Apple protiv FBI

Američki sud naredio je u utorak kompaniji Apple da pomogne saveznoj policiji (FBI) da 'razbije' kod mobilnog telefona koji je pripadao Saedu Rizvanu Faruku, jednom od napadača pokolja počinjenog u decembru u San Bernardinu u Kaliforniji.

Informacione tehnologije 19.02.2016 | 09:11
Apple protiv FBI

Sudija Šeri Pim iz okružnog suda u Los Anđelesu naredila je da Apple mora da pružiti "razumnu tehničku pomoć" radi dostupnosti podataka na Farukovom telefonu marke iPhone 5C.

U sredu je stigla reakcija kompanije. Njen CEO Tim Cuk objavio je pismo u kom optužuje američku vladu da prekoračuje svoja ovlašćenja, jer bi njihov zahtev mogao da ugrozi privatnost miliona korisnika.

Kuk se želi boriti protiv naredbe suda.

"Vlada traži od Applea da hakujemo korisničke račune i tako pregazimo decenije stare sigurnosne uspehe u očuvanju bezbednosti i privatnosti naših korisnika od hakera i cyber kriminalaca", napisao je Kuk u pismu i dodao da je reč o opasnom presedanu, javlja NBC Njuz.

Kuk je napisao i da Apple radi sve što može da pomogne vladi u otkrivanju detalja oko užasnog napada u San Bernardinu, ali da sada od njih traže da praktično naprave "tajna vrata za ulazak u iPhone", što je opasno.

"Ako takvu tehnologiju jednom kreiramo, mogla bi se svaki put ponovno koristiti, poput ključa koji može otvoriti stotine miliona brava - od onih na restoranima, do prodavnica i domova. Niko razuman ne može reći da je to prihvatljivo."

Kuk kaže da ne mogu prihvatiti da vlada od bilo koje kompanije traži da ugrozi sigurnost korisnika.

"Dok mislimo da FBI ovim ima dobre namere, pogrešno je tražiti od nas da pravimo tajna vrata za upade u iPhone", zaključio je Kuk.

Direktor FBI Džejms Komi izrazio je prošle nedelje žaljenje što ni dva meseca nakon tragedije "nisu uspeli da pristupe podacima telefona jednoga od ubice".

FBI i američke obaveštajne agencije vode kampanju već nekoliko meseci kako bi proizvođači smartfona i drugih elektičnih uređaja ostavili mogućnost pristupa sadržaju u slučaju sudskog naloga.

Velike tehnološke grupe predlažu zapravo sve više proizvoda i aplikacija čije kodove nije moguće razbiti i od kojih ključ za pristup podacima ima samo korisnik. Dosad su odbacivale zahteve za pristup šifriranim podacima u sklopu sudskih istraga.

Bela kuća: Nisu to nikakva „tajna vrata“

Bela kuća se oglasila saopštenjem portparola Džoša Ernesta u kome se navodi da zahtev FBI od kompanije Apple „ne znači traženje otvaranje tajnih vrata, pošto se traži pristup samo jednom mobilnom telefonu“.

Republikanski kandidat za američkog predsednika Donald Tramp je rekao u svom stilu „da bi trebalo da ga (telefon) otvorimo“.

Tim Kuk je ponovio kako bi dekodiranje jednog elefona indirektno ugrozilo sve korisnike tog modela.

Šifriranje je za proizvođače postalo poslovni argument nakon što je Edvard Snouden otkrio načine prisluškivanja i špijuniranja elektronskih uređaja, koje je sprovodila Nacionalna sigurnosna agencija (NSA).

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar