Zvezdina jednačina sa dvije nepoznate za derbi?!

Edson ili Pavićević? Ima li mesta za Srđana Plavšića? Tim, ipak, neće pretrpeti veće promene, jer crveno-beli nemaju potrebu da se prilagođavaju protivniku.

Fudbal 26.02.2016 | 08:00
Zvezdina jednačina sa dvije nepoznate za derbi?!

Robert Prosinečki je dobio derbi tek kada je promenio formaciju i napunio sredinu! Portugalac Sa Pinto se bavio neuspešnnm replikom takve taktike. Aleksandar Janković je znao da u vatru gurne tada tinejdžera Uroša Spajića i donekle kompenzuje učinak Aleksandra Mitrovića. Slaviši Stojanoviću je u prvom, odlučujućem derbiju Filip Kasalica bio faktor iznenađenja.

Komotna situacije zbog velike bodovne prednosti aktuelnom stručnom štabu crveno-belih ostavlja mogućnost da ne mora da se odlučuje za neki trenerski manevar kako bi se izborio za prevlast i rivalu servirao neprijatno iznenađenje. Uz sve zakonitosti derbija koje kažu da večiti rival mora da se dobije uvek i na svakom mestu za Crvenu zvezdu je gostovanje u Humskoj samo kontrolni punkt za evropske izazove. Otuda će lider Superlige, sa jednom šapom na šampionskom peharom, ostati dosledan onoj staroj sportskoj frazi o tome kako se treba baviti sobom, a ne prilagođavati se previše suparniku Makar to bio i Partizan.

Dakle, teško da možemo očekivati velika iznenađenja u startnoj postavi Crvene zvezde ili promenu formacije kako bi se novi poletni, ali još neuigrani Partizan pripitomio. Na prošlom susretu kec iz rukava stručnog štaba Crvene zvezde bio je Srđan Plavšić. Zvezdin Atomski mrav dobio je priliku na poziciji plejmejkera, odmah iza najisutrenijeg Uga Vijeire. Bio je to jedan od poteza koji su prelomili sezonu u Zvezdinu korist. Nekadašnji član Spartaka iz Subotice promenom ritma totalno je rasparao Partizanov manevar, do te mere da je još pre prvog gola Uga Vijeire kapiten Parnog valjka Saša Ilić dobrano ukorio saigrače iz veznog reda:

"Pustite mene da ga čuvam, kad vi ne možete da ga stignete. Mali nas uništava", obratio se Saša Ilić saigračima na travi Marakane.

Prema trenutnom razvoju situacije Srđan Plavšić bi šansu u Humskoj mogao da sačeka na klupi. I dobije je u drugom poluvremenu kako bi brzinom eksplaoatisao greške u odbrani crno-belih. Takav rezon bio je delotvoran u prolećnoj premijeri protiv lučanske Mladosti. Naravno, postoji mogućnost da Srđan Plavšić dobije status startera, ali to bi značilo ozbiljne promene u veznom redu i vraćanja Marka Grujića na jesenju poziciju, odnosno prekomandu Mičela Donalda ili Damijena Le Taleka na klupu za rezerve. Zvezdini vezisti se još traže u novoj postavci, ali ima onih koji tvrde da će Talek, Donald (sad ima nešto ofanzivniju ulogu) i Marko Grujić kao plejmejker bolje delovati na gostujućim terenima kada ne budu suočeni sa bunkerom. A gostovanje u Humskoj je baš takvo. Naravno, Srđan Plavšić figurira i kao alternativa Aleksandru Kataiju i Slavoljubu Srniću, ali teško da će se ovaj tandem naći na klupi za rezerve.

Oporavak Marka Petkovića ide po planu što znači da defanzivni red Crvene zvezde neće doživeti velike promene. Brazilac Edson nije impresionirao na premijeri protiv Mladosti iz Lučana, ali sportski sektor Crvene zvezde je ubeđen da je napravio odličan izbor. Ipak, alternativa Edsonu Da Silvi koji se još traži u evropskom fudbalu je Savo Pavićević. Na njegovoj strani je iskustvo u večitom derbiju, kao i činjenica da stručni štab Crvene zvezde zna šta može da dobije od njega.

Međutim, na "Marakani" su ove sezone prihvatili mnogo rizika i profitirali. Možda je sledeći rizik sa Edsonom koji bi korektnom partijom skinuo iza svog imena veliki znak pitanja.

Komentari / 0

Ostavite komentar