Аппле против ФБИ

Амерички суд наредио је у уторак компанији Аппле да помогне савезној полицији (ФБИ) да 'разбије' код мобилног телефона који је припадао Саеду Ризвану Фаруку, једном од нападача покоља почињеног у децембру у Сан Бернардину у Калифорнији.

Информационе технологије 19.02.2016 | 09:11
Аппле против ФБИ

Судија Шери Пим из окружног суда у Лос Анђелесу наредила је да Аппле мора да пружити "разумну техничку помоћ" ради доступности података на Фаруковом телефону марке иПхоне 5Ц.

У среду је стигла реакција компаније. Њен ЦЕО Тим Цук објавио је писмо у ком оптужује америчку владу да прекорачује своја овлашћења, јер би њихов захтев могао да угрози приватност милиона корисника.

Кук се жели борити против наредбе суда.

"Влада тражи од Апплеа да хакујемо корисничке рачуне и тако прегазимо деценије старе сигурносне успехе у очувању безбедности и приватности наших корисника од хакера и цyбер криминалаца", написао је Кук у писму и додао да је реч о опасном преседану, јавља НБЦ Њуз.

Кук је написао и да Аппле ради све што може да помогне влади у откривању детаља око ужасног напада у Сан Бернардину, али да сада од њих траже да практично направе "тајна врата за улазак у иПхоне", што је опасно.

"Ако такву технологију једном креирамо, могла би се сваки пут поновно користити, попут кључа који може отворити стотине милиона брава - од оних на ресторанима, до продавница и домова. Нико разуман не може рећи да је то прихватљиво."

Кук каже да не могу прихватити да влада од било које компаније тражи да угрози сигурност корисника.

"Док мислимо да ФБИ овим има добре намере, погрешно је тражити од нас да правимо тајна врата за упаде у иПхоне", закључио је Кук.

Директор ФБИ Џејмс Коми изразио је прошле недеље жаљење што ни два месеца након трагедије "нису успели да приступе подацима телефона једнога од убице".

ФБИ и америчке обавештајне агенције воде кампању већ неколико месеци како би произвођачи смартфона и других електичних уређаја оставили могућност приступа садржају у случају судског налога.

Велике технолошке групе предлажу заправо све више производа и апликација чије кодове није могуће разбити и од којих кључ за приступ подацима има само корисник. Досад су одбацивале захтеве за приступ шифрираним подацима у склопу судских истрага.

Бела кућа: Нису то никаква „тајна врата“

Бела кућа се огласила саопштењем портпарола Џоша Ернеста у коме се наводи да захтев ФБИ од компаније Аппле „не значи тражење отварање тајних врата, пошто се тражи приступ само једном мобилном телефону“.

Републикански кандидат за америчког председника Доналд Трамп је рекао у свом стилу „да би требало да га (телефон) отворимо“.

Тим Кук је поновио како би декодирање једног елефона индиректно угрозило све кориснике тог модела.

Шифрирање је за произвођаче постало пословни аргумент након што је Едвард Сноуден открио начине прислушкивања и шпијунирања електронских уређаја, које је спроводила Национална сигурносна агенција (НСА).

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар