Звездина једначина са двије непознате за дерби?!

Едсон или Павићевић? Има ли места за Срђана Плавшића? Тим, ипак, неће претрпети веће промене, јер црвено-бели немају потребу да се прилагођавају противнику.

Фудбал 26.02.2016 | 08:00
Звездина једначина са двије непознате за дерби?!

Роберт Просинечки је добио дерби тек када је променио формацију и напунио средину! Португалац Са Пинто се бавио неуспешннм репликом такве тактике. Александар Јанковић је знао да у ватру гурне тада тинејџера Уроша Спајића и донекле компензује учинак Александра Митровића. Славиши Стојановићу је у првом, одлучујућем дербију Филип Касалица био фактор изненађења.

Комотна ситуације због велике бодовне предности актуелном стручном штабу црвено-белих оставља могућност да не мора да се одлучује за неки тренерски маневар како би се изборио за превласт и ривалу сервирао непријатно изненађење. Уз све законитости дербија које кажу да вечити ривал мора да се добије увек и на сваком месту за Црвену звезду је гостовање у Хумској само контролни пункт за европске изазове. Отуда ће лидер Суперлиге, са једном шапом на шампионском пехаром, остати доследан оној старој спортској фрази о томе како се треба бавити собом, а не прилагођавати се превише супарнику Макар то био и Партизан.

Дакле, тешко да можемо очекивати велика изненађења у стартној постави Црвене звезде или промену формације како би се нови полетни, али још неуиграни Партизан припитомио. На прошлом сусрету кец из рукава стручног штаба Црвене звезде био је Срђан Плавшић. Звездин Атомски мрав добио је прилику на позицији плејмејкера, одмах иза најисутренијег Уга Вијеире. Био је то један од потеза који су преломили сезону у Звездину корист. Некадашњи члан Спартака из Суботице променом ритма тотално је распарао Партизанов маневар, до те мере да је још пре првог гола Уга Вијеире капитен Парног ваљка Саша Илић добрано укорио саиграче из везног реда:

"Пустите мене да га чувам, кад ви не можете да га стигнете. Мали нас уништава", обратио се Саша Илић саиграчима на трави Маракане.

Према тренутном развоју ситуације Срђан Плавшић би шансу у Хумској могао да сачека на клупи. И добије је у другом полувремену како би брзином експлаоатисао грешке у одбрани црно-белих. Такав резон био је делотворан у пролећној премијери против лучанске Младости. Наравно, постоји могућност да Срђан Плавшић добије статус стартера, али то би значило озбиљне промене у везном реду и враћања Марка Грујића на јесењу позицију, односно прекоманду Мичела Доналда или Дамијена Ле Талека на клупу за резерве. Звездини везисти се још траже у новој поставци, али има оних који тврде да ће Талек, Доналд (сад има нешто офанзивнију улогу) и Марко Грујић као плејмејкер боље деловати на гостујућим теренима када не буду суочени са бункером. А гостовање у Хумској је баш такво. Наравно, Срђан Плавшић фигурира и као алтернатива Александру Катаију и Славољубу Срнићу, али тешко да ће се овај тандем наћи на клупи за резерве.

Опоравак Марка Петковића иде по плану што значи да дефанзивни ред Црвене звезде неће доживети велике промене. Бразилац Едсон није импресионирао на премијери против Младости из Лучана, али спортски сектор Црвене звезде је убеђен да је направио одличан избор. Ипак, алтернатива Едсону Да Силви који се још тражи у европском фудбалу је Саво Павићевић. На његовој страни је искуство у вечитом дербију, као и чињеница да стручни штаб Црвене звезде зна шта може да добије од њега.

Међутим, на "Маракани" су ове сезоне прихватили много ризика и профитирали. Можда је следећи ризик са Едсоном који би коректном партијом скинуо иза свог имена велики знак питања.

Коментари / 0

Оставите коментар