Уводи се електронско гласање у БиХ?

Централна изборна комисија БиХ представила је данас неке од система електронског гласања.

Босна и Херцеговина 09.02.2016 | 20:42
Уводи се електронско гласање у БиХ?

Неколико компанија демонстрирало је информационе технологије које се могу користити у изборном процесу, од самог гласања, преко процеса бројања гласачких листића, до утврђивања и објављивања резултата. Неизбјежно питање је колико би БиХ коштало увођење електронског гласања.

"Није скупо, ако ће смањити малверзације и злоупотребе на бирачким мјестима", каже Ахмет Шантић, предсједник ЦИК БиХ.

Ипак, последњу ријеч о увођењу електронског гласања у изборни процес БиХ даће представници највише законодавне власти у земљи.

"Након сваког изборног циклуса свједоци смо низа примједби и жалби због изборних крађа и превара. Ако ће електронско гласање ријешити те проблеме, немамо право да будемо против тога", тврди делегат СДС-а у Вијећу народа Парламентарне скупштине БиХ Дарко Бабаљ.

Посланик СНСД-а у Представничком вијећу Лазар Продановић каже да је потребно сагледати колико то кошта, али додаје да демократија никада није скупа. "Избори треба да покажу вољу грађана, а не бирачких одбора. Мислим да би већ у октобру на локалним изборима могли кренуту са пилот-пројектом, а након анализе размишљати и о електронском гласању на општим изборима", каже Продановић.

Да би се екектронско гласање увело у Изборни процес БиХ потребно је, осим финансијских, ријешити и још нека питања као што је гласање у иностранству, гласање путем поште, мобилни изборни тимови и слично. Сва та питања тичу се Изборног закона БиХ, који је потребно мијењати или чак усвојити нови закон.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

09.02.2016 20:04

Сад ће да крене све странке за које народ не гласа! :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

09.02.2016 20:10

Све уцинити да се спреце изборне крадје и маливерзације градјана небитно колико коста..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмммм

09.02.2016 21:02

Е цуј Дарко Бабаљ је за а он уствари поред Стасе Косарца,највише украде гласова на изборима....Е нека уведу па да видимо где ће се наћи њих двојица..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвијановиц Зељка

09.02.2016 22:31

Онда це гласацка мјеста да буду само у станицама електро дистрибуције.Тако да буде све електронски, фактицки. А за гласове на Пренос БиХ имамо вец свој кадар који це то манипулисати.

ОДГОВОРИТЕ