Криза мијења име, развод презиме

Близу 150 лица годишње се обрати Одјељењу за општу управу града са захтјевом за промјену имена, презимена или комплетног идентитета. То је на нивоу претходних година.

Република Српска 23.02.2016 | 17:56
Криза мијења име, развод презиме

" У прошлој години пред Одјељењем за општу управу града спроведено је 147 поступака за промјену личног имена", рекла је шеф Одсјека за управне послове и грађанска стања Диана Џаја-Јокић.

Према њеним ријечима, у обзир су узети сви поступци за промјену комплетног идентитета, што значи имена и презимена, као и поступци за промјену само презимена, или само имена.

"Од других органа надлежних за спровођење запримљено је још неких десетак рјешења о промјени имена за лица која су рођена на подручју града", рекла је Џаја-Јокић, пише Глас Српске.

Од 147 поступака везаних за промјену личног имена, 80 одсто случајева односи се на промјену презимена.

"Подносиоци су углавном жене, које након престанка брака желе да промијене презиме које су користиле до тада", казала је Џаја-Јокић.

Додала је да је мали број оних који се одлучују за промјену и имена и презимена.

"Такви поступци спроведени су у свега три или четири случаја, а остали се односе само на промјену имена", рекла је Џаја-Јокић.

Психолог Александар Милић сматра да је код људи кључно питање идентитет.

"При паду самопоуздања људи желе да ојачају себе промјеном имиџа, облачења, понашања, контактирања, па и промјеном имена. Име је један од начина промјене идентитета. То је процес губљења и одрицања од претходног, а трагање за неким новим идентитетом", рекао је Милић, пише Глас Српске.

Још је додао да особе могу промијенити име, имиџ, неке симболе, али је суштина само дјелимично компензована. То има краћи ефекат јер у основи опет остане унутрашња крхкост и незадовољство.

Грађани имају мање-више јединствен став, а то је да промјене имена и презимена, осим у случају промјене брачног статуса, нису уобичајена и нормална појава.

"У реду је када се жене удају или разводе па долази до промјена презимена, али за промјену имена или комплетног идентитета по мени не постоје неки нормални разлози. То је најчешће хир појединца, помодарство и стид због наших старих традиционалних имена која данас нису толико "модерна" или бијег оних који су се негдје вани огријешили о закон", казала је становница Нове вароши Роса Рајлић.

Процедура

За промјену личног имена потребно је испунити и предати захтјев за промјену идентитета, имена или презимена, који се може преузети у Градској управи. Таксе и накнаде за промјену личног имена износе десет марака за рјешење и двије за захтјев.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

еро

23.02.2016 17:01

Да ми је име милорад одма би га га промијенио

ОДГОВОРИТЕ
Name

ччш

23.02.2016 19:06

И ја би се стидео тог имена !

Name

Ре еро

23.02.2016 19:20

Ако си лабилан,а изгледа да јеси,додај свом имену Л.Онда си опеван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тудји

25.02.2016 19:33

у овој неправди ја цу промјенит име и презиме и Пасос

ОДГОВОРИТЕ