Сарајевско жртвовање или "осма дефанзива"

По попису из 1991. сваки трећи становник Сарајева био је Србин. Од око 150.000 предратних сарајевских Срба, остало је их око 30.000.

Република Српска 22.02.2016 | 22:52
Сарајевско жртвовање или "осма дефанзива"

Ових се дана навршава двадесет година како Сарајево није више српски град. До тада је на овим просторима био други, одмах иза Београда, или трећи у свету, одмах иза Чикага.

По попису из 1991. сваки трећи становник Сарајева био је Србин. Од око 150.000 предратних сарајевских Срба, остало је их око 30.000, расутих као зрневље по обронцима Требевића и Романије. Осталих 120.000 је отишло на све стране света. Егзодус Срба из Сарајева је највећа миграција неког народа са мале територије у писаној историји ових простора.

По обиму су већи само изгон Срба из Хрватске '95. године и колонизација Војводине Србима после Другог светског рата: али у оба случаја радило се о покрету народа са велике територије.

Ако је Бранко Ћопић написао роман и колонизацију Војводине назвао Осмом офанзивом, сарајевски српски егзодус '96. године би се могао звати "осмом дефанзивом". Зато што је политичком храброшћу, пре свега Срба из Сарајева, створена Република Српска, што је сарајевско ратиште било најтеже на целом српском фронту у БиХ, што озбиљније никад и нигде није прекинуто ни помакнуто, зато што су српски борци на сарајевском фронту одбили 35 непријатељских офанзива у којима је страдало око 7.000 војника и цивила. А онда је, знано како, у Дејтону Сарајево поклоњено ФБиХ.

Период реинтеграције шест сарајевских српских општина Вогошће, Илијаша, Хаџића, Илиџе, Рајловца и Грбавице трајао је од 28. фебруара до краја марта. Колоне Срба, по хладноћи и дубоком снегу, кренуле су у маглу избеглиштва, са две основне мисли у глави: идем докле стигнем и боље је живети и под омаром (омориком) на Романији, него под Алијом у Сарајеву.

Те очајне и вреле пароле потоње време је охладило, а са данашње тачке осматрања овога догађаја може се рећи да је то био највећи српски ратни пораз - у миру. То је био отворени прелом српске душе, јер је из највећег и најважнијег града у Босни отишла со српске памети, заувек!

Сарајевски егзодус имао је и своју паралелну унутрашњу драму. Међународна заједница и дејтонски прописи су дали свакој од шест српских општина рок од по седам дана да предају власт долазећој муслиманској страни. Тако је Србима дат широк простор да на миру оду и не праве гужву на путу.

Неки сведоци тог времена кажу да је све и изгледало као планирано исељавање Срба. Али, тадашња српска политичка власт је подстицала исељавање из два разлога: она сама није смела да остане у заједничком Сарајеву, а желела је да за собом поведе народ као (и) будућу гласачку машину. Тада је рођена идеја да се прави паралелно српско Сарајево: направљена је за ове две деценије само његова жива макета, један провизоријум од града, боље рећи "градоид", који се прво претенциозно назвао Српско Сарајево, па је по казни преименован у Источно... а неће бити изненађење ако се ускоро буде звало, на пример, "Требевићево".

Ни народ никад није потпуно невин у својим несрећама. Егзодус Срба су подстицали, рекосмо, тадашњи политички Срби, а одмах иза њих у Сарајево придошли Срби из, на почетку рата, наших изгубљених територија. Они су се уселили у туђе станове у којима нису смели да чекају предратне власнике, муслимане. Ти су први кренули са туђим стварима у пртљагу, а за њима и староседеоци, са иконама и ископаним костима предака у сандуцима, оставивши куће, земљу и јаук иза себе.

Као Јока Р., сељанка из околине Илијаша. Опраштајући се марта '96. са комшиницом Муниром, а на њено питање зашто се сели, каже јој:

"Морам, моја коно, не море се више живети с Алијом."

"Живи ти, бона Јоко, са својим Јовом ко и досад, а Алија ће бити и проћи", одговара јој Мунира.

Многи данас на крилима накнадне памети мисле да би било боље да су сарајевски Срби '96. остали на своме, макар у почетку капије њихових кућа браниле и бабе: у најгорем случају изгинуло би стотину баба, али би остало 100.000 Срба у Сарајеву. Данас сарајевски Срби у свој родни град политички и иду и долазе преко Бањалуке. Дуг, тежак и кривудав пут. А Сарајево сваки пут све даље и даље...

Аутор: Мирослав Јанковић

Извор: Вечерње новости

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

А НЕ

22.02.2016 16:06

А НЕ ПОПИС 1991 ДАЈТЕ ВИ ПОПИСЕ ИЗ 1900 ПА ДА ВИДИМО КАКО СУ СРБИ ИЗ САРАЈЕВА ИСТЈЕРИВАНИ ДЕСЕТЉЕЋИМА. ТУ НИЈЕ БИЛО РАЗЛИКЕ У ВЛАСТИ,СВИ СУ РАДИЛИ ИСТО, ШТО МАЊЕ СРБА ТО БОЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

22.02.2016 16:58

Пусти прицу ста је било 1900 г. ,,И опет це ако буде среце''је костало Србе губитка становниства. У 16 вјеку је Срба и Енглеза био исти број. Сад је Енглеза 50 милиона. А ви ратујте.....

Name

ре а не

22.02.2016 17:06

У Бања Луци је била иста ситуација 1991 године сваки тречи је био србин.

Name

Имам ману,волим истину

22.02.2016 17:43

Ово је први пут да нешто овакво прочитам на неком српском порталу,први пут,никада и нико или није смио или није хтио овако нешто написати.По мом мишљењу ту су најмање два проблема:да се Срби нису раселили пала би у воду лаж о немогућем суживоту и друго етнички инжињеринг и све за опстојност РС-а.Нетом послије тога је формирано удружење"останак",улога тог удружења је била да се спријечи повратак на своја огњишта по сваку цијену. Почетком рата и током рата срби су масовно,плански расељавани из сарајевске котлине,наравно по изласку добили су пушку и многи завршили на неком од ликалних гробаља.

Name

Реплика ре а не

22.02.2016 22:15

Чуј исто било и у Бањалуци. Ајд матере ти не просипај се више

Name

блабла

22.02.2016 16:17

Нападајте сад Мирослава ...Цовјек писе све оно сто сам рекао у посту о годисњици тзв . егзодуса из Сарајева,а несто слицно је писала и господја са Грбавице.Исељење је организовано ,подстицано и плански урадјено...гласацко тијело итд...Идемо ,Мирославе Турцине,тата ти је Ердоган ....цекам !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

22.02.2016 16:39

врло коректан теxт. Не моземо кривити Алију због исељавања толиког броја људи када сви знамо да су нам наси цак и претили ако не иселимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИса

22.02.2016 16:41

Е ја сам остала и цијела моја фамилија...Нисмо се покајали,живимо као и остали како живе.Нисмо имали проблема у рату,понекад питање комшије (и то само једног) што нисмо отишли бар би се спасили гранатирања и снајпера. Дјеловало ми је добронамјерно,а можда и није...Не улазим у његова размишљања али ми остајемо ту гдје ми је рођен и прађед...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борис

22.02.2016 16:52

Раси и обрвану да захвалимо сто толики народ исели, војска изгину ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

22.02.2016 16:55

А гдије се то цује ил ил писе да је у Сарајеву неки Србин претуцен зато стоје Србин?Могу се и данас вратити ал неце,неволе они Федерацију као сто ни Босњаци неволе Р.Србску.Свака птица своме гњезду лети и тоје нормално ал је залосно стоје тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирославе

22.02.2016 16:56

Види оно цудо на врху странице како ти се смије.Е неби та сељацина никад имао ниста да није било тога о чему Ти пишеш.Он и такви као он грабили су и саком и капом и спремни су да теби организују јос један егзодус.Они и њихов Баја су све уништили и неце бити цудо ако опет будемо морали на казан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

22.02.2016 17:13

Бања Лука, Добој, Приједор, Фоца..и то су били босњацки градови. Алија, колико год нам било криво, није крив сто су Срби напустили Сарајево отисли под планине....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репликар

22.02.2016 22:11

Баш Бањалука била бошњачка .... Ајде не рисе

Name

Зеро

22.02.2016 22:58

Срби у Босни су подњели колективну жртву пресељња. Мислило је се да че РС постати држава или дио Србије. Добро,сад су велика вечина у свом ентитету и то им даје гаранцију за опстанак у БиХ. Тако бар кажу политичари из БЛ.

Name

Јос увијек

22.02.2016 17:51

Алија је за све крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

22.02.2016 23:01

Карта Дејтона била је готова 1994 године, ам Срби, Хрвати , Босњаци смо било пијуни!! Није одговарала Југославија. Овим ратом смањен је наталитет Срба Босњака и Хрвата. Сад у Србију зуви висе зена него мускараца , а Босанаца има у цео Свет зато 20 година касније јос незнамо колко становника има БиХ

Name

сарајка

23.02.2016 00:09

Управо сам ја ово писала прије мјесец дана и дозивјела тако лосе комент на мој пост. Егзодус срба из сарајевских опцина илијас ,хадици , дјела опцине грбавица итд.је инсцениран ,планиран ја бих вољела да сви погледате снимке на yоутубе из тог периода и све це вам бити јасно.. и опет казем као и тада ,зао ми је да је јадних ,заведени народ и под пријетњом отисао . Цвијеце најљепсе мирисе у свом двористу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

геноцид над србима

23.02.2016 01:04

Не заборавимо геноцид над србима сирите молим вас даље овај линк хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=дгнЛQУЛДпxw хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=дгнЛQУЛДпxw

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

23.02.2016 06:27

Сад су Срби криви сами себи сто су протјерани из Сарајева а они који су остали већина побијена. Овим сто пишу такве глупе и неистините текстове желим да им се сјеме замете и никада порода не имали па на тако неће њихови наследници моћи другима паценицима на муку пристајати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре блбл

23.02.2016 13:10

Лажеш. Ево ја сам рођени сарајлија и врло добро знам због чега сам морао напустити свој родни град. Изгон Срба из Сарајева је почео 1990. године формирањем паравојних и параполицијских формација СДА. Изгон је почео насељавањем санџаклија на Шанцу, Мојмилу, Бријешће брду, Пањиној кули, Грдоњу и другим приградским мјестима.Циљ тог насељавања је био промјена етничке структуре становништва и припреме за изборе 1991. године.И успјели су, од Илиџе, напримјер, која је увијек била већински насењена Србима и Хрватима, већ 1991 године добити општину са већинским муслиманским становништвом.А потом, у септембру мјесецу 1991. године СДА је, пошто је овладала МУП-ом, организовала мобилизацију тзв.резервног састава милиције и подјелу наоружања које је било у посједу станица милиције, искључиво муслиманима.Комплетно наоружање из станице милиције Бјелаве је дислоцирано по кућама на Пањиној кули, Пионирској долини итд.Свака мјесна заједница је имала организовану тзв. ратну станииу милиције са одређеном количином оружја и муниције.Само луд и заведен Србин није примјетио о чему се ради.Један од таквих је био и мој стриц, миран човјек, самац,остао у свом стану вјерујући добронамјерности комшија муслимана. Данас га нема, води се као нестао, а у његовом стану живе ти ''добронамјерни људи''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блабла

24.02.2016 12:53

Дакле ....говореци твојим језиком ,лазес ти! Да не губим вријеме демантујуци сваку басну коју си написао ,реци цу само 3 цињенице. Прво ,на официјелној страници Зелених Беретки мозес процитати да су основани у јуну 1991.године. Друго,према подацима Удрузења градјана поријеклом из Сандзака, у Сарајеву зиви око 30.000 Сандзаклија ( тридесет хиљада),у земљама западне Европе 300.000 ( тристотине хиљада) ,а ДАНАС ( цитај ово!!), у Београду 200 000(двијестотине хиљада) људи који су се доселили као економска миграција у регију Београда ( извор Екрем Лекиц,Дневнилист.ба ) Према попису становниства из 1981 год на Илидзи је било 18 000 Босњака ,22 000 Срба ,а у 1991 год 29 000 Босњака и 25 000 Срба...( извор бс.wикипедиа.орг ).Сандзаклије јесу долазиле у Сарајево (као и Срби са Пала ,Рогатице ,Фоце,истоцне Херцеговине итд..као ЕКОНОМСКА миграција ..због посла ,сколе итд). Структура становниства на Илидзи јесте била промјењена ,али као резултат потребе људи за бољим зивотом ,сто се и данас десава. По твојој ( искривљеној ) логици СДА досељава Сандзаклије у зпаадну Европу због етницкког инзењеринга или да добију своју Опстину у БГ? И треца цињеница ,колико су становници Сарајева( Бјелава,Пањине Куле,Пионирске итд).. били наорузани, говори податак да су ненаорузани Срби дрзали те ,до зуба наорузане, Босњаке 44 мјесеца у опсади,најдузој у модерној историји ратовања , 3 пута дузе од опсаде Стаљинграда,убивси при том 14 000 (цетрнаест хиљада ) људи,зена и дјеце. ( извор сх.wикипедиа.орг) Резиме .. Ја пријатељу нисам адреса за демант навода из горњег цланка. Објасни угледном новинару да је твоја истина ИСТИНА . Оно сто не разумијес је да се историја писе агрументима,цињеницама и фактима,а не уз гусларске пјесме .Да си мало висе слусао АЦДЦ и ЗЗ Топ, (а не ово прво )вјероватно би и данас зивио у најљепсем граду на свијету . Признај да ти недостаје,а?

Name

ре сарајка

23.02.2016 14:08

Врло добро знам о чему си писала, а такође ми је познато шта сам ја написао у својим коментарима. Шта је то било ружно што си ти доживјела од мојих коментара. Ако мислиш да је ружно оно што су моји сународници доживјели у свом родном Сарајеву, у периоду од 1992 до 1996 године, свака ти част на коректности.Али ако мислиш да је ружно писати истину о страдањима Срба у Сарајеву, онда смо потпуно на различитим странама.Лично саосјећам са сваком породицом, појединцом и било ким ко је у несрећном рату доживио страдања. Осуђујем све нељуде који су чинили злодјела, па било ко то био. Згражавам се на иронична писања појединаца који сада себе зову сарајлије, о разлозима одласка Срба из тог града. Пишете лажи о некавим притисцима и претњама од стране, тадашњег политичког руководства Срба. Имам осјећај да на такав начин желите амнестирати сва зла која је доживио српски народ у Сарајеву и око њега, за те четири године рата.Понашате се као они у Сребреници, за које је рат почео 11.јула 1995 и завршио се геноцидом 11.јула 1995. године, а прије тога се ништа није догађало.Сви се ми морамо суочити са истином, а не са нашим истинама.Поздрављам те и буди срећна у мом родном граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

23.02.2016 16:42

Не могу да верујем да има оволико лицемера и нељуди па кад читам ове глупости испада да Срби треба да се захвале Алија што их је поклао и оне које није успио поклати растерао,неко је написао да Србе нико не дира у Сарајеву па не дирају их зато што их нема а остали ћуте не смију се јавити,злочинци који су их клали се шетају слободно по Сарајеву нпр,Ганиц,Силајдјиц,Дивљак и да не набрајам више,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре блабла

24.02.2016 18:08

Прво официјелна страница тзв. зелених беретки не може бити поузданија од полицијских и обавјештајних извора, из којих ти дајем тачну годину илегалног формирања паравојиних и параполицијских формација у Сарајеву и цијелој тадашњој СР БиХ. Друго,поредити економску миграцију у земље Европе са планском и организованом измјеном етничке структуре становништва у Сарајеву, је бацање прашине у очи.Како се десило да у Сарајево долазе у највећем броју муслимани. Како се десило да се тим дошљацима експресно додјељује државна земља и стимулише илегална изградња кућа (Соколовић колонија, насеље познато као Шанац итд.) Треће: Да ли су у опсади биле општине Илиџа, Хаџићи, Илијаш,дио општине Ново Сарајево,дио општине Центар, дио општине Стари град? Јесу биле у опсади од стране тзв. арбих и у њима је погинуло и рањено више хиљада цивила, жена и дјеце.

ОДГОВОРИТЕ