Мира Бјелац лично учествовала у пљачки

Директор Балкан Инвестмент банке Едвинас Навицкас, предсједници кредитних одбора БИБ-а Мира Бјелац и Мирјана Чомић и чланови НО БИБ-а означени су у записнику Републичког девизног инспектората као „дружина која је организовано извлачила капитал и депозите домаћих комитената БИБ-а на рачуне повезаних лица у УКИО Банкас“.

Република Српска 12.02.2016 | 09:40
Мира Бјелац лично учествовала у пљачки

Иако су кредитни ризичари упозоравали да су поједини кредити више него ризични, Навицкас, Бјелац и Чомић су те кредите одобравали. Другим ријечима и према слову записника, они су злоупотријебили свој положај и свјесно су учествовали у пљачки БИБ-а. Крађа пара је урађена на онову привидних уговора о кредитима који су додијељени повезаним правним лицима. На тај начин „дружина“ је увела БИБ у губитак изнад висине основног капитала, а депоненти БИБ-а су опљачкани за 16 милиона КМ, наводи се у тајном записнику Републичког девизног инспектората Републике Српске који је у посједу пословног портала ЦАПИТАЛ.

Управа БИБ-а није званично приказивала стварне власнике друштава из Литваније, Италије, Шкотске и Дјевичанских острва којима је одобравала кредите и улагала у њихове акције. Наведене фирме биле су у власништву УКИО Банкас и УКИО Банко Инвестицоне Групе УАБ.

Стварни власник компанија био је Владимир Романов, који је био власник и Укио банке и БИБ-а. То значи да су све ове компаније из Литваније, Италије, Шкотске и Дјевичанских острва биле заправо повезана правна лица са БИБ-ом.

Према Одлуци о минималним стандардима за пословање банака са лицима повезаним са банком, БИБ је била дужна да ове компаније прикаже у својим пословним књигама.

"Пажљивим читањем извјештаја јасно се уочава да је БИБ сталним „препакивањем“ наведених кредита продужавала рокове поврата, уз наведена продужења одобравала повољније камате, отписивала затезне камате у значајним износима. Са друге стране, поврати по основу наведених кредита у симболичним су износима и сви престају са уплатама 31. децембра 2011. године, осим УАБ Корелита. Јасно је да се наведено поступање банке односи на прикривање насталих губитака по основу извлачења новца из Банке и то по основу привидних послова кредитирања и куповине акција и препознаје се намјера да 31. децембра 2012. године буде дан за исказивање тог губитка. До тада треба прикрити настале губитке лажним резервисањем уз неопходну толеранцију Агенције за банкарство Републике Српске", наводи се у извјештају.

Преузела управљање Агенцијом која јој је „гледала кроз прсте“

Мира Бјелац је била предсједник Кредитног одбора и директор Кредитног сектора у Балкан Инвестмент банци када је одобрено највише необезбјеђених кредита фиктивним фирмама, да би након тога постала предсједник Управног одбора Агенције за банкарство РС. Ова ротација појашњава дијелом зашто Агенција није радила свој посао.

Бјелац је радила у банци и када је одобрен један од најсумњивијих кредита за Романов фудбалски клуб у Шкотској од 1,5 милиона КМ без икаквог обезбјеђења.

Њена насљедница на челу Кредитног одбора Мирјана Чомић је касније углавном те кредити „препакивала“ кроз продужавање рокова отплате или пребацивањем на друга правна лица, уз образложење, да их покушава на било који начин наплатити.

Како су одобравани кредити?

Балкан Инвестмент банка је од 2008. до 2012. године пласирала значајан износ средстава предузећима чија сједиште нису у БиХ. Сви ти кредити су били ризични и указују на то да је управа БИБ-а злоупотријебила свој положај свјесно учествујући у многобројним пљачкама.

Компанији Инцомплекс ЛЛЦ са Дјевичанских Острва 2008. године одобрен је кредит од 2,8 милиона евра за набавку обртних средстава. Колатерал је представљало 3.660.890 акција Укио банкас. Средства су одмах по пуштању пребачена фирми Темпо ЛЛЦ из Сједињених Америчких Држава. Правни основ за пребацивање ових средстава представљао је поврат кредита зајмодавцу Темпу ЛЛЦ и то на основу уговору о зајму из 2007. године.

Након тога је урађен репрограм, отписиване су затезне каматне стопе, а дио кредита се враћао из новоодобреног кредита. Средства су, наравно, „провозана“ преко рачуна нерезидената у Укио банкас. Девизни инспектори су утврдили недостатак документованости кредитног захтјева. У овом случају грубо су прекршени интерни програми, процедуре и политике у погледу документованости захтјева, управљања кредитним ризиком, као и одлуке и правила Агенције за банкарство Републике Српске.

Шкотској компанији Енсцо 165 Лимитед 2008. године одобрен је износ од 380 хиљада евра за финансирање преузимања залихе робе. Колатерал залихе робе износио је 1,5 милиона КМ, али никада није достављен доказ да су залихе заложене у надлежној институцији у Шкотској. То значи да су паре пуштене без икаквог обезбјеђења. Истог дана паре су пребачене на рачун компаније Хеарт оф Мидлотхиан ПЛЦ из Единбурга. Ријеч је о фудбалском клубу чији је власник тада био Владимир Романов – власник Укио банкас и БИБ-а! Ни у овом случају није било документовања правног основа за овакво пребацивање средстава. Овај кредит је више пута репрограмиран са пролонгирањем рока доспјећа и отписивањем затезних камата.

"Кредитни ризичар дао је негативно мишљење, али се на инсистирање предсједнице кредитног одбора Мирјане Чомић доносе позитивне одлуке. Надзорни одбор БИБ-а 2011. године доноси одлуку о одобравању кредита у износу од 1,3 милиона евра на исти колатерал који никада није уписан. Опет нема мишљења ризичара, а главни организатор овог посла поново је Мирјана Чомић. Кретање новца изгледа овако: по пуштању средстава Енсцо их пребацује на рачун Суперстоне Цорпоратион са Дјевичанских Острва, Суперстоне их пребацује на рачун Еxлусива Генерал ИНЦ са Британских Дјевичанских Острва, а ова их компанија даље просљеђује фирмама УАБ Фирст Партнериаи, Форсите Бенефитс са Панама и Хиллберг Ассотиатес ЛТД. Овдје се у потпуности види начин сакривања и прања пара са фиктивним уговорима о зајму између ових фиктивних фирми, а које су основане уз сагласност криминалног клана из Литваније", пишу инспектори Републичког девизног иснпектората.

Компанији УАБ Корелита 2008. године одобрен је кредит од 2,1 милиона евра. Накнадо су урађени репрограми, отписане су затезне камате, а новоодобреним кредитима плаћане су главнице. Компанији се одобравају још два кредита од 230 хиљада евра. За толики износ је смањен првоодобрени кредит. У току 2012. године УАБ Корелити је одобрен кредит у износу од 2,7 милиона евра и то због преузимања кредита фирме ДП Интернатионал који је такође одобрен код БИБ-а. И код овог клијента се врше репрограми, отписи затезних камата, непоштовање интерних правила и процедура, као и одлука АБРС.

Одобрени кредити нерезидентима „тешки“ 24 милиона КМ:

Укупна кредитна изложеност БИБ-а на крају 2012. године према овим правним лицима износила је 19,4 милиона КМ. Од тога 16 милиона КМ представља износ који није обезбијеђен. То је уједно и 42 одсто од основног капитала банке који је забиљежен на концу те године, а дозвољено је свега пет одсто, односно 1,9 милиона КМ.

Тужилаштво БиХ отворило истрагу БИБ

Из Тужилаштва БиХ је потврђено да је главни тужилац Горан Салиховић прије два дана, наредио провођење истраге у случају Балкан Инвестмент Банке.

„Предмет је формиран и извршит ће се провјере навода везаних за ИП адресе Високог судство и тужилачко савјета БиХ. Детаље о оперативним активностима, не можемо давати медијима“, потврђено је званично из Тужилаштва БиХ.

Специјално тужилаштво Републике Српске чека записнике из Литваније

Специјално тужилаштво Републике Српске саопштило је да води истрагу против више лица због постојања основа сумње да су починили више кривичних дјела која се могу довести у вези са пословањем Балкан Инвестмент банке.

„Ради се о врло сложеној истрази која се огледа у прикупљању великог броја материјалних доказа, провођењу различитих врста вјештачења, те прикупљању доказа путем међународне правне помоћи. Специјално тужилаштво је путем међународне правне помоћи упутило захтјев правосудним органима Републике Литваније за спровођење одређених истражних радњи и у септембру прошле године тужиоци Специјалног тужилаштва су боравили у Републици Литванији гдје су испитивана осумњичена лица, држављани Републике Литваније. Међутим, овом захтјеву још увијек није удовољено и ми очекујемо да ће правосудни органи Литваније у наредном периоду доставити Специјалном тужилаштву Записнике о саслушању осумњичених лица како би се истрага у овом предмету могла приврести крају и донијети тужилачка одлука“, кажу у Специјалном тужилаштву Републике Српске.

Специјално тужилаштво је потврдило да „има одређена сазнања о обављању новчаних трансакција са одређених ИП адреса, али у овом тренутку, с обзиром да је предмет у фази истраге, не можемо износити детаље о којим лицима и о којим адресама је ријеч“.

Извор: Цапитал

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Кладионица

12.02.2016 08:47

Квота на Спирица да ово његово масло са ИП....

ОДГОВОРИТЕ
Name

смјена

12.02.2016 08:53

Јел у то вријеме Саровиц смијењен од СНСД-а? А био министар трговине и економских односа? Гарант је несто нањусио и ајмо нога...

Name

КВОТА

12.02.2016 09:00

На Дзомбица

Name

п

12.02.2016 10:35

ЗА ОВО ЈЕ ПРВЕНСТВЕНО ОДГОВОРАН КВАРТЕТ:ДОДИК-ШПИРИЋ-ТЕГЕЛТИЈА-ИЊАЦ!СВЕ ЈЕ ПРЕКО ЊИХ ИШЛО!

Name

Василије

12.02.2016 08:49

Ваљда мислили да је баја вјечит. Све позатварати, багро лоповска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

12.02.2016 08:50

Само код нас такве особе још могу слободно корачати овом земаљском куглом. Специјално тужилаштво ће вјероватно бити распуштено прије краја истраге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

12.02.2016 09:04

Сад це врховни заститник криминала у РС изјавити да је задовољан радом наведених персона и да се ради о притиску за русење Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

12.02.2016 09:13

Видите како ови из Сарајева хоце да нам унисте Републику Српску, реце Рудоња и расписа Референдум !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Метко

12.02.2016 09:29

Док сиротиња гладује они пливају у Милионима ! Богати све богатији а сиротиња све сиромаснија

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЗА

12.02.2016 09:44

ВИЗА ЗА БУДУЋНОСТ-ЧЛАНСКА КАРТА ОД СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

12.02.2016 09:53

Требају ли одговарати ови у Девизном инспекторату који нису ништа подузели послије писања записника? Ко им је наредио да све прикрију? По сазнању о кривичном дјелу да ли су поднијели кривичне пријаве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјевичанска острва

12.02.2016 09:54

Ал су нас очерупали.Свака им част.Мора да је лијепо на тим Дјевичанским острвима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

12.02.2016 10:08

Поред све галаме, оцитог криминала са доказима, притисака медјународне заједнице, ругања у лице народу свакодневно у цему предњаци ртрс, Додик се и даље дрзи у седлу. То знаци да је он јак, опозиција никаква, а народ погнуо кицму до земље. Овако, како ствари стоје, он је ту јос 20 година, заyе**це и Милу Дјукановица.На залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што се тиче ИП...

12.02.2016 10:19

Новац је пребациван са ИП из једног од судова и то из службе рачуноводства

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

12.02.2016 10:29

Е народе мој , ко зна колике су милијарде покрадене само из те фамозне Балкан инвестмент банке тј. сада Банке Српске?И нико за то не одговара а чим обични човјек не плати један рачун за струју пријете тужбама и свашта нешто.МАФИЈАШКА ДРЖАВА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

12.02.2016 10:29

Само револуција ,младости и часних и поштених ,ову багру може стјерат с власти и затворити до краја живота у тамнице... Погледајте цијене производа данас ...све је скупље, а прича Жељка бајке о благостању...

ОДГОВОРИТЕ
Name

галоп

12.02.2016 10:42

Само будала и глуп мозе мислити да су странци сами били у тој прици....

ОДГОВОРИТЕ
Name

рођени бањалуцанин

12.02.2016 11:02

додик, шпирић, тегелтија, шкрбић и будала зна и види колико су узели пара и како зиве и шта имају а шта су имали кад су дошли из лакташа, дрвара, мркоњић града, и сада наравно хоће да ј.бу овај напаћени народ, и тим покраденим парама купују народ за врећу брасна, ниједан нормалан човјек неце подрзати ове набројане лопове наравно осим оних који имају корист од њих , ако се они не ухапсе никада овдје неце бити правна ни нормална дрзава, јел они трба да зиве у благостању а јаданих 95 посто напаћених и биједних људи треба да се задовољи што је живо и нигдје у цивилизованој еврпи се не зиви биједније него овдје код нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

12.02.2016 12:54

И у бобар банци треба привести правди све директоре филијала, кредитног сектора,све осим салтерских радника. Сви су били удрузени у пљацки,сакривању стварног стања у банци.Довели су у заблуду комитенте,унистили су људе,њихове послове,егзистенцију породица- зивот су им ови злоцинци одузели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

12.02.2016 13:15

Како год, ближи им се крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

12.02.2016 13:26

нема овдје промјена док се не појави поново неки гаврило принцип.народу сиротињи одузимају криминалне банке стан,куцу због дуга 10,20 хиљада км јер су изгубили посао а овдје опрастају милионе.

ОДГОВОРИТЕ