Analiza: Ko su i koliko zarađuju igrači futsala u Srbiji?

Majstorima pet prosečnih plata! Dok stranci zarade i po 400.000 evra za godinu dana, a Rikardinjo čak milionče za tri meseca, u Srbiji je san plata od 200.000 dinara, koju imaju samo majstori iz Ekonomca.

Fudbal 05.02.2016 | 21:20
Analiza: Ko su i koliko zarađuju igrači futsala u Srbiji?

Pobeda Srbije nad Slovenijom (5:1), i to u punoj Areni, izazvala je pravu euforiju među ovdašnjim ljubiteljima igre na petoparcu. Kako stvari stoje, 11.000 mesta biće malo za naredni duel s Portugalom, a neka se niko ne začudi ako u nokaut fazi padne i ona zavesa iza gola, kao na vaterpolu...

Da, futsal se u Srbiji voli, i euforija ne iznenađuje, ali baš ovo je prilika da vidimo gde smo mi, a gde svet u ovom uskoro olimpijskom sportu. A baš smo daleko.

Srbija ima oko 600 registrovanih igrača, a Španija dva miliona! „Furiji“ je to treći sport, dok su, recimo, Italijani naturalizovali i skupo platili devet Brazilaca.

Problem su klubovi i liga, odnosno nedostatak novca. Jedini izuzetak je Ekonomac iz Kragujevca, u čijim redovima i sada igra pet reprezentativaca, a sedam je igralo. Jedan od njih je i naš prvi golman Miodrag Aksentijević, član ruskog Tjumena.

- Nekada su i u Marbu bile ozbiljne plate, sada su samo u Ekonomcu, koji ima zavidan rejting i u Evropi. One idu i do pet prosečnih srpskih plata, i da, tamošnji igrači mogu da žive normalnim životom. Svi ostali klubovi su, nažalost, gotovo amaterski, novac je svuda problem... Spas bi jedino bio u tome da se veliki centri uključe. Recimo, Niš je kolevka malog fudbala, i tamo bude dve-tri hiljade ljudi po meču, ali i tamo klubovi grcaju. Takođe, trebaju nam nove mlade snage. Mnogi talenti propadaju, a mnogo je lakše probiti se u ovom sportu nego u nekom drugom. Mladi, ako volite i znate, dođite, probajte - kaže za „Blic“ Aksentijević.

A kako futsal izgleda napolju, pitamo trećeg golmana Evrope...

- U Rusiji dobri igrači zarađuju od 10.000 do 35.000 evra mesečno, u drugim zemljama i po 50.000 i više! Futsal je danas ozbiljna priča. Od njega se preko može lepo živeti. Da ne govorim o najboljima, Brazilcu Falkau i Portugalcu Rikardinju, koji je u Japanu zaradio milion za tri meseca. Tako je to, svi igraju za novac, a mi za srce i talenat - zaključuje Aksentijević.

Lepa je ovo prilika za neku novu eru srpskog futsala...

Da nije Ekonomca...

Ekonomac bukvalno drži srpski futsal na aparatima. Klub iz Kragujevca ima sedam titula prvaka, iznedrio je 12 reprezentativaca, a nalazi se i na četvrtom mestu UEFA rang-liste!

- Za sve su zaslužni Veroljub Dugalić, koji se zaista trudi da futsal zadrži u Srbiji, trener Božović i pokojni Predrag Brzaković, golmanska legenda koja je mnogo dala tom sportu - dodaje Aksentijević. Članovi kluba su i Aleksandar Đorđević, Đorđe Balašević, Nađa Higl, Milorad Čavić...

Savez i Vlada da pomognu

Evropsko prvenstvo u Beogradu je idealan momenat i da Savez i Vlada Srbije udahnu novi život ovom sportu.

- Od toga bi mlađi naraštaji imali najviše koristi. Prvo, klince tako možemo skloniti sa ulice i odvesti u halu, a drugo, futsal će uskoro biti olimpijski sport, zašto to ne bi dočekali spremni? Nije potrebno mnogo, a videli ste koliko je dece i porodica bilo na tribinama Arene protiv Slovenije - smatra naš golman.

SRBIJA

Od 14 članova srpskog tima, osmorica igraju u inostranstvu, a šestorica u Srbiji (četvorica u Ekonomcu, po jedan u Deusu i Kalči)

Miodrag Aksentijević

Rođen: Niš

Pozicija: golman

Klub: Tjumen (Rusija)

Nemanja Momčilović

Rođen: Prokuplje

Pozicija: golman

Klub: Nikars Riga (Letonija)

Marko Perić

Rođen: Beograd

Pozicija: odbrana

Klub: Kaos (Italija)

Vladimir Lazić

Rođen: Beograd

Pozicija: odbrana

Klub: Tulpar (Kazahstan)

Slobodan Rajčević

Rođen: Zrenjanin

Pozicija: odbrana

Klub: Majaden (Liban)

Aleksandar Živanović

Rođen: S. Mitrovica

Pozicija: odbrana

Klub: Deus

Stefan Rakić

Rođen: Kruševac

Pozicija: odbrana

Klub: Informatika (Rumunija)

Miloš Simić

Rođen: Kragujevac

Pozicija: odbrana-napad

Klub: Ekonomac

Dušan Milojević

Rođen: Mostar

Pozicija: napad

Klub: Kalča

Slobodan Janjić

Rođen: Zrenjanin

Pozicija: napad

Klub: Informatika (Rumunija)

Mladen Kocić

Rođen: Niš

Pozicija: napad

Klub: Nacional (Hrvatska)

Marko Pršić

Rođen: Aleksandrovac

Pozicija: napad

Klub: Ekonomac

Miloš Stojković

Rođen: Uroševac

Pozicija: napad

Klub: Ekonomac

Marko Radovanović

Rođen: Cerovac

Pozicija: napad

Klub: Ekonomac

Komentari / 0

Ostavite komentar