Матеус: Пеп, грешиш! Не иди из Бајерна!

Лотар Матеус није фан Пепа Гвардиоле, али ипак мисли да је Шпанац требало да остане у Минхену.

Фудбал 05.02.2016 | 23:00
Матеус: Пеп, грешиш! Не иди из Бајерна!

Као и пре три године, када је неколико месеци пре лета озваничио свој долазак у Бајерн, Пеп Гвардиола и ове зиме је усред сезоне најавио где ће радити од такмичарске 2016/17.

Наравно, већ је добро познато да ће то бити Манчестер сити.

За собом, трофејни тренер оставиће Минхену доминацију Бајерна у домаћим оквирима и лошију ситуацију у завршницама Лиге шампиона, која би ове сезоне могла да буде промењена.

Лотас Матеус, легенда највећег немачког клуба и тамошњег фудбала, није (био) један од оних који су били одушевљени Гвардиолоним радом на Алијанц арени. Међутим - сада сматра да је бивши тренер Барселоне погрешио.

"Можда је једноставно хтео нови изазов. Наравно да разумем Пепа, јер ће му плата вероватно бити лудо велика, а и хоће да окуси нешто ново, упркос чињеници да већ има најбољи тим у Европи", рекао је бивши тренер Партизана.

Он је подсетио на чињеницу да су Баварци изашли у сусрет свакој Гвардиолиној жељи од када је сео на клупу. У томе и види један од разлога због којих је Пеп требало да остане.

"Бајерн је урадио све што је он тражио. Без обзира шта то било - играчи, тренери, па чак и лекари. Изазвао је много немира ван терена, али један је од најбољих тренера на планети и с обзиром на износ новца који кружи, могу да га разумем", поновио је Матеус.

Упркос личном ставу, легендарни капитен немачке репрезентације ипак жали што Шпанац одлази.

"Јесам један од његових критичара, али волео бих да сам имао шансу да га гледам у Минхену дужи период. Стално је новинарима био интересантан и занимљив. Поправио је екипу у многим аспектима, али је - са друге стране - створио конфузију и ствари које многи нису разумели".

Један од тих збуњујућих фактора, на пример, био је Гвардиолин помало конфузан систем ротације играча, који је изазвао отворено незадовољство неких носилаца игре Бајерна. Такође, Хајнкесова машина која меље и осваја титуле временом је претварана у механизам који више "лежи" Барселонином менталитету.

"Не волим његов систем, који се мења током утакмице. Користи играче на различитим позицијама, чак и ако би могли да играју боље на својим основним местима. Лично, не бих хтео да играм лево крило ако сам десни бек", почео је Немац, па додатно образложио:

"Узмимо пример Давида Алабе, који је морао да игра централног везисту, иако је своје најбоље партије пружао на месту левог бека. Међутим, то морате да прихватите".

На крају, Матеус је без околишања истакао шта највише замерају Гвардиоли у Минхену.

"Он је свугде био успешан, али са Бајерном није освојио Лигу шампиона. И заиста, требало је да потпише још један уговор и да остане у Минхену. Може да ради са најбољим тимом и да има поверење врха клуба. Ипак, када му је уговор истекао, имао је пуно право да оде"

Коментари / 0

Оставите коментар