Снимио филм о усташком покличу, а припрема и књигу!!!

Јосип Шимунић коме је реченица "За дом спремни" окончала каријеру и две и по године кука над својом судбином и због казне коју је заслужио!

Фудбал 05.02.2016 | 23:20
Снимио филм о усташком покличу, а припрема и књигу!!!

Јосип Џо Шимунић на срамотан начин је окончао дугу каријеру у репрезентацији Хрватске.

Због узвикивања усташког поклича "За дом спремни" после победе у баражу за Светско првенство у Бразилу 2014. године ФИФА га је казнила са 10 мечева забране наступа и 30.000 швајцарских франака.

Наискуснији хрватски фудбалер тако је репрезентацију оставио на цедилу пред Мундијал, а не само да није могао да им помогне на терену у Бразилу, већ према одлуци ФИФА није смео ни да буде близу стадиона.

Он се након тога жалио и Суду за спортску арбитражу у Лозани, али је и тај спор изгубио, а у међувремену је одлучио да је најбоље да заврши комплетну фудбалску каријеру.

И две и по године после узвикивања усташког поклича, Шимунић кука због начина на који је био приморан да заврши репрезентативну каријеру (а уствари је отерао сам себе).

"То је моја судбина, морам што већем броју људи објаснити што је права истина јер оно што су ми направили обична је срамота. Многи не знају што ти повици заправо значе. Коришћени су у разним периодима хрватске историје, још од 12. века, али, нажалост, повезани су са повицима из Другог светског рата. Срамота је како су ме третирали након узвикивања 'За дом спремни'. То је била дискриминација, усудио бих се рећи чак и горе од тога", рекао је Шимунић.

Он је направио и филм о томе уз наслов "Моја вољена Хрватска - прича о Јосипу Шимунићу", али ту није крај.

"Желим људима који не разумеју тематику да објасним шта се стварно догодило. Кроз филм, а можда напишем и књигу. Желим људима да покажем истину, онако како је то изгледало из моје позиције, како смо сви мислили. Ништа лоше, али интерпретирано је на најгори могући начин", истакао је Шимунић, који ових дана промовише филм у родној Аустралији.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дјујиц

06.02.2016 04:57

За к...ц сте спремни а не за дом мало вам 1941 па би јос да имате крвавих балова е неце моци.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

НДХ

06.02.2016 06:04

Једном усташа , увијек усташа. Још му Аустралија родна, па то је једна од земаља гдје су се својевремено усташки емигранти угнијездили и наставили да његују усташку идеологију. Шта више рећи. Нек иде код Папе у Ватикан да га благослови. Ватикан је усташе и створио. Нек га Паја тамо тјеши.

ОДГОВОРИТЕ