"Plastične" čokoladice pronađene i u BiH

Jedna sporna "snikers" čokoladica pronađena je u BiH u srijedu popodne.

Bosna i Hercegovina 25.02.2016 | 07:34
"Plastične" čokoladice pronađene i u BiH

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH saopšteno je kako je danas popodne putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje primila obavijest da je na tržište BiH isporučen jedan od spornih proizvoda tvrtke "Mars Incorporated" koji se ovih dana povlače s tržišta više zemalja Evropske unije i drugih zemalja.

Kako je saopšteno, riječ je o proizvodu ''Snickers Multipack'' LOT: /07-08-16/601A2NLD03, proizvođača ''Mars Nederland B.V.'', Veghel, Holandija, javlja N1.

"Sve podatke kojima raspolaže Agencija je po hitnom postupku dostavila na daljnje postupanje nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i nadležnom inspekcijskom organu prema mjestu sjedišta uvoznika proizvoda iz asortimana 'Mars Incorporated' za Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopštenju.

Agencija za bezbjednost hrane BiH potrošačima koji, eventualno posjeduju navedeni lot proizvod preporučuje da iste ne konzumiraju, te da obavijeste najbliže inspekcijsko tijelo.

"Molimo da isto poduzmu i u slučaju da na policama u trgovinama primijete navedene sporne lotove proizvoda", apeluju iz Agencije i napominju da se ovo obavještenje odnosi samo na spomenuti proizvod i oznaku serije/LOT-a.

Agencija za bezbjednost hrane BiH zatražila je ranije danas od nadležnih inspekcijskih organa Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta da u skladu s načelom predostrožnosti provjere da li se sporne čokoladice, koje su povučene sa tržišta više zemalja EU, nalaze i na tržištu BiH, te da preduzmu odgovarajuće mjere.

Nadležni inspekcijski organi odmah su kontaktirani nakon saznanja da proizvođač "Mars inkorporejted" s tržišta više zemalja EU povlači i vrši opoziv svojih čokoladica.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH rečeno je Srni da su redovnim aktivnostima praćenja potencijalnih rizika porijeklom iz hrane, kako na tržištu BiH, tako i u zemljama regiona i EU došli do saznanja da proizvođač čokoladica "Mars inkorporejted" s tržišta više zemalja EU povlači svoje čokoladice kojima datum upotrebe ističe od 19. juna ove do 8. januara 2017. godine.

Povlačenje s tržišta čokoladica kompanije "Mars inkorporejted" vrši se po pritužbi potrošača da je u čokoladici pronađeno strano tijelo, odnosno komad plastike.

Agencija za bezbjednost hrane BiH kontaktirala je i preduzeće "Atako" Mostar, uvoznika proizvoda proizvođača "Mars inkorporejted" u BiH, radi informacija o tome da li je, kao uvoznik, obaviješten o razlozima povlačenja navedenih proizvoda s tržišta zemalja članica EU, kao i drugih zemalja.

Od uvoznika je zatražena i informacija o eventualno preduzetim mjerama na odredbi Zakona o hrani, kojim je definisana odgovornost u vezi s hranom koja ne zadovoljava propisane zahtjeve.

U odgovoru uvoznika dostavljenom Agenciji navodi se da "sporni proizvodi nisu prisutni na tržištu BiH".

Konačnu informaciju u vezi s eventualnim prisustvom navedenih proizvoda na domaćem tržištu Agencija za bezbjednost hrane BiH saopštičće po završetku inspekcijskog nadzora i prijemu povratnih informacija.

Američki proizvođač čokolade "Mars" objavio je juče da povlači sa tržišta čokoladice "mars" i "snikers" pošto su u nekim od proizvoda u NJemačkoj pronađeni ostaci plastike.

"Želimo da izbjegnemo da potrošači konzumiraju sporne proizvode", navodi kompanija.

U saopštenju se ističe da su povlačenjem obuhvaćeni svi proizvodi sa etiketama "mars", "snikers", "milki vej minis" i "minijaturs", te određene vrste poslastica u kutijama kojima datum upotrebe ističe od 19. juna ove do 8. januara 2017. godine.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Aršin

25.02.2016 07:20

U Americi i EU se povlače: "i svi proizvodi sa etiketama "mars", "snikers", "milki vej minis" i "minijaturs", te određene vrste poslastica u kutijama kojima datum upotrebe ističe od 19. juna ove do 8. januara 2017. godine". Kod nas se povlači: "'Snickers Multipack'' LOT: /07-08-16/601A2NLD03, proizvođača ''Mars Nederland B.V.'', Veghel, Holandija"

ODGOVORITE
Name

Iii

25.02.2016 08:41

Sreća pa nemaju naša djeca toliko para,da svaki dan kupuju ove čokoladice.U svakom zlu ima malo dobra.

ODGOVORITE