Анализа: Ко су и колико зарађују играчи футсала у Србији?

Мајсторима пет просечних плата! Док странци зараде и по 400.000 евра за годину дана, а Рикардињо чак милионче за три месеца, у Србији је сан плата од 200.000 динара, коју имају само мајстори из Економца.

Фудбал 05.02.2016 | 21:20
Анализа: Ко су и колико зарађују играчи футсала у Србији?

Победа Србије над Словенијом (5:1), и то у пуној Арени, изазвала је праву еуфорију међу овдашњим љубитељима игре на петопарцу. Како ствари стоје, 11.000 места биће мало за наредни дуел с Португалом, а нека се нико не зачуди ако у нокаут фази падне и она завеса иза гола, као на ватерполу...

Да, футсал се у Србији воли, и еуфорија не изненађује, али баш ово је прилика да видимо где смо ми, а где свет у овом ускоро олимпијском спорту. А баш смо далеко.

Србија има око 600 регистрованих играча, а Шпанија два милиона! „Фурији“ је то трећи спорт, док су, рецимо, Италијани натурализовали и скупо платили девет Бразилаца.

Проблем су клубови и лига, односно недостатак новца. Једини изузетак је Економац из Крагујевца, у чијим редовима и сада игра пет репрезентативаца, а седам је играло. Један од њих је и наш први голман Миодраг Аксентијевић, члан руског Тјумена.

- Некада су и у Марбу биле озбиљне плате, сада су само у Економцу, који има завидан рејтинг и у Европи. Оне иду и до пет просечних српских плата, и да, тамошњи играчи могу да живе нормалним животом. Сви остали клубови су, нажалост, готово аматерски, новац је свуда проблем... Спас би једино био у томе да се велики центри укључе. Рецимо, Ниш је колевка малог фудбала, и тамо буде две-три хиљаде људи по мечу, али и тамо клубови грцају. Такође, требају нам нове младе снаге. Многи таленти пропадају, а много је лакше пробити се у овом спорту него у неком другом. Млади, ако волите и знате, дођите, пробајте - каже за „Блиц“ Аксентијевић.

А како футсал изгледа напољу, питамо трећег голмана Европе...

- У Русији добри играчи зарађују од 10.000 до 35.000 евра месечно, у другим земљама и по 50.000 и више! Футсал је данас озбиљна прича. Од њега се преко може лепо живети. Да не говорим о најбољима, Бразилцу Фалкау и Португалцу Рикардињу, који је у Јапану зарадио милион за три месеца. Тако је то, сви играју за новац, а ми за срце и таленат - закључује Аксентијевић.

Лепа је ово прилика за неку нову еру српског футсала...

Да није Економца...

Економац буквално држи српски футсал на апаратима. Клуб из Крагујевца има седам титула првака, изнедрио је 12 репрезентативаца, а налази се и на четвртом месту УЕФА ранг-листе!

- За све су заслужни Верољуб Дугалић, који се заиста труди да футсал задржи у Србији, тренер Божовић и покојни Предраг Брзаковић, голманска легенда која је много дала том спорту - додаје Аксентијевић. Чланови клуба су и Александар Ђорђевић, Ђорђе Балашевић, Нађа Хигл, Милорад Чавић...

Савез и Влада да помогну

Европско првенство у Београду је идеалан моменат и да Савез и Влада Србије удахну нови живот овом спорту.

- Од тога би млађи нараштаји имали највише користи. Прво, клинце тако можемо склонити са улице и одвести у халу, а друго, футсал ће ускоро бити олимпијски спорт, зашто то не би дочекали спремни? Није потребно много, а видели сте колико је деце и породица било на трибинама Арене против Словеније - сматра наш голман.

СРБИЈА

Од 14 чланова српског тима, осморица играју у иностранству, а шесторица у Србији (четворица у Економцу, по један у Деусу и Калчи)

Миодраг Аксентијевић

Рођен: Ниш

Позиција: голман

Клуб: Тјумен (Русија)

Немања Момчиловић

Рођен: Прокупље

Позиција: голман

Клуб: Никарс Рига (Летонија)

Марко Перић

Рођен: Београд

Позиција: одбрана

Клуб: Каос (Италија)

Владимир Лазић

Рођен: Београд

Позиција: одбрана

Клуб: Тулпар (Казахстан)

Слободан Рајчевић

Рођен: Зрењанин

Позиција: одбрана

Клуб: Мајаден (Либан)

Александар Живановић

Рођен: С. Митровица

Позиција: одбрана

Клуб: Деус

Стефан Ракић

Рођен: Крушевац

Позиција: одбрана

Клуб: Информатика (Румунија)

Милош Симић

Рођен: Крагујевац

Позиција: одбрана-напад

Клуб: Економац

Душан Милојевић

Рођен: Мостар

Позиција: напад

Клуб: Калча

Слободан Јањић

Рођен: Зрењанин

Позиција: напад

Клуб: Информатика (Румунија)

Младен Коцић

Рођен: Ниш

Позиција: напад

Клуб: Национал (Хрватска)

Марко Пршић

Рођен: Александровац

Позиција: напад

Клуб: Економац

Милош Стојковић

Рођен: Урошевац

Позиција: напад

Клуб: Економац

Марко Радовановић

Рођен: Церовац

Позиција: напад

Клуб: Економац

Коментари / 0

Оставите коментар