''Пионир'' се од данас зове - Хала "Александар Николић"!

Београдски храм кошарке званично је назван именом "оца" југословенске кошарке.

Кошарка 23.02.2016 | 19:40
''Пионир'' се од данас зове - Хала "Александар Николић"!

Дугогодишња иницијатива Божидара Маљковића дефинитивно је реализована - хала "Пионир" од ове недеље зове се Хала "Александар Николић".

"Управни одбор Спортско-рекреативног центра "Ташмајдан" одлучио је на иницијативу легендарног тренера да Хала Пионир добије име по професору Александру Николићу, легенди наше кошарке", званично је саопштено у уторак.

Професор Николић, члан Нејсмитове "Куће славних", био је активан кошаркаш од 1945. до 1951, носио је дрес оба "вечита" ривала, а са Звездом је освојио две титуле. Потом је постао селектор репрезентације и ту функцију обављао до 1965, када је напустио државни тим после освајања два европска и једног светског сребра, уз евро бронзу 1963.

Клупску тренерску каријеру градио је у Партизану (1959-61), ОКК Београду (1961-1963) и Петрарки из Падове, на чијој је клупи 1966. први пут проглашен и најбољим европским тренером.

У Италији је са Варезеом три пута био шампион Европе (1970, 1972. и 1973), па се вратио у Звезду и са славном генерацијом Драгана Капичића, Љубодрага Симоновића и Зорана Славнића донео у Србију први евро-трофеј, Куп победника купова.

Затим је још једну сезону радио у Италији, а од 1976. до 1978. поново је водио репрезентацију до златних медаља на Европском првенству 1977. и Светском првенству 1978.

Одмах потом тренирао је Борац из Чачка (1978-1980), па се још једном одселио у Италију (Виртус, Венеција и Скаволини), а у српску клупску кошарку вратио се 1991, када је на позив Драгана Кићановића поново сео на клупу Партизана, у улози саветника Жељка Обрадовића, који је тек почињао тренерску каријеру.

Те сезоне забележен је и највећи успех српске клупске кошарке - Партизаново освајање Купа шампиона на финалном турниру у Истанбулу, чувеном тројком Александра Ђорђевића....

"Тако нешто може само да се сања. Био сам најсрећнији човек на свету када је професор прихватио мој позив и дошао на први тренинг. После је све кренуло како ваља...", изјавио је 1992. за магазин "Кош" Жељко Обрадовић, данас најтрофејнији европски тренер, који је освајао Стари континент са Партизаном, Хувентудом, Реалом и Панатинаикосом.

И Божидар Маљковић, четвороструки шампион Европе (Југопластика, Лимож и ПАО) неретко истиче огроман Николићев утицај на развој југословенске и српске кошарке, али и на његов лични напредак.

"Професор Николић је патријарх српске кошарке", често је истицао Маљковић, који ће у среду лично присуствовати конференцији за новинаре повом преименовања "Пионира", уз градског менаџера Горана Весића, градског секретара за спорт и омладину Славка Гака, директора Ташмајдана Милана Нововића и и Велизара Ђерића, председника Управног одбора Ташмајдана Велизара Ђерића.

Коментари / 0

Оставите коментар