Sarajevsko žrtvovanje ili "osma defanziva"

Po popisu iz 1991. svaki treći stanovnik Sarajeva bio je Srbin. Od oko 150.000 predratnih sarajevskih Srba, ostalo je ih oko 30.000.

Republika Srpska 22.02.2016 | 22:52
Sarajevsko žrtvovanje ili "osma defanziva"

Ovih se dana navršava dvadeset godina kako Sarajevo nije više srpski grad. Do tada je na ovim prostorima bio drugi, odmah iza Beograda, ili treći u svetu, odmah iza Čikaga.

Po popisu iz 1991. svaki treći stanovnik Sarajeva bio je Srbin. Od oko 150.000 predratnih sarajevskih Srba, ostalo je ih oko 30.000, rasutih kao zrnevlje po obroncima Trebevića i Romanije. Ostalih 120.000 je otišlo na sve strane sveta. Egzodus Srba iz Sarajeva je najveća migracija nekog naroda sa male teritorije u pisanoj istoriji ovih prostora.

Po obimu su veći samo izgon Srba iz Hrvatske '95. godine i kolonizacija Vojvodine Srbima posle Drugog svetskog rata: ali u oba slučaja radilo se o pokretu naroda sa velike teritorije.

Ako je Branko Ćopić napisao roman i kolonizaciju Vojvodine nazvao Osmom ofanzivom, sarajevski srpski egzodus '96. godine bi se mogao zvati "osmom defanzivom". Zato što je političkom hrabrošću, pre svega Srba iz Sarajeva, stvorena Republika Srpska, što je sarajevsko ratište bilo najteže na celom srpskom frontu u BiH, što ozbiljnije nikad i nigde nije prekinuto ni pomaknuto, zato što su srpski borci na sarajevskom frontu odbili 35 neprijateljskih ofanziva u kojima je stradalo oko 7.000 vojnika i civila. A onda je, znano kako, u Dejtonu Sarajevo poklonjeno FBiH.

Period reintegracije šest sarajevskih srpskih opština Vogošće, Ilijaša, Hadžića, Ilidže, Rajlovca i Grbavice trajao je od 28. februara do kraja marta. Kolone Srba, po hladnoći i dubokom snegu, krenule su u maglu izbeglištva, sa dve osnovne misli u glavi: idem dokle stignem i bolje je živeti i pod omarom (omorikom) na Romaniji, nego pod Alijom u Sarajevu.

Te očajne i vrele parole potonje vreme je ohladilo, a sa današnje tačke osmatranja ovoga događaja može se reći da je to bio najveći srpski ratni poraz - u miru. To je bio otvoreni prelom srpske duše, jer je iz najvećeg i najvažnijeg grada u Bosni otišla so srpske pameti, zauvek!

Sarajevski egzodus imao je i svoju paralelnu unutrašnju dramu. Međunarodna zajednica i dejtonski propisi su dali svakoj od šest srpskih opština rok od po sedam dana da predaju vlast dolazećoj muslimanskoj strani. Tako je Srbima dat širok prostor da na miru odu i ne prave gužvu na putu.

Neki svedoci tog vremena kažu da je sve i izgledalo kao planirano iseljavanje Srba. Ali, tadašnja srpska politička vlast je podsticala iseljavanje iz dva razloga: ona sama nije smela da ostane u zajedničkom Sarajevu, a želela je da za sobom povede narod kao (i) buduću glasačku mašinu. Tada je rođena ideja da se pravi paralelno srpsko Sarajevo: napravljena je za ove dve decenije samo njegova živa maketa, jedan provizorijum od grada, bolje reći "gradoid", koji se prvo pretenciozno nazvao Srpsko Sarajevo, pa je po kazni preimenovan u Istočno... a neće biti iznenađenje ako se uskoro bude zvalo, na primer, "Trebevićevo".

Ni narod nikad nije potpuno nevin u svojim nesrećama. Egzodus Srba su podsticali, rekosmo, tadašnji politički Srbi, a odmah iza njih u Sarajevo pridošli Srbi iz, na početku rata, naših izgubljenih teritorija. Oni su se uselili u tuđe stanove u kojima nisu smeli da čekaju predratne vlasnike, muslimane. Ti su prvi krenuli sa tuđim stvarima u prtljagu, a za njima i starosedeoci, sa ikonama i iskopanim kostima predaka u sanducima, ostavivši kuće, zemlju i jauk iza sebe.

Kao Joka R., seljanka iz okoline Ilijaša. Opraštajući se marta '96. sa komšinicom Munirom, a na njeno pitanje zašto se seli, kaže joj:

"Moram, moja kono, ne more se više živeti s Alijom."

"Živi ti, bona Joko, sa svojim Jovom ko i dosad, a Alija će biti i proći", odgovara joj Munira.

Mnogi danas na krilima naknadne pameti misle da bi bilo bolje da su sarajevski Srbi '96. ostali na svome, makar u početku kapije njihovih kuća branile i babe: u najgorem slučaju izginulo bi stotinu baba, ali bi ostalo 100.000 Srba u Sarajevu. Danas sarajevski Srbi u svoj rodni grad politički i idu i dolaze preko Banjaluke. Dug, težak i krivudav put. A Sarajevo svaki put sve dalje i dalje...

Autor: Miroslav Janković

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

A NE

22.02.2016 16:06

A NE POPIS 1991 DAJTE VI POPISE IZ 1900 PA DA VIDIMO KAKO SU SRBI IZ SARAJEVA ISTJERIVANI DESETLJEĆIMA. TU NIJE BILO RAZLIKE U VLASTI,SVI SU RADILI ISTO, ŠTO MANJE SRBA TO BOLJE.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

22.02.2016 16:58

Pusti pricu sta je bilo 1900 g. ,,I opet ce ako bude srece''je kostalo Srbe gubitka stanovnistva. U 16 vjeku je Srba i Engleza bio isti broj. Sad je Engleza 50 miliona. A vi ratujte.....

Name

re a ne

22.02.2016 17:06

U Banja Luci je bila ista situacija 1991 godine svaki treči je bio srbin.

Name

Imam manu,volim istinu

22.02.2016 17:43

Ovo je prvi put da nešto ovakvo pročitam na nekom srpskom portalu,prvi put,nikada i niko ili nije smio ili nije htio ovako nešto napisati.Po mom mišljenju tu su najmanje dva problema:da se Srbi nisu raselili pala bi u vodu laž o nemogućem suživotu i drugo etnički inžinjering i sve za opstojnost RS-a.Netom poslije toga je formirano udruženje"ostanak",uloga tog udruženja je bila da se spriječi povratak na svoja ognjišta po svaku cijenu. Početkom rata i tokom rata srbi su masovno,planski raseljavani iz sarajevske kotline,naravno po izlasku dobili su pušku i mnogi završili na nekom od likalnih grobalja.

Name

Replika re a ne

22.02.2016 22:15

Čuj isto bilo i u Banjaluci. Ajd matere ti ne prosipaj se više

Name

blabla

22.02.2016 16:17

Napadajte sad Miroslava ...Covjek pise sve ono sto sam rekao u postu o godisnjici tzv . egzodusa iz Sarajeva,a nesto slicno je pisala i gospodja sa Grbavice.Iseljenje je organizovano ,podsticano i planski uradjeno...glasacko tijelo itd...Idemo ,Miroslave Turcine,tata ti je Erdogan ....cekam !!!

ODGOVORITE
Name

blbl

22.02.2016 16:39

vrlo korektan text. Ne mozemo kriviti Aliju zbog iseljavanja tolikog broja ljudi kada svi znamo da su nam nasi cak i pretili ako ne iselimo.

ODGOVORITE
Name

MiraIsa

22.02.2016 16:41

E ja sam ostala i cijela moja familija...Nismo se pokajali,živimo kao i ostali kako žive.Nismo imali problema u ratu,ponekad pitanje komšije (i to samo jednog) što nismo otišli bar bi se spasili granatiranja i snajpera. Djelovalo mi je dobronamjerno,a možda i nije...Ne ulazim u njegova razmišljanja ali mi ostajemo tu gdje mi je rođen i prađed...

ODGOVORITE
Name

boris

22.02.2016 16:52

Rasi i obrvanu da zahvalimo sto toliki narod iseli, vojska izginu ..

ODGOVORITE
Name

posten

22.02.2016 16:55

A gdije se to cuje il il pise da je u Sarajevu neki Srbin pretucen zato stoje Srbin?Mogu se i danas vratiti al nece,nevole oni Federaciju kao sto ni Bosnjaci nevole R.Srbsku.Svaka ptica svome gnjezdu leti i toje normalno al je zalosno stoje tako.

ODGOVORITE
Name

Miroslave

22.02.2016 16:56

Vidi ono cudo na vrhu stranice kako ti se smije.E nebi ta seljacina nikad imao nista da nije bilo toga o čemu Ti pišeš.On i takvi kao on grabili su i sakom i kapom i spremni su da tebi organizuju jos jedan egzodus.Oni i njihov Baja su sve uništili i nece biti cudo ako opet budemo morali na kazan.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

22.02.2016 17:13

Banja Luka, Doboj, Prijedor, Foca..i to su bili bosnjacki gradovi. Alija, koliko god nam bilo krivo, nije kriv sto su Srbi napustili Sarajevo otisli pod planine....

ODGOVORITE
Name

Replikar

22.02.2016 22:11

Baš Banjaluka bila bošnjačka .... Ajde ne rise

Name

Zero

22.02.2016 22:58

Srbi u Bosni su podnjeli kolektivnu žrtvu preseljnja. Mislilo je se da če RS postati država ili dio Srbije. Dobro,sad su velika večina u svom entitetu i to im daje garanciju za opstanak u BiH. Tako bar kažu političari iz BL.

Name

Jos uvijek

22.02.2016 17:51

Alija je za sve kriv

ODGOVORITE
Name

Nije

22.02.2016 23:01

Karta Dejtona bila je gotova 1994 godine, am Srbi, Hrvati , Bosnjaci smo bilo pijuni!! Nije odgovarala Jugoslavija. Ovim ratom smanjen je natalitet Srba Bosnjaka i Hrvata. Sad u Srbiju zuvi vise zena nego muskaraca , a Bosanaca ima u ceo Svet zato 20 godina kasnije jos neznamo kolko stanovnika ima BiH

Name

sarajka

23.02.2016 00:09

Upravo sam ja ovo pisala prije mjesec dana i dozivjela tako lose koment na moj post. Egzodus srba iz sarajevskih opcina ilijas ,hadici , djela opcine grbavica itd.je insceniran ,planiran ja bih voljela da svi pogledate snimke na youtube iz tog perioda i sve ce vam biti jasno.. i opet kazem kao i tada ,zao mi je da je jadnih ,zavedeni narod i pod prijetnjom otisao . Cvijece najljepse mirise u svom dvoristu .

ODGOVORITE
Name

genocid nad srbima

23.02.2016 01:04

Ne zaboravimo genocid nad srbima sirite molim vas dalje ovaj link https://www.youtube.com/watch?v=dgnLQULDpxw https://www.youtube.com/watch?v=dgnLQULDpxw

ODGOVORITE
Name

Zoran

23.02.2016 06:27

Sad su Srbi krivi sami sebi sto su protjerani iz Sarajeva a oni koji su ostali većina pobijena. Ovim sto pišu takve glupe i neistinite tekstove želim da im se sjeme zamete i nikada poroda ne imali pa na tako neće njihovi naslednici moći drugima pacenicima na muku pristajati.

ODGOVORITE
Name

ре блбл

23.02.2016 13:10

Лажеш. Ево ја сам рођени сарајлија и врло добро знам због чега сам морао напустити свој родни град. Изгон Срба из Сарајева је почео 1990. године формирањем паравојних и параполицијских формација СДА. Изгон је почео насељавањем санџаклија на Шанцу, Мојмилу, Бријешће брду, Пањиној кули, Грдоњу и другим приградским мјестима.Циљ тог насељавања је био промјена етничке структуре становништва и припреме за изборе 1991. године.И успјели су, од Илиџе, напримјер, која је увијек била већински насењена Србима и Хрватима, већ 1991 године добити општину са већинским муслиманским становништвом.А потом, у септембру мјесецу 1991. године СДА је, пошто је овладала МУП-ом, организовала мобилизацију тзв.резервног састава милиције и подјелу наоружања које је било у посједу станица милиције, искључиво муслиманима.Комплетно наоружање из станице милиције Бјелаве је дислоцирано по кућама на Пањиној кули, Пионирској долини итд.Свака мјесна заједница је имала организовану тзв. ратну станииу милиције са одређеном количином оружја и муниције.Само луд и заведен Србин није примјетио о чему се ради.Један од таквих је био и мој стриц, миран човјек, самац,остао у свом стану вјерујући добронамјерности комшија муслимана. Данас га нема, води се као нестао, а у његовом стану живе ти ''добронамјерни људи''.

ODGOVORITE
Name

blabla

24.02.2016 12:53

Dakle ....govoreci tvojim jezikom ,lazes ti! Da ne gubim vrijeme demantujuci svaku basnu koju si napisao ,reci cu samo 3 cinjenice. Prvo ,na oficijelnoj stranici Zelenih Beretki mozes procitati da su osnovani u junu 1991.godine. Drugo,prema podacima Udruzenja gradjana porijeklom iz Sandzaka, u Sarajevu zivi oko 30.000 Sandzaklija ( trideset hiljada),u zemljama zapadne Evrope 300.000 ( tristotine hiljada) ,a DANAS ( citaj ovo!!), u Beogradu 200 000(dvijestotine hiljada) ljudi koji su se doselili kao ekonomska migracija u regiju Beograda ( izvor Ekrem Lekic,Dnevnilist.ba ) Prema popisu stanovnistva iz 1981 god na Ilidzi je bilo 18 000 Bosnjaka ,22 000 Srba ,a u 1991 god 29 000 Bosnjaka i 25 000 Srba...( izvor bs.wikipedia.org ).Sandzaklije jesu dolazile u Sarajevo (kao i Srbi sa Pala ,Rogatice ,Foce,istocne Hercegovine itd..kao EKONOMSKA migracija ..zbog posla ,skole itd). Struktura stanovnistva na Ilidzi jeste bila promjenjena ,ali kao rezultat potrebe ljudi za boljim zivotom ,sto se i danas desava. Po tvojoj ( iskrivljenoj ) logici SDA doseljava Sandzaklije u zpaadnu Evropu zbog etnickkog inzenjeringa ili da dobiju svoju Opstinu u BG? I treca cinjenica ,koliko su stanovnici Sarajeva( Bjelava,Panjine Kule,Pionirske itd).. bili naoruzani, govori podatak da su nenaoruzani Srbi drzali te ,do zuba naoruzane, Bosnjake 44 mjeseca u opsadi,najduzoj u modernoj istoriji ratovanja , 3 puta duze od opsade Staljingrada,ubivsi pri tom 14 000 (cetrnaest hiljada ) ljudi,zena i djece. ( izvor sh.wikipedia.org) Rezime .. Ja prijatelju nisam adresa za demant navoda iz gornjeg clanka. Objasni uglednom novinaru da je tvoja istina ISTINA . Ono sto ne razumijes je da se istorija pise agrumentima,cinjenicama i faktima,a ne uz guslarske pjesme .Da si malo vise slusao ACDC i ZZ Top, (a ne ovo prvo )vjerovatno bi i danas zivio u najljepsem gradu na svijetu . Priznaj da ti nedostaje,a?

Name

re sarajka

23.02.2016 14:08

Vrlo dobro znam o čemu si pisala, a takođe mi je poznato šta sam ja napisao u svojim komentarima. Šta je to bilo ružno što si ti doživjela od mojih komentara. Ako misliš da je ružno ono što su moji sunarodnici doživjeli u svom rodnom Sarajevu, u periodu od 1992 do 1996 godine, svaka ti čast na korektnosti.Ali ako misliš da je ružno pisati istinu o stradanjima Srba u Sarajevu, onda smo potpuno na različitim stranama.Lično saosjećam sa svakom porodicom, pojedincom i bilo kim ko je u nesrećnom ratu doživio stradanja. Osuđujem sve neljude koji su činili zlodjela, pa bilo ko to bio. Zgražavam se na ironična pisanja pojedinaca koji sada sebe zovu sarajlije, o razlozima odlaska Srba iz tog grada. Pišete laži o nekavim pritiscima i pretnjama od strane, tadašnjeg političkog rukovodstva Srba. Imam osjećaj da na takav način želite amnestirati sva zla koja je doživio srpski narod u Sarajevu i oko njega, za te četiri godine rata.Ponašate se kao oni u Srebrenici, za koje je rat počeo 11.jula 1995 i završio se genocidom 11.jula 1995. godine, a prije toga se ništa nije događalo.Svi se mi moramo suočiti sa istinom, a ne sa našim istinama.Pozdravljam te i budi srećna u mom rodnom gradu.

ODGOVORITE
Name

Md

23.02.2016 16:42

Ne mogu da verujem da ima ovoliko licemera i neljudi pa kad čitam ove gluposti ispada da Srbi treba da se zahvale Alija što ih je poklao i one koje nije uspio poklati rasterao,neko je napisao da Srbe niko ne dira u Sarajevu pa ne diraju ih zato što ih nema a ostali ćute ne smiju se javiti,zločinci koji su ih klali se šetaju slobodno po Sarajevu npr,Ganic,Silajdjic,Divljak i da ne nabrajam više,

ODGOVORITE
Name

re blabla

24.02.2016 18:08

Prvo oficijelna stranica tzv. zelenih beretki ne može biti pouzdanija od policijskih i obavještajnih izvora, iz kojih ti dajem tačnu godinu ilegalnog formiranja paravojinih i parapolicijskih formacija u Sarajevu i cijeloj tadašnjoj SR BiH. Drugo,porediti ekonomsku migraciju u zemlje Evrope sa planskom i organizovanom izmjenom etničke strukture stanovništva u Sarajevu, je bacanje prašine u oči.Kako se desilo da u Sarajevo dolaze u najvećem broju muslimani. Kako se desilo da se tim došljacima ekspresno dodjeljuje državna zemlja i stimuliše ilegalna izgradnja kuća (Sokolović kolonija, naselje poznato kao Šanac itd.) Treće: Da li su u opsadi bile opštine Ilidža, Hadžići, Ilijaš,dio opštine Novo Sarajevo,dio opštine Centar, dio opštine Stari grad? Jesu bile u opsadi od strane tzv. arbih i u njima je poginulo i ranjeno više hiljada civila, žena i djece.

ODGOVORITE