Анализа: Динамо за примјер Звезди и Партизану!

Кад прочитате колико је загребачки Динамо зарадио у последњих 20 година од продаје играча, неће вам бити добро!

Фудбал 19.02.2016 | 23:00
Анализа: Динамо за примјер Звезди и Партизану!

Здравко Мамић, који је до недавно био први човек загребачког Динама, одавно важи за најуспешнијег пословног фудбалског радника у региону (па и шире). Имао је и има Мамић своје противнике, али оно што је он урадио са Динамом, у резултатском, али и финансијском смислу, за остале клубове у региону је само сан.

У Хрватској је направљено репрезентативно истраживање "Пословање фудбалских клубова у Хрватској", Института за јавне финансије, које је показало да је у протеклих 20 година, Динамо направио 906 трансфера(!) и да је остварио нето зараду већу од милијарду куна или око 140 милиона евра!

У раздобљу од сезоне 1995/96. до 2015/16. Динамо је имао 906 купопродајних трансакција при чему 449 куповних, а 457 продајних трансфера. Загребачки "модри" су од продаје зарадили 1,42 милијарде куна (око 130 милиона евра), а на појачања потрошили 407 милиона куна (око 13,5 милиона евра), преносе хрватски медији.

Када се на то дода готово редовно учешће у европским такмичењима и зарада од тога, јасно је да је загребачки клуб без премца у региону.

Аутори истраживања, признати економски стручњаци, анализирали су структуру прихода и расхода, као и имовине, обавезе и капитала фудбалских клубова. Израчуном одабраних финансијских показатеља оценили су њихову релативну успешност у пословању, али и указали на проблеме у вези са њиховом ликвидношћу и задужености.

Посматрани су клубови Прве и Друге хрватске лиге, а закључак је да већина клубова има веће расходе од прихода.

Аутори наводе да су приходи клубова прве лиге у 2014. били око 50 милиона евра, што је десет пута више од клубова друге лиге. Највеће приходе имао је Динамо (16 милиона евра), док је другопласирани Хајдук остварио готово упола мање (девет милиона евра). Али, расходи клубова углавном су знатно већи од прихода и износили су 66 милиона евра, па су клубови хрватске прве лиге остварили кумулативни губитак од 16 милиона евра, а клубови друге лиге око 520.000 евра.

У Хрватској тренутно постоји седам нивоа фудбалских лига, а анализом су обухваћени клубови Прве и Друге ХНЛ.

Пројечан број играча у клубовима прве лиге је 32, пројечне старости од 23,5 година. Просечна вредност играча у Првој ХНЛ је 500.000 евра, при чему највећу просечну вредност имају играчи Динама (1,3 милиона евра), а најмању играчи Интера Запрешића (око 100.000 евра).

Коментари / 0

Оставите коментар