоколадице, које су повучене са тржишта више земаља ЕУ, налазе и на тржишту БиХ, те да предузму одговарајуће мјере.

Надлежни инспекцијски органи одмах су контактирани након сазнања да произвођач "Марс инкорпорејтед" с тржишта више земаља ЕУ повлачи и врши опозив својих чоколадица.

Из Агенције за безбједност хране БиХ речено је Срни да су редовним активностима праћења потенцијалних ризика поријеклом из хране, како на тржишту БиХ, тако и у земљама региона и ЕУ дошли до сазнања да произвођач чоколадица "Марс инкорпорејтед" с тржишта више земаља ЕУ повлачи своје чоколадице којима датум употребе истиче од 19. јуна ове до 8. јануара 2017. године.

Повлачење с тржишта чоколадица компаније "Марс инкорпорејтед" врши се по притужби потрошача да је у чоколадици пронађено страно тијело, односно комад пластике.

Агенција за безбједност хране БиХ контактирала је и предузеће "Атако" Мостар, увозника производа произвођача "Марс инкорпорејтед" у БиХ, ради информација о томе да ли је, као увозник, обавијештен о разлозима повлачења наведених производа с тржишта земаља чланица ЕУ, као и других земаља.

Од увозника је затражена и информација о евентуално предузетим мјерама на одредби Закона о храни, којим је дефинисана одговорност у вези с храном која не задовољава прописане захтјеве.

У одговору увозника достављеном Агенцији наводи се да "спорни производи нису присутни на тржишту БиХ".

Коначну информацију у вези с евентуалним присуством наведених производа на домаћем тржишту Агенција за безбједност хране БиХ саопштичће по завршетку инспекцијског надзора и пријему повратних информација.

Амерички произвођач чоколаде "Марс" објавио је јуче да повлачи са тржишта чоколадице "марс" и "сникерс" пошто су у неким од производа у Њемачкој пронађени остаци пластике.

"Желимо да избјегнемо да потрошачи конзумирају спорне производе", наводи компанија.

У саопштењу се истиче да су повлачењем обухваћени сви производи са етикетама "марс", "сникерс", "милки веј минис" и "минијатурс", те одређене врсте посластица у кутијама којима датум употребе истиче од 19. јуна ове до 8. јануара 2017. године.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аршин

25.02.2016 07:20

У Америци и ЕУ се повлаче: "и сви производи са етикетама "марс", "сникерс", "милки веј минис" и "минијатурс", те одређене врсте посластица у кутијама којима датум употребе истиче од 19. јуна ове до 8. јануара 2017. године". Код нас се повлачи: "'Сницкерс Мултипацк'' ЛОТ: /07-08-16/601А2НЛД03, произвођача ''Марс Недерланд Б.В.'', Вегхел, Холандија"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иии

25.02.2016 08:41

Срећа па немају наша дјеца толико пара,да сваки дан купују ове чоколадице.У сваком злу има мало добра.

ОДГОВОРИТЕ