Danas još jedan korak na dugom putu do EU

Informacija o predaji aplikacija za članstvo BiH u Evropskoj uniji danas će i zvanično od holandske delegacije biti predstavljena u Stalnom komitetu država članica Savjeta Evropske unije, instituciji koja će i razmatrati prihvatanje zahtjeva BiH, piše "Dnevni avaz".

Bosna i Hercegovina 24.02.2016 | 09:07
Danas još jedan korak na dugom putu do EU

To je novi prvi korak na dugom putu koji bh. aplikacija mora proći kroz institucije EU do konačnog prihvatanja i slanja upitnika na osnovu kojeg BiH može dobiti kandidatski status.

Istovremeno, kako "Avaz" nezvanično saznaje, u aprilu ili maju Savjet za opšte poslove EU mogao bi se odrediti prema aplikaciji, što je u datim okolnostima vrlo dobra vijest.

I najviši dužnosnici EU ističu da su pozitivne vijesti o BiH važne u teškim trenucima za Uniju.

Da je aplikacija BiH izazvala pozitivne reakcije u EU govori i jučerašnja sjednica Spoljnopolitičkog komiteta EU (AFET), na kojem je i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozitivno istakla BiH.

Govoreći o prioritetima EU, kao i o izazovima pred kojima se našla, Mogerini je BiH istakla kao važnu pozitivnu vijest koja govori o uspjesima politika EU, i to posebno u posljednje vrijeme kada je došlo do stabilizacije političkih prilika.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

oo7

24.02.2016 11:04

Kako članice EU razmišljaju,taj korak će biti unazad.Sigurno1000%.

ODGOVORITE