Analiza: Dinamo za primjer Zvezdi i Partizanu!

Kad pročitate koliko je zagrebački Dinamo zaradio u poslednjih 20 godina od prodaje igrača, neće vam biti dobro!

Fudbal 19.02.2016 | 23:00
Analiza: Dinamo za primjer Zvezdi i Partizanu!

Zdravko Mamić, koji je do nedavno bio prvi čovek zagrebačkog Dinama, odavno važi za najuspešnijeg poslovnog fudbalskog radnika u regionu (pa i šire). Imao je i ima Mamić svoje protivnike, ali ono što je on uradio sa Dinamom, u rezultatskom, ali i finansijskom smislu, za ostale klubove u regionu je samo san.

U Hrvatskoj je napravljeno reprezentativno istraživanje "Poslovanje fudbalskih klubova u Hrvatskoj", Instituta za javne finansije, koje je pokazalo da je u proteklih 20 godina, Dinamo napravio 906 transfera(!) i da je ostvario neto zaradu veću od milijardu kuna ili oko 140 miliona evra!

U razdoblju od sezone 1995/96. do 2015/16. Dinamo je imao 906 kupoprodajnih transakcija pri čemu 449 kupovnih, a 457 prodajnih transfera. Zagrebački "modri" su od prodaje zaradili 1,42 milijarde kuna (oko 130 miliona evra), a na pojačanja potrošili 407 miliona kuna (oko 13,5 miliona evra), prenose hrvatski mediji.

Kada se na to doda gotovo redovno učešće u evropskim takmičenjima i zarada od toga, jasno je da je zagrebački klub bez premca u regionu.

Autori istraživanja, priznati ekonomski stručnjaci, analizirali su strukturu prihoda i rashoda, kao i imovine, obaveze i kapitala fudbalskih klubova. Izračunom odabranih finansijskih pokazatelja ocenili su njihovu relativnu uspešnost u poslovanju, ali i ukazali na probleme u vezi sa njihovom likvidnošću i zaduženosti.

Posmatrani su klubovi Prve i Druge hrvatske lige, a zaključak je da većina klubova ima veće rashode od prihoda.

Autori navode da su prihodi klubova prve lige u 2014. bili oko 50 miliona evra, što je deset puta više od klubova druge lige. Najveće prihode imao je Dinamo (16 miliona evra), dok je drugoplasirani Hajduk ostvario gotovo upola manje (devet miliona evra). Ali, rashodi klubova uglavnom su znatno veći od prihoda i iznosili su 66 miliona evra, pa su klubovi hrvatske prve lige ostvarili kumulativni gubitak od 16 miliona evra, a klubovi druge lige oko 520.000 evra.

U Hrvatskoj trenutno postoji sedam nivoa fudbalskih liga, a analizom su obuhvaćeni klubovi Prve i Druge HNL.

Proječan broj igrača u klubovima prve lige je 32, proječne starosti od 23,5 godina. Prosečna vrednost igrača u Prvoj HNL je 500.000 evra, pri čemu najveću prosečnu vrednost imaju igrači Dinama (1,3 miliona evra), a najmanju igrači Intera Zaprešića (oko 100.000 evra).

Komentari / 0

Ostavite komentar