Данас још један корак на дугом путу до ЕУ

Информација о предаји апликација за чланство БиХ у Европској унији данас ће и званично од холандске делегације бити представљена у Сталном комитету држава чланица Савјета Европске уније, институцији која ће и разматрати прихватање захтјева БиХ, пише "Дневни аваз".

Босна и Херцеговина 24.02.2016 | 09:07
Данас још један корак на дугом путу до ЕУ

То је нови први корак на дугом путу који бх. апликација мора проћи кроз институције ЕУ до коначног прихватања и слања упитника на основу којег БиХ може добити кандидатски статус.

Истовремено, како "Аваз" незванично сазнаје, у априлу или мају Савјет за опште послове ЕУ могао би се одредити према апликацији, што је у датим околностима врло добра вијест.

И највиши дужносници ЕУ истичу да су позитивне вијести о БиХ важне у тешким тренуцима за Унију.

Да је апликација БиХ изазвала позитивне реакције у ЕУ говори и јучерашња сједница Спољнополитичког комитета ЕУ (АФЕТ), на којем је и висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини позитивно истакла БиХ.

Говорећи о приоритетима ЕУ, као и о изазовима пред којима се нашла, Могерини је БиХ истакла као важну позитивну вијест која говори о успјесима политика ЕУ, и то посебно у посљедње вријеме када је дошло до стабилизације политичких прилика.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

оо7

24.02.2016 11:04

Како чланице ЕУ размишљају,тај корак ће бити уназад.Сигурно1000%.

ОДГОВОРИТЕ