Uvodi se elektronsko glasanje u BiH?

Centralna izborna komisija BiH predstavila je danas neke od sistema elektronskog glasanja.

Bosna i Hercegovina 09.02.2016 | 20:42
Uvodi se elektronsko glasanje u BiH?

Nekoliko kompanija demonstriralo je informacione tehnologije koje se mogu koristiti u izbornom procesu, od samog glasanja, preko procesa brojanja glasačkih listića, do utvrđivanja i objavljivanja rezultata. Neizbježno pitanje je koliko bi BiH koštalo uvođenje elektronskog glasanja.

"Nije skupo, ako će smanjiti malverzacije i zloupotrebe na biračkim mjestima", kaže Ahmet Šantić, predsjednik CIK BiH.

Ipak, poslednju riječ o uvođenju elektronskog glasanja u izborni proces BiH daće predstavnici najviše zakonodavne vlasti u zemlji.

"Nakon svakog izbornog ciklusa svjedoci smo niza primjedbi i žalbi zbog izbornih krađa i prevara. Ako će elektronsko glasanje riješiti te probleme, nemamo pravo da budemo protiv toga", tvrdi delegat SDS-a u Vijeću naroda Parlamentarne skupštine BiH Darko Babalj.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom vijeću Lazar Prodanović kaže da je potrebno sagledati koliko to košta, ali dodaje da demokratija nikada nije skupa. "Izbori treba da pokažu volju građana, a ne biračkih odbora. Mislim da bi već u oktobru na lokalnim izborima mogli krenutu sa pilot-projektom, a nakon analize razmišljati i o elektronskom glasanju na opštim izborima", kaže Prodanović.

Da bi se ekektronsko glasanje uvelo u Izborni proces BiH potrebno je, osim finansijskih, riješiti i još neka pitanja kao što je glasanje u inostranstvu, glasanje putem pošte, mobilni izborni timovi i slično. Sva ta pitanja tiču se Izbornog zakona BiH, koji je potrebno mijenjati ili čak usvojiti novi zakon.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

09.02.2016 20:04

Sad će da krene sve stranke za koje narod ne glasa! :D

ODGOVORITE
Name

posmatrac

09.02.2016 20:10

Sve uciniti da se sprece izborne kradje i maliverzacije gradjana nebitno koliko kosta..

ODGOVORITE
Name

Hmmmm

09.02.2016 21:02

E cuj Darko Babalj je za a on ustvari pored Stase Kosarca,najviše ukrade glasova na izborima....E neka uvedu pa da vidimo gde će se naći njih dvojica..

ODGOVORITE
Name

Cvijanovic Zeljka

09.02.2016 22:31

Onda ce glasacka mjesta da budu samo u stanicama elektro distribucije.Tako da bude sve elektronski, fakticki. A za glasove na Prenos BiH imamo vec svoj kadar koji ce to manipulisati.

ODGOVORITE