''Pionir'' se od danas zove - Hala "Aleksandar Nikolić"!

Beogradski hram košarke zvanično je nazvan imenom "oca" jugoslovenske košarke.

Košarka 23.02.2016 | 19:40
''Pionir'' se od danas zove - Hala "Aleksandar Nikolić"!

Dugogodišnja inicijativa Božidara Maljkovića definitivno je realizovana - hala "Pionir" od ove nedelje zove se Hala "Aleksandar Nikolić".

"Upravni odbor Sportsko-rekreativnog centra "Tašmajdan" odlučio je na inicijativu legendarnog trenera da Hala Pionir dobije ime po profesoru Aleksandru Nikoliću, legendi naše košarke", zvanično je saopšteno u utorak.

Profesor Nikolić, član Nejsmitove "Kuće slavnih", bio je aktivan košarkaš od 1945. do 1951, nosio je dres oba "večita" rivala, a sa Zvezdom je osvojio dve titule. Potom je postao selektor reprezentacije i tu funkciju obavljao do 1965, kada je napustio državni tim posle osvajanja dva evropska i jednog svetskog srebra, uz evro bronzu 1963.

Klupsku trenersku karijeru gradio je u Partizanu (1959-61), OKK Beogradu (1961-1963) i Petrarki iz Padove, na čijoj je klupi 1966. prvi put proglašen i najboljim evropskim trenerom.

U Italiji je sa Varezeom tri puta bio šampion Evrope (1970, 1972. i 1973), pa se vratio u Zvezdu i sa slavnom generacijom Dragana Kapičića, Ljubodraga Simonovića i Zorana Slavnića doneo u Srbiju prvi evro-trofej, Kup pobednika kupova.

Zatim je još jednu sezonu radio u Italiji, a od 1976. do 1978. ponovo je vodio reprezentaciju do zlatnih medalja na Evropskom prvenstvu 1977. i Svetskom prvenstvu 1978.

Odmah potom trenirao je Borac iz Čačka (1978-1980), pa se još jednom odselio u Italiju (Virtus, Venecija i Skavolini), a u srpsku klupsku košarku vratio se 1991, kada je na poziv Dragana Kićanovića ponovo seo na klupu Partizana, u ulozi savetnika Željka Obradovića, koji je tek počinjao trenersku karijeru.

Te sezone zabeležen je i najveći uspeh srpske klupske košarke - Partizanovo osvajanje Kupa šampiona na finalnom turniru u Istanbulu, čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića....

"Tako nešto može samo da se sanja. Bio sam najsrećniji čovek na svetu kada je profesor prihvatio moj poziv i došao na prvi trening. Posle je sve krenulo kako valja...", izjavio je 1992. za magazin "Koš" Željko Obradović, danas najtrofejniji evropski trener, koji je osvajao Stari kontinent sa Partizanom, Huventudom, Realom i Panatinaikosom.

I Božidar Maljković, četvorostruki šampion Evrope (Jugoplastika, Limož i PAO) neretko ističe ogroman Nikolićev uticaj na razvoj jugoslovenske i srpske košarke, ali i na njegov lični napredak.

"Profesor Nikolić je patrijarh srpske košarke", često je isticao Maljković, koji će u sredu lično prisustvovati konferenciji za novinare povom preimenovanja "Pionira", uz gradskog menadžera Gorana Vesića, gradskog sekretara za sport i omladinu Slavka Gaka, direktora Tašmajdana Milana Novovića i i Velizara Đerića, predsednika Upravnog odbora Tašmajdana Velizara Đerića.

Komentari / 0

Ostavite komentar